• Schildpadbloem, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een oersterke bloeiende plant de Schildpadbloem of Slangenkop, Chelone obliqua die in de zomer en nazomer de tuin opfleurt met haar indringende bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Schildpadbloem en wat zijn de beste Schildpadbloem om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Chelone, Borderplant, Oeverplant

  Schildpadbloem of Slangenkop

  De Schildpadbloem is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, met name uit de Zuidoostelijke staten. We vinden Schildpadbloem op vochtige gronden, aan de oevers van meren en waterlopen, aan de randen van bossen en nabij moerassen. De plant is volledig winterhard.

  5e0ff37d3a2da44dbf2f9b3ec44dfbbe_medium.

  De Nederlandse naam Schildpadbloem is een onzorgvuldige vertaling van de Engelse naam Turtlehead. De afzonderlijke bloemen lijken namelijk met enige fantasie op een hoofd van een schildpad.  Ook wordt schildpadbloem in Nederland en België aangeboden onder de naam Slangenkop.

  Etymologie Chelone obliqua

  De botanische naam van de Schildpadbloem is Chelone obliqua. De geslachtsnaam Chelone (Khelone) is de naam van een nymf die nadat ze kwaad sprak over Hera en Zeus werd veranderd in een schildpad, opdat ze nooit meer zou kunnen praten. Sinds die tijd is Khelônê het Griekse woord voor schildpad.  De soorttoevoeging obliqua is Latijn en betekent schuin.

  91b6ee6b3f3d3597a31dfda9aebb7a31_medium.

  Beschrijving Schildpadbloem

  De Schildpadbloem is een niet woekerende, pollenvormende plant met stevige, rechtopstaande stengels. In het wild wordt de plant wel anderhalve meter hoog maar de meeste cultivars voor onze tuinen worden ongeveer zestig centimeter hoog. De donkergroene bladeren hebben duidelijke nerven en zijn lancetvormig en diep gezaagd. Ze staan paarsgewijs en buigen iets door naar beneden.

  Van juli tot september verschijnen de typische buisvormige bloemen waaraan de plant haar naam dankt. De kleuren variëren van wit en roze tot lila. Na de bloei verschijnt het erwtvormige zaad, eerst groen, dan bruin als het rijp is.

  Toepassing Schildpadbloem in de tuin

  De Schildpadbloem of Slangenkop is een mooie plant langs vijvers en in bloeiende borders, die het beste uitkomt in de grote groepen.

  Mooi voor onze tuinen zijn:

  • Chelone oblique, lila bloemen
  • Chelone obliqua 'Alba', witte bloemen
  • Chelone obliqua 'Ieniemienie', dwergvorm, lila bloemen
  • Chelone obliqua ‘Rosea’, roze bloemen

  Standplaats en planten Schildpadbloem

  4efd95eeb2f3eae5bb924fbc803c1b72_medium.

  De Schildpadbloem heeft een standplaats in de volle zon nodig al bloeien ze ook in de halfschaduw. De grond moet goed doorlatend zijn maar altijd vochtig. Gebruik daarom voldoende compost bij het voorbereiden van het plantgat. Rooi de planten eens in de vier tot vijf jaar, scheur ze en plant ze op een andere plek in tuin. De Schildpadbloem is het mooi in een grotere groep bij elkaar. Plant maximaal zeven planten per vierkante meter.

  Schildpadbloem snoeien

  Top de uitgebloeide bloemen uit de plant om de bloei langer op gang te houden. Na de bloei kan de Schildpadbloem worden afgeknipt op tien centimeter boven de bodem. Je kunt de plant ook afknippen in het voorjaar, zo geniet je in de winter nog van de bloemstengels met het zaad.

  Schildpadbloem vermeerderen

  De schildpadbloem kan in het najaar of voorjaar worden gescheurd. De delen kunnen vervolgens apart worden opgeplant.  De schildpadbloem kan ook vrij eenvoudig gestekt worden in de zomer, voordat de plant knoppen aanmaakt. Snij stekken van tien centimeter lang en verwijder alle blaadjes behalve de top. In het voorjaar (april) kan de schildpadbloem worden gezaaid in standaard zaai- en stekgrond.

  c6c0c90c42ddcc5cb9daf138102fc6c9_medium.

  Schildpadbloem

  Ingetogen schoonheid.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load