• Sering : verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen van Seringen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de heerlijk ruikende heester de Sering ofwel Syringa vulgaris. Hoe en wanneer moet je de Sering snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Sering nodig en hoe kun je de Sering vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Boom, Voorjaarsbloeier, Seringen, Syringa

  De Sering, Syringa vulgaris1e4f4cfdd018f6cfda6b3a1b3cdf9a4a_medium.

  De Sering is een vroeg in het jaar bloeiende, winterharde struik die bekend staat om de uitbundige kleurenpracht en de heerlijke, bedwelmende zoete geur van zijn bloemen.

  De Sering is een plant uit de olijffamilie of Oleaceae.

  Oorspronkelijk komt de Sering uit Zuidoost-Europa, waar de heester vooral op berghellingen groeit met een ijzerrijke bodem. De Sering wordt wereldwijd in tuinen geplant.

  In de homeopathie wordt de bladeren, knoppen en het onrijp fruit Sering gebruikt ter versterking van de hartfunctie en het zenuwgestel. De bloemen worden gebruikt in de parfumindustrie. Daarnaast worden er ook voedingssupplementen gemaakt met Syringa  vulgaris. Van de geurende bloemen kan overigens ook een lekkere siroop worden gemaakt.

  Etymologie Syringa  vulgaris, Sering

  De wetenschappelijke benaming voor de Sering is Syringa vulgaris ofwel gewone Sering. De naam Syringa  is afgeleid van de Griekse nymf Syringa. Zij was bekend om haar zedigheid maar het lukte de jonge Pan, god van bossen en velden om haar te verleiden met een fluit gemaakt van riet. Griekse herders maakten vroegen pijpen en fluiten van het hout van de Sering omdat het jonge hout gemakkelijk is uit te hollen. 

  Beschrijving van de Sering

  De Sering is een middelgrote, bladverliezende struik. De Sering groeit met name in de hoogte en bereikt een lengte van ongeveer drie tot vier meter. De spits toelopende bladeren zitten meestal met drieën geclusterd aan de takken. De bloeitijd van de Sering is globaal van april tot en met mei. In deze periode is de struik bedekt met opvallende langwerpige, haast druiventrosachtige bloementrossen meet vele kleine bloempjes. De vruchtjes die na de bloei verschijnen zijn doosvruchten. De Sering wortelt oppervlakkig en maakt vanuit de wortels jonge planten aan.

  0f59903da2a3ac07f5dd0144425deaa2_medium.

  Toepassing Sering in de tuin

  De Sering is een plant die gemakkelijk in de middelgrote tuinen kan worden geplant. Vaak als erfafscheiding en daarnaast worden ze toegepast als onderdeel van bosjes in parken en grote tuinen. Door het bij elkaar planten van meerdere kleuren krijg je een mooi effect. De Sering wordt meestal aangeplant voor de bloei en de geur. Zet een aantal takken Sering in de vaas en je hele kamer ruikt heerlijk. De takken blijven zeker een hele week goed.

  Er zijn honderden cultivars te verkrijgen van de Sering met witte bloemen, roze en paarse bloemen. Enkele van de allermooiste cultivars zijn:

  • Syringa  vulgaris Andenken an Ludwig Späth
  • Syringa  vulgaris Charles Joly
  • Syringa  vulgaris Katherine Havemeyer
  • Syringa  vulgaris Madame Florent Stepman
  • Syringa  vulgaris Madame Lemoine
  • Syringa  vulgaris Michel Buchner

  Voor hele kleine tuinen en potten raad ik de kleinbladige sering, de Syringa microphylla ´Superba´ aan. De Amerikaanse Sering, is geen echte Sering.

  Standplaats en grond Sering

  De Sering is geen moeilijke plant en daarmee geschikt voor beginners. Seringen houden van een zonnige standplaats. De grond mag niet zuur zijn en zeker niet nat. Bij een kleiachtige grond kun je het beste 50 procent zand en grind toevoegen voor een goede afwatering. Seringen bloeien doorgaans pas echt goed na een aantal jaren op één plek te staan.

  973bc23cdea4127092369692f55e3ae9_medium.

  Hoe en wanneer snoeien van de Sering

  De Sering moet jaarlijks gesnoeid worden. Uiteraard moet dood hout verwijderd worden maar het is ook belangrijk de Sering wat open te houden zodat de lucht vrij kan circuleren tussen de takken. Dit voorkomt meeldauw waar de Sering in ons vochtige klimaat wat gevoelig voor is.

  Snoei de Sering liefst direct na de bloei als je de vorm van de heester wil aanpassen. De nieuwe scheuten die dan ontspringen zorgen voor extra bloei in het volgende jaar. Als je grote takken in zijn geheel wilt verwijderen, bijvoorbeeld voor een verjonging van de struik, kan dat weer best in het najaar plaatsvinden. Gebruik dan wel een middel om de snoeiwonden te behandelen. Gronduitlopers kunnen het beste zo diep mogelijk worden afgeknipt. Dit kan het hele jaar door.

  666f4a0530d83a5124c60d01718e9e12_medium.

  Sering vermeerderen

  De Sering kan op diverse manieren worden vermeerderd. Zaaien, afleggen, enten en stekken zijn de meest gebruikte methoden. In de professionele tuinbouw wordt gewerkt met vermeerdering door middel van celweefselculturen in laboratoria. Voor de amateur is het nemen van stekken van jong hout en afleggen de gemakkelijkste methode.

  Seringenberg de Horsten

  Landgoed de Horsten is een koninklijk landgoed op de grens van Wassenaar en Voorschoten. De Seringenberg is op het einde van de 18e eeuw aangelegd en beplant met honderden seringen. In april/mei geeft dat een prachtige aanblik. Als je via het kronkelige pad naar het theekoepeltje bovenop de berg loopt wordt je bedwelmd door de zoete geur van seringen.

  Sering

  Een prachtige heester met heerlijk ruikende bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load