• Scheefkelk of scheefbloem: beschrijving, verzorging en vermeerderen van Iberis sempervirens

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de wintergroene, bodembedekker met oogverblindend witte bloemen: Scheefkelk of Scheefbloem, Iberis sempervirens. Hoe en wanneer Scheefbloem snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de scheefbloem nodig en hoe kun ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Iberis, bodembedekker, wintergroen, voorjaarsbloeier, rotstuin

  Scheefbloem of Scheefkelk

  De Scheefbloem of Scheefkelk is een klein struikachtige plant die afkomstig is uit het zuiden van Europa die in het voorjaar ongelofelijk rijk bloeit. Het is een plant uit de familie van de Cruciferae, de kruisbloemen. Tot deze familie behoort bijvoorbeeld ook de mosterdplant.

  eb2fcf35c6131db77e78324f4e871cb1_medium.

  Etymologie Iberis sempervirens

  De botanische naam van Scheefbloem of Scheefkelk is 'Iberis sempervirens'. De geslachtsnaam 'Iberis' verwijst naar het Iberische schiereiland waar meerdere planten uit dit geslacht groeien. De soortnaam 'sempervirens' betekent 'altijd groen' en verwijst naar het feit dat ze geen blad verliezen in de winter.

  efdba4c1812635a153ff78414d637b45_medium.

  Beschrijving Scheefbloem of Scheefkelk

  Scheefbloem heeft een gedrongen, lage groeiwijze. De hoogte is meestal niet meer dan twintig centimeter. Scheefkelk is een zogenaamde halfheester en dat betekent dat de kruidachtige stengels onderaan een houtige basis hebben. De lancetvormige bladeren hebben een leerachtig voorkomen.

  545171882b3f9567af35aec6239d7451_medium.

  Vanaf april verschijnt de ongelofelijk bloei waarbij de planten veranderen in een wit tapijt van bloemen. De puur witte bloemen met gele meeldraden verschijnen in trosjes aan de uiteinde van stengels. De bloemen bestaan uit twee gespiegelde bloembladeren, twee lange onderlippen en twee kleine bovenlippen met daarbinnen de stamper en de meeldraden.

  Toepassing Scheefkelk in de tuin

  Scheefkelk wordt veel in tuinen aangeplant om over muurtjes te laten groeien en in bloeiende borders toegepast. Scheefbloem komt ook heel goed tot recht in een rotstuin. Ook is het een prachtige plant om langs de randen van paden te planten.

  adc72ab24bb8553600a21ca85fd787ae_medium.

  Er zijn een aantal hele mooi cultivars gekweekt zoals:

  • Iberis sempervirens ‘Alexander White´
  • Iberis sempervirens ‘Fischbeck’
  • Iberis sempervirens ‘Little Gem’
  • Iberis sempervirens ‘Little Queen’
  • Iberis sempervirens ‘Masterpiece’
  • Iberis sempervirens ‘Pink ice’, met roze bloemen
  • Iberis sempervirens ‘Purity’
  • Iberis sempervirens 'Snowflake’
  • Iberis sempervirens 'Tahoe’

  Er is ook een mooie Scheefbloem met roze bloemen: Iberis simplex.

  Scheefbloem of Scheefkelk standplaats en grond

  Voor een goed bloei is een standplaats in de volle zon onontbeerlijk. De grond moet goed gedraineerd zijn en rijk aan organisch materiaal. Te zure grond wordt minder verdragen. Voeg in dat geval wat kalk, Cocolietenkalk werkt er goed bij dit struikje, toe aan de grond. Water geven is alleen nodig in de eerste maanden.

  Snoeien Scheefbloem of Scheefkelk

  Voor een goede bloei en een mooie compacte  vorm kun je dit heestertje het beste direct na de bloei voor maximaal één derde terugsnoeien. Deze jaarlijkse verjongingssnoei zorgt voor veel nieuw groen waardoor de plant er veel frisser uitziet.

  0c5a8f2682a6c390bfcdf58612678f10_medium.

  Scheefbloem of Scheefkelk vermeerderen

  Zaaien is eenvoudig maar de vermeerdering door te stekken is nog eenvoudig. De stengels van de scheefkelk vormen doorgaans zelf al wortels, daar waar ze de grond raken. Gebruik deze uitlopers en snij ze af met wortel en al. Verwijder de top uit de plant en zet ze in gewone stekgrond. De beste periode hiervoor is april tot en met september.

  Scheefbloem of Scheefkelk

  Deze plant is zo sterk en bloeit elk jaar zo rijk dat elke tuin er tenminste één verdient!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load