• Schijncamellia, verzorging, planten en vermeerderen van Stewartia pseudocamellia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten, lees je alles over Schijncamellia, Stewartia pseudocamellia, een prachtige sierboom met grote witte bloemen en een gevlekte bruinrode bast. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Stewartia pseudocamellia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Stewartia, Sierheester

  Schijncamelia of Boomcamelia

  Stewartia is een uit maximaal twintig soorten bestaand geslacht van sierheester uit de familie der Boomcamelias of Theaceae. Tot deze familie behoort ook de bekende Theeplant, Camellia sinensis. Schijncamellia, Stewartia pseudocamellia, komt oorspronkelijk uit Korea en Japan. Er zijn twee variëteiten bekend, waarvan de Koreaanse het meest geschikt is voor ons tuinen in België en Nederland. 

  • Stewartia pseudocamellia var. japonica, Japanse variëteit
  • Stewartia pseudocamellia var. koreana, Koreaanse variëteit

  Etymologie Stewartia pseudocamellia

  De botanische naam van de Schijncamellia is ‘Stewartia Pseudocamellia’. De plant werd in 1753 voor het eerst beschreven door Carolus Linnaeus. De naam van het geslacht is ‘Stewartia’. De Latijnse naam ‘is een eerbetoon aan John Stuart, een van oprichters van Kew Gardens in Londen. Het geslacht ‘Stewartia’ is in 1746 beschreven door Carolus Linnaeus die ten onrechte de ‘w’ in de naam introduceerde. De soortnaam ‘pseudocamellia’ is samengesteld uit het Griekse ‘pseudo’ of ‘onechte’ en ‘camellia’, een verwijzing naar het feit dat de bloemen lijken op die van de Japanse Roos, Camellia. In Japan noemen ze deze plant niet voor niets Natsutsubaki of Zomer Camellia.

  Beschrijving Schijncamellia

  Schijncamellia is een vijf tot tien meter hoge, bladverliezende boom. In Japan staan een paar hele oude exemplaren die wel vijftien meter hoog zijn. De Schijncamellia heeft een prachtige, afschilferende, groen-bruin-rood gevlekte bast. De boom groeit in piramidevorm. Het blad is ovaal tot lancetvormig, licht behaard en zijn heel licht getand. Ze kennen een afwisselende bladstand. De groene bladeren verkleuren in de herfst prachtig naar oranje en daarna rood. De bloeitijd van Schijncamellia loopt van juni tot en met augustus. De bloemen, die lijken op die van de camellia, zijn wit met goudgele meeldraden. Ze geuren licht. De bloemen blijven maar even mooi en maar daarna worden ze spoedig weer vervangen door nieuwe bloemen. 

  Is Stewartia pseudocamellia giftig?

  Het Schijncamellia staat niet bekend als giftig. In Japan worden de jonge bladeren wel gegeten als onderdeel van een salade. 

  Is de Schijncamellia winterhard?

  Schijncamellia, Stewartia pseudocamellia is volledig winterhard.

  Toepassing Schijncamellia in de tuin

  Stewartia is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor de wat grotere tuin. Als je ze elk jaar snoeit, kunnen ze klein gehouden worden en zijn geschikt voor de stadstuin. Ook heel geschikt voor parken en landschapstuinen. 

  Standplaats, verzorging en gieten Schijncamellia

  Schijncamellia heeft een standplaats met zon of halfschaduw nodig. Deze boom houdt van humusrijke, lichtzure grond en kan absoluut niet tegen calcium. Vermijdt daarom kalkhoudende mest. De Schijncamellia houdt van regen en de grond mag nooit uitdrogen. 

  Schijncamellia vermeerderen

  Je kunt Schijncamellia het beste in het voorjaar onder glas zaaien. Het zaad moet slechts heel licht bedekt zijn en altijd vochtig worden gehouden. Het stekken van de Schijncamellia is zelfs voor professionals heel moeilijk. De beste resultaten heb ik bereikt met winterstekken die diep in de grond zaten en rijkelijk gebruik van stekpoeder.

  Schijncamellia snoeien

  De Schijncamellia is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Vormsnoei kun je toepassen nadat de bladeren zijn gevallen en vóór de vorst. Zieke of dorre takken altijd meteen snoeien. 

  Ziektes Schijncamellia

  Schijncamellia is erg sterk en heeft weinig last van ziektes.

  Schijncamellia kopen

  Stewartia wordt in webshops en in de beter gesorteerde tuincentra te koop aangeboden als jonge boom. Mooi zijn:

  • Stewartia pseudocamellia ‘Cascade’, hangende takken
  • Stewartia pseudocamellia ‘Julia’, grote bloemen
  • Stewartia pseudocamellia ‘Milk and Honey’, hele mooie herfstkleur, mooie bast
  • Stewartia pseudocamellia ‘Mint Frills’, bloemen met witte glans
  • Stewartia pseudocamellia ‘Harold Hillier’, hele mooie herfstkleur

  Stewartia pseudocamellia

  Een bijzondere boom met mooie bast, bloem en herfstkleur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen