• Schildblad, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van vijverplant Darmera peltata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten bespreek ik de eigenzinnige oeverplant Schildblad, Darmera peltata die bloeit vóór het blad verschijnt. Wat is de beste standplaats, hoe te verzorgen en vermeerderen en hoe te snoeien van Schildblad.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsTuinplanten, RobsVijverplanten, Oeverplant. Moerasplant

  Schildblad, Parapluplant of Indiaanse Rabarber

  Schildblad is een bloeiende plant uit de steenbreekfamilie of Saxifragaceae. In het wild treffen we Schildblad aan in het zuidwesten van Noord-Amerika waar te plant te vinden is aan de waterkant, langs beekjes en waterlopen en in vochtige bossen. Oorspronkelijk komt de plant uit Californië, grote groepen planten vinden we onder meer in het Yosemite natuurpark. De jonge bladstengels van Schildblad werden door de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten geschild en vervolgens gekookt, om te worden gegeten als asperges.

  56088879573cf9d049e3be87e0741920_medium.

  Beschrijving Schildblad

  Schildblad groeit van dikke, kruipende  wortelstokken. In het voorjaar, in de maanden april en mei ontwikkelen zich halfronde schermen met prachtige lichtroze tot soms witte bloemen met een rode kelk, op witbehaarde stengels met een lengte van zestig tot wel honderdvijftig centimeter. Pas na de bloei verschijnen de enorme, decoratieve groene bladeren met een doorsnede van vijftien tot vijfendertig centimeter. Het zijn eindstandige bladeren waarvan de stengel in het midden van het blad staat. In het najaar kleuren de bladeren spectaculair rood.

  Etymologie Darmera peltata

  De wetenschappelijke benaming van Schildblad is Darmera peltata. De geslachtsnaam “Darmera” is een eerbetoon aan de Duitse botanist Karl Darmer. De soortnaam “peltata” is afgeleid van het Latijnse “pelta” , de naam van een klein, rond, leren schild. Deze naam verwijst naar de stengels die in het midden van het blad staan, als de arm van een romaanse krijger die een schild vasthoudt.

  Schildblad in de vijver

  Gebruik Schildblad bij voorkeur op licht beschaduwde plekken of zelfs in de volle schaduw met drassige, liefst voedselrijke grond. Plant Schildblad een halve meter vanaf de waterkant ,of met de voeten in het water. Als de grond te droog wordt, verdorren de bladeren al snel en wordt de plant lelijk: met andere woorden de grond moet altijd vochtig zijn. Combineer Schildblad met wat sterkere waterplanten zoals Gele lis, Koninginnekruid of Ruit.

  Is Schildblad winterhard?

  Schildblad is volledig winterhard tot -25 °C.

  Schildblad vermeerderen

  Schildblad breidt zich uit via ondergrondse wortelstokken. De planten kunnen eenvoudig vermeerderd worden door ze te scheuren of door de plant met een spade te splitsen. Ook is de plant gemakkelijk te zaaien.

  Schildblad

  7fd215dc78e2f5a3e8822019d4937f54_medium.

  Schildblad is een decoratieve en aantrekkelijke oeverplant die vrijwel ongevoelig is voor ziekten of slakkenvraat.

  Elk jaar wordt de plant groter en mooier.

   

 • End of content

  No more pages to load