• Schoonmoedersstoel, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van de bolcactus Echinocactus grusonii

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende cactus Schoonmoedersstoel, Echinocactus grusonii, ook wel Schoonmoederskussen genaamd. Een bolvormige, Mexicaanse cactus die een doorsnede van wel een meter kan halen en prachtige gele bloemen heeft. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze cactus.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Echinocactus, Succulent, Cactus

  Schoonmoedersstoel of Schoonmoederskussen

  Echinocactus is een uit zes soorten bestaand geslacht van succulenten uit de Cactusfamilie of Cactaceae. De uit Mexico afkomstige Echinocactus grusonii is een van de populairste cactussen voor de huiskamer. Groeiend op het vulkanische gesteente van de bergen in Midden-Mexico kan deze plant tegen extreme hitte maar is ook redelijk bestand tegen koude.

  802e44cc16a962d8c852693cb3cd71c7_medium.

  In de natuur groeit een Schoonmoedersstoel altijd richting het zuiden, dit om verbranding te voorkomen: het hart van de plant is goed beschermd. Men noemt de Schoonmoedersstoel dan ook wel kompasplant. In warme gebieden mag je de plant daarom niet zomaar verplaatsen: de noordzuid oriëntatie moet hetzelfde blijven. De Azteken aanbaden deze cactus als god van de regen: niet zo vreemd als je bedenkt dat deze plant vol vocht voor een woestijnreiziger het verschil tussen dood en leven kon betekenen.

  Etymologie Echinocactus grusonii

  De geslachtsnaam “Echinocactus” is een samentreksel van de Griekse woorden “echinos” of “stekelig” en “káktos”, de oorspronkelijke naam van de Kardoen, een distel. De soortnaam “grusonii” is een eerbetoon aan de Duitse cactofiel “Hermann Gruson”.

  e69c61c3fea22bc89643b03516ed2d89_medium.

  De naam “Schoonmoedersstoel” wordt gebruikt omdat sommige mensen hun schoonmoeder een, pijnlijke, zitplaats op deze cactus toewensen. In het Engels wordt het Schoonmoederskussen Golden Barrel Cactus genaamd, in het Frans Coussin de belle-mère  en in het Duits Schwiegermutterstuhl of Goldkugelkaktus.

  Beschrijving Schoonmoedersstoel

  De Schoonmoedersstoel is een stekelige cactus die groeit in een bolronde vorm. Als jonge plant groeien ze als een dikke zuil om vervolgens langzaam uit te dijen tot de bekende bolvorm met ribben. De crèmekleurige stekels groeien op de ribben. Bovenop de plant staan ze dicht bij elkaar en zijn ze minder lang, wat een wolachtig gezicht geeft. Dit gedeelte beschermt de Schoonmoedersstoel in het gebied van herkomst van de nimmer aflatende woestijnzon.Pas als de plant vijftien tot twintig jaar oud is zal deze voor het eerst haar prachtige gele bloemen tonen, in een krans, bovenop de plant. Na de bloei verschijnt het fruit dat een aantal zaden bevat.

  Is de Schoonmoedersstoel Giftig?

  De Schoonmoedersstoel is niet giftig. Zowel het fruit, als de gekookte bloemen zijn eetbaar.

  Standplaats en verzorging Schoonmoedersstoel

  Schoonmoedersstoel is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met een voorkeur voor direct zonlicht.

  5a54c79a4d8057a8690fa484e7a84555_medium.

  Schoonmoedersstoel snoeien

  Deze plant kan niet worden gesnoeid.

  Planten en bemesting Schoonmoedersstoel

  Deze plant heeft pijnlijke stekels en bij het (ver)planten kun je het beste hele goede handschoenen dragen. Zelf wikkel ik de plant ook nog in kranten: zo kun je de plant goed vasthouden zonder je pijn te doen. Gebruik gewone cactusgrond en vul de onderste drie centimeter van de bloempot uitsluitend met grit of potscherven. Jonge planten worden elke drie jaar verplant, oudere planten elke vijf jaar. Bemest de Schoonmoedersstoel, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Temperatuureisen Schoonmoedersstoel

  De Schoonmoedersstoel is een woestijnplant die in de zomer minimaal op kamertemperatuur moet worden gehouden. In de winter is een rustperiode van belang om de bloei te forceren. De temperatuur bedraagt dan zo’n tien tot 15 graden Celsius. Van juni tot en met augustus kan de plant op een overdekte plek (anders wordt ze te nat) buiten worden gezet.

  60eb1079dbe5ab96eadefb6912d7a088_medium.

  Water geven en sproeien Schoonmoedersstoel

  De Schoonmoedersstoel is een plant die nooit te nat mag staan. Geef liever te weinig water dan teveel. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per maand water nodig en in de zomer maximaal èèn keer per week. Èèn keer per jaar, in de zomer, de plant afspoelen met lauwwarm water om alle stof te verwijderen.

  Ziektes Schoonmoedersstoel

  Een Schoonmoedersstoel heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en een plek op de tocht. In dan geval willen spint en wolluis wel eens problemen zijn.

  Schoonmoedersstoel vermeerderen

  De Schoonmoedersstoel maakt aan de voet van de plant jonge cactusjes aan. Deze kunnen met een mes worden losgesneden van de moederplant en apart opgeplant. Je kunt Schoonmoedersstoel ook zaaien. Het zaaien kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Laat de zaden een nacht voorweken in lauwwarm water en zaai ze in een verwarmd zaaikasje. Na drie tot zes weken ontkiemen de zaadjes.

  92cdaf0d7c596480d7678921100ad637_medium.

  Schoonmoedersstoel kopen

  De Schoonmoedersstoel is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende zijn heel mooi:

  • Echinocactus grusonii, standaard vorm
  • Echinocactus grusonii var albispinus, variëteit met witte stekels
  • Echinocactus grusonii var. brevispinus, variëteit met hele korte stekels
  • Echinocactus grusonii var. curvispinus, variëteit met gekromde stekels
  • Echinocactus grusonii var. setispinus, variëteit met hele dunne stekels
  • Echinocactus grusonii var. forma cristata, variëteit die langgerekt groeit
  • Echinocactus grusonii var. forma mostruaosa, grillig groeiende variëteit

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Schoonmoedersstoel

  Een intrigerende cactus.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load