• Schoenlappersplant, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Bergenia cordifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een voorjaarsbloeier, de groenblijvende bodembedekker met het prachtige blad: Schoenlappersplant  of Bergenia cordifolia. Hoe en wanneer moet je de Schoenlappersplant  snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Schoenlappersplant  nodig en hoe kun ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, Schaduwplant, Voorjaarsbloeier, Bergenia

  Schoenlappersplant 

  De Schoenlappersplant is een laagblijvende, bodembedekkende plant met grote, wintergroene bladeren die oorspronkelijk voorkomt in Siberië, Mongolië en Noordwest China. De Schoenlappersplant treffen we in veel Nederlandse tuinen aan.

  De Schoenlappersplant kent tal van toepassingen in de homeopathie. Van de bladeren wordt een soort van thee, zogenaamde Mongoolse theeplant gemaakt die zou helpen tegen diarree of buikloop.3fa78dba3ae2ffc38c29e4045e5edff8_1398862

  Etymologie Bergenia cordifolia

  De Nederlandse naam Schoenlappersplant is ontstaan door het vroegere gebruik in Nederland om met het dikke blad de schoenen te poetsen.

  De waslaag op de bladeren geeft de schoenen een mooie glans en beschermt het leer.

  De wetenschappelijke benaming van de Schoenlappersplant is 'Bergenia cordifolia'.

  De geslachtsnaam 'Bergenia' is een eerbetoon aan Duitse botanist 'Karl August von Bergen'. De soortaanduiding ‘cordifolia’ is een samentrekking van het Latijnse ‘cor’ of ‘hart’ en ‘folium’ of ‘blad’, met andere woorden ‘hartvormig blad’.

  Beschrijving van de Schoenlappersplant

  Het meest opvallende aan de Schoenlappersplant zijn de grote leerachtige, tot veertig centimeter lang en vijftien centimeter brede bladeren die de plant in Engeland de naam olifantenoren hebben gegeven. De donkergroene bladeren groeien vanuit een spiraalvormig groeiend bladrozet en verkleuren in de koude wintermaanden rood- tot paarsachtig.

  fbf72ed8bf09fd4d0dbc2308ebf51efc_medium.

  Van maart tot mei verschijnen er lange bloemstengels vol klokvormige bloemen in de kleuren wit, roze, purper of rood. De Schoenlappersplant heeft een kruipende wortelstok. De bladeren worden meestal niet hoger dan dertig of veertig centimeter maar de bloemstengels kunnen wel tachtig centimeter lang worden. 

  da58c98a548bd2e95118d1f9889f25b7_medium.

   Toepassing Schoenlappersplant in de tuin

   De Schoenlappersplant worden in tuinen vaak aangeplant als borderplant en in vochtige tuinen aan de waterkant. Er zijn heel veel mooie cultivars in de tuincentra ter verkrijgen. Enkele van de allermooiste Schoenlappersplanten zijn:

  • Bergenia cordifolia alba
  • Bergenia cordifolia Eroica
  • Bergenia cordifolia Purpurea
  • Bergenia cordifolia Red beauty
  • Bergenia cordifolia Rosa Zeite
  • Bergenia cordifolia Rotbloem
  • Bergenia cordifolia Winterglut

  cad7b6c43737d968252a9f06e7f7da45_medium.

  Standplaats en grond Schoenlappersplant

  De Schoenlappersplant is niet moeilijk qua grondsoort zolang deze maar niet kalkrijk is. De mooiste bladeren krijgt de plant echter als de grond humusrijk en voldoende vochtig is. Mulch elk najaar en de plant blijft mooi. De standplaats mag zonnig zijn maar ook de halfschaduw wordt goed verdragen. In de schaduw groeien ze ook maar bloeien minder uitbundig.1c65cb457f1972b25f76043c6d13e2db_1398862

  Schoenlappersplant snoeien

  De Schoenlappersplant heeft geen houten plantdelen en hoeft daarom ook niet gesnoeid te worden. Wel is het belangrijk om de oude, vergeelde en bruine bladeren te verwijderen. Na de bloei moeten de uitgebloeide bloemen verwijderd worden om de plant mooi te houden.

  Schoenlappersplant vermeerderen

  De Schoenlappersplant is het eenvoudigst te vermeerderen door de planten te scheuren. Graaf de planten daarvoor in het najaar (oktober, november) op en trek de kluiten uit elkaar. De afzonderlijke planten kunnen daarna weer gepoot worden. Daarnaast kunnen Schoenlappersplanten gezaaid worden. De zaden ontkiemen echter pas na een koudeperiode. Zaai je in de tuin dan dient dit voor de winter te gebeuren. In het voorjaar zullen de zaden ontkiemen.

  Schoenlappersplant

  Opvallende bladplant met mooie bloei

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  SaveSave

 • End of content

  No more pages to load