• Schildersverdriet, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Saxifraga x urbium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Schildersverdriet, Saxifraga x urbium, een prachtig witroze bloeiende rotsplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Schildersverdriet, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Schildersverdriet.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Saxifraga, Rotsplant, Bodembedekker, Wintergroen

  Schildersverdriet of Hoe-langer-hoe-liever

  Saxifraga is een uit ruim 440 soorten bestaand geslacht van kruidachtige planten die vooral in koude tot gematigde streken groeien. Het geslacht Saxifraga behoort tot de Steenbreekfamilie of Saxifragaceae. Saxifraga x urbium of Schildersverdriet is een hybride, afkomstig uit een op natuurlijke wijze ontstane kruising tussen Saxifraga umbrosa × Saxifraga spathularis, een hybride die al minstens sedert de zeventiende eeuw bekend is en waarvan diverse cultivars verkrijgbaar zijn.

  f517fc1fa7f6d30aec51022279259484_medium.

  Etymologie Saxifraga urbium

  De botanische naam van de Schildersverdriet is Saxifraga urbium. De geslachtsnaam “Saxifraga” is een samentreksel van de Latijnse woorden “saxum” of “steen, rots” en “frangere” of “breken” en betekent letterlijk “steenbreker”. Deze naam verwijst naar het feit dat deze planten vaak in rotsspleten groeien waardoor de wortels na een aantal jaren een steen letterlijk kunnen laten splijten. De, eveneens Latijnse, soortnaam “urbium” betekent “stad” en verwijst naar het feit dat deze plant zich gemakkelijk in een stedelijke omgeving staande houdt.

  Etymologie Schildersverdriet

  De Nederlandse naam Schildersverdriet dankt de plant aan het feit dat deze heel moeilijk te  schilderen is. Ook de naam Hoe-langer-hoe-liever wordt in Nederland wel gebruikt. De achtergrond daarvan is mij onbekend.

  Beschrijving Schildersverdriet

  De Schildersverdriet groeit vanuit bladrozetten. De leerachtige, gekartelde bladeren zijn ovaal van vorm en maximaal zes centimeter lang. Op de maximaal twintig tot dertig centimeter hoge, behaarde stengels bloeit de plant kleine stervormige, bleekroze, rood gespikkelde bloempjes.

  e97ca6cf4cec91d241d8621fb413ea98_medium.

  Bloeitijd Schildersverdriet

  De bloeiperiode van de Schildersverdriet loopt grofweg van april tot en met begin juni, waarbij ze wel drie tot vier weken blijven bloeien, alvorens zaad aan te maken.

  Toepassing Schildersverdriet in de tuin

  De Schildersverdriet is een typische bodembedekker voor de wat lastigere plekken, waar schaduw heerst of het licht wordt gefilterd door het bladerdek van bomen. Prima ook als accentuering van randen, bijvoorbeeld stenen trappen. Saxifraga is daarnaast uiterst geschikt voor potten en natuurlijk de rotstuin. Combineer Schildersverdriet met Hosta’s voor een mooi effect.

  c3ba6fe84c9fdb55e0319e98694348dc_medium.

  Is de Schildersverdriet giftig?

  De Schildersverdriet staat niet bekend als giftig, landschildpadden eten zelfs hun bladeren. De plant bevat echter geen eetbare delen voor de mens.

  Is de Schildersverdriet winterhard?

  Schildersverdriet is winterhard tot twintig graden Celsius onder nul.

  Standplaats, planten en verplanten  

  Schildersverdriet is een planten die het bijna overal goed doet, mits de grond goed gedraineerd is. Deze plant doet het best op een standplaats in de halfschaduw, maar kan ook in de volle zon of sterk beschaduwde plekken staan staan. Schildersverdriet houdt niet van natte voeten.

  Schildersverdriet snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we de Schildersverdriet snoeien? Schildersverdriet hoeft niet gesnoeid te worden maar als de plant zich te snel uitbreidt, kunnen de uitlopers verwijderd worden.  

  Schildersverdriet vermeerderen

  De Schildersverdriet kan het beste worden vermeerderd door de plant te splitsen, te scheuren of door het simpelweg afsnijden en omplanten van uitlopers. Als je deze plant in de tuin hebt staan kun je al snel jonge planten aan al je (tuin)vrienden geven.

  Schildersverdriet ziektes

  Schildersverdriet zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve dat de lapsnuitkever soms toeslaat.

  Schildersverdriet kopen

  Schildersverdriet is algemeen te verkrijgen tuincentra, webshops en in kwekerijen. Er zijn vele cultivars van te verkrijgen. De volgende zijn erg mooi.

  • Saxifraga x urbium, gewone vorm
  • Saxifraga x urbium ‘Aureopunctata’, groen blad met gouden vlekken
  • Saxifraga x urbium ´Clarence Elliott´
  • Saxifraga x urbium ‘Colvillei’, sterk getande bladeren, witte bloemen
  • Saxifraga × urbium ‘Primuloides’, dwergvorm
  • Saxifraga × urbium 'Primuloides Variegata’ dwergvorm met goudgeel blad
  • Saxifraga x urbium ‘Variegata’, witgroen blad

  Schildersverdriet

  Snelgroeiende en lang bloeiende bodembedekker.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load