• Schuimbloem: beschrijving, verzorging en vermeerderen van Tiarella cordifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in het voorjaar wit bloeiende vaste grondbedekker, Tiarella cordifolia, een schaduwplant. Hoe verzorg je de schuimbloem, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je Tiarella cordifolia vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Grondbedekker, Schaduwplant, Tiarella

  Schuimbloem33917ca6c506a67c1aa2b4c78a719366_medium.

  De Schuimbloem is een overblijvende grondbedekker die afkomstig is uit Noord-Amerika. Tiarella cordifolia, afkomstig uit de Saxifraga familie, is wintergroen. Andere Nederlandse namen die gebruikt worden voor Tiarella cordifolia zijn schuimkaars en Perzische muts.

  Het blad van de Schuimbloem lijkt op dat van de Heuchera die ook uit de Saxifraga familie komt. De Heuchera  en de Tiarella zijn samen gekruist onder de naam Heucherella. Tiarella kent een aantal medicinale toepassingen in de homeopathie. Aftreksel van de wortelen en de bladeren worden bijvoorbeeld gebruikt bij blaas en lever problemen. Thee van Tiarella bladeren worden onder meer gebruikt bij aften.

  Etymologie Schuimbloem

  De naam Schuimbloem is afgeleid van het feit dat de witte bloemetje bewegen in de wind als de schuim op de golven van de zee. De botanische naam van de Schuimbloem is ‘Tiarella cordifolia’. De plant in werd in 1753 beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Tiarella’ is een verkleinwoord van het Latijnse ‘tiara’: de mijter van de paus, en is afgeleid van het hoofddeksel van de oude Perzische koningen. Daar komt ook de Nederlandse naam Perzische muts vandaan.  De naam ‘Tiarella’ verwijst naar de prachtige stamper van de bloemen en naar de zaaddoosjes. Het geslacht behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae. De soortaanduiding ‘cordifolia’ is een samentrekking van het Latijnse ‘cor’ of ‘hart’ en ‘folium’ of ‘blad’, met andere woorden ‘hartvormig blad’.

  Beschrijving schuimbloeme1b57d49c1677691e3571eea473e1cf4_medium.

  De schuimbloem is een lage, ongeveer 15 centimeter hoge plant die opvalt door het dicht gebladerte. De bladeren zijn hartvormige en staan op dichte steeltjes.

  In het voorjaar, april – mei, verschijnen de bloemstengels met de prachtige witte, stervormige bloempjes.

  Toepassing schuimbloem in de tuin

  Tiarella cordifolia is een echte bodembedekker die kan worden gebruikt om te verwilderen.

  Schuimbloem doet het goed in de halfschaduw, maar zelfs dicht bebladerde plekken waar geen direct zonlicht valt, kunnen de schuimbloem niet deren.

   

  Een cultivar die we vaak tegenkomen in de tuincentra is de Tiarella cordifolia ´Oakleaf´. Zelf vind ik de cultivars ´Spring Symphony´ en 'Pink Skyrocket’ veel mooier.

  Grond en standplaats van de schuimbloem

  e49a4af505dc60367da19d4845b02180_medium.

  De schuimbloem groeit goed op half en geheel beschaduwde plakken. De ideale standplaats is onder bladverliezende struiken en bomen. Tiarella houdt van humusrijke, goed gedraineerde maar vochthoudende grond. Tiarella heeft behoefte aan calcium. Verwerkt daarom elk jaar wat eierschaal in de grond waar schuimbloem staat.

  Schuimbloem vermeerderena63178d3fc1a6d8aee8d045871fa9722_medium.

  Schuimbloem kan eenvoudig in het najaar worden gezaaid binnenshuis. Gebruik de standaard stek- en zaaigrond. In het voorjaar kunnen de zaailingen naar buiten.

  Daarnaast kan Tiarella in het najaar zonder problemen worden gescheurd.

  Schuimbloem

  Een mooie wintergroene bodembedekker met prachtige witte bloemen.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load