• Schijfcactus, verzorging, standplaats, planten en stekken van de winterharde cactus Opuntia humifusa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bekende schijfcactus of vijgcactus, Opuntia humifusa, een winterharde, Noord-Amerikaanse cactus die in de zomer bloeit met prachtige gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze Opuntia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Opuntia, Succulent, Cactus

  Schijfcactus of Vijgcactus

  Opuntia is een geslacht van schijfcactussen uit de Cactusfamilie of Cactaceae. De uit Noord-Amerika afkomstige Opuntia humifusa is een van de weinige winterharde cactussen die ook in het Nederlandse of Belgisch klimaat het gehele jaar buiten kan staan. Deze Opuntia groeit in het oosten van Noord-Amerika van Florida tot het zuiden van Ontario in Canada. De Schijfcactus groeit vooral op zandige, stenige ondergrond in gebieden waar het in de zomer heel heet kan worden en in de winter juist heel koud.  Vaak groeit de plant daar in kleine kolonies met een doorsnede van ruim een vierkante meter.

  b2524869ea0f87f75431d0e22792b5d3_medium.

  Etymologie Opuntia humifusa

  De geslachtsnaam “Opuntia” is een verwijzing naar de Oude Griekse stad “Opus” waar volgens de geleerde Theophrastus van Eresus een eetbare plant groeide, die kon worden vermeerderd door de bladeren in de grond te steken, waarschijnlijk ook een soort van vijgcactus. De soortnaam “humifusa” is een samentreksel van het Latijnse “humus” of “grond” en “fusus” of “plakkend aan” en verwijst naar de deels liggende groeiwijze van deze cactus.

  a645ad8b28dcb394cfe94fc6649de494_medium.

  De Nederlandse naam “Schijfcactus” is een beschrijving van de vorm van de cactus. In het Engels wordt de plant Devil’s-tongue of Eastern prickly pear genaamd, in het Frans Oponce de l'est en in het Duits Feigenkaktus.

  Beschrijving Schijfcactus

  De Schijfcactus is een cactus die groeit in vorm van schijven met een grootte van ongeveer vier bij tien centimeter, rondom voorzien van stekels. Hoe harder het gevroren heeft, des te meer de Schijfcactus bloeit. De geel tot goudkleurige bloemen zijn trechtervormig en hebben een doorsnede van vier centimeter. Vaak hebben de bloemen een naar rood verkleurend hart en ze groeien aan de uiteinden van de schijven. Na de bloei verschijnt de rode  vijgvrucht die is voorzien van zaden.

  5290d3f4de9fed1fdf0faaf272ae0ef1_medium.

  Is de Schijfcactus Giftig?

  De Schijfcactus is niet giftig. Zowel de schijven, het fruit en de zaden zijn eetbaar. De schijven werden geschild en daarna gefrituurd of geroosterd. Het fruit kan na schillen direct gegeten maar er kan ook jam of chutney van worden gemaakt. De zaden kunnen worden geroosterd en daarna gemalen om er meel van te maken. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikten geschilde schijven van de cactus op wonden om het bloed te stelpen. Ook maakten zij er thee van die zou helpen bij longproblemen.

  Is de Schijfcactus winterhard

  Deze Schijfcactus is winterhard tot 25 graden Celsius onder nul, mits op een zonnige plek geplant met zeer goed gedraineerde grond.

  6f7ad75f05fa91a6097718bf826a83d4_medium.

  Toepassing Schijfcactus in tuinen

  De Schijfcactus is bij uitstek een plant voor de liefhebber. In een rotstuin, met een zeer goed gedraineerde bodem zijn ze, zeker als ze bloeien, een echte blikvanger! Plant ze in een kleine groep of als solitair. Natuurlijk kan de Schijfcactus ook in potten worden geplant en daarnaast kan deze cactus als kamerplant worden toegepast.

  Standplaats, planten en verzorging Schijfcactus

  Schijfcactus is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met de gehele dag direct zonlicht. Het is een plant die nooit te nat mag staan en daarom is een tien centimeter dikke drainagelaag van scherven of grit noodzakelijk onder in het plantgat.  Plant de Schijfcactus in een zanderige bodem. Deze cactus heeft pijnlijke stekels en bij het (ver)planten kun je het beste hele goede handschoenen dragen. Zelf wikkel ik de plant ook nog in kranten: zo kun je de plant goed vasthouden zonder je pijn te doen. Voor potten gebruik je gewone cactusgrond en vult de onderste drie centimeter van de bloempot uitsluitend met grit of potscherven. Jonge planten worden elke drie jaar verplant, oudere planten elke vijf jaar. Bemest de Schijfcactus, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  9c96290a2ede4410a1e9ff489ff606d4_medium.

  Schijfcactus snoeien

  Verwijder de lelijke of bruine delen altijd direct. Wil je de plant trimmen, doe dit direct na de bloei.

  Ziektes Schijfcactus

  Een Schijfcactus heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar zijn te natte voeten.

  Schijfcactus vermeerderen

  De Schijfcactus kan heel eenvoudig worden gestekt door een schijf in de grond te steken. Deze kunnen met een mes worden losgesneden van de moederplant en apart opgeplant. Je kunt Schijfcactus ook zaaien. Het zaaien kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Laat de zaden een nacht voorweken in lauwwarm water en zaai ze in een verwarmd zaaikasje. Na drie tot zes weken ontkiemen de zaadjes.

  Schijfcactus kopen

  De Schijfcactus is nauwelijks te koop in tuincentra maar vooral te vinden bij gespecialiseerde webshops en kwekers.

  cfb1a477642ee6f3d424c5cd1ce38b61_medium.

  Schijfcactus

  Een bijzondere cactus, die zeker vanwege de winterhardheid is aan te raden als tuinplant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load