• Scheefkelk of scheefbloem: beschrijving, verzorging en vermeerderen van Iberis simplex

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bodembedekker met oogverblindende roze bloemen: Scheefkelk of Scheefbloem, Iberis simplex. De Scheefbloem is een wintergroene bodembedekker die in het voorjaar bloeit. Hoe en wanneer Scheefbloem snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de scheefbloem nodig en hoe kun ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Iberis, Bodembedekker, Wintergroen, Voorjaarsbloeier, Rotstuin

  Scheefbloem of Scheefkelk

  De Scheefbloem of Scheefkelk is een kleine struikachtige plant, die afkomstig is uit het midden van Europa en Klein-Azië, die in het voorjaar lang en rijk bloeit. Het is een plant uit de familie van de Cruciferae, de Kruisbloemen. Tot deze familie behoort bijvoorbeeld ook de bekende mosterdplant. Heel sporadisch wordt Iberis simplex ook in Nederland in het wild aangetroffen. Waarschijnlijk betreft het verwilderde exemplaren.

  Iberis simplex

  Etymologie Iberis simplex

  De botanische naam van Scheefbloem of Scheefkelk is ‘Iberis simplex’. Het geslacht ‘Iberis’ is in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus. Scheefbloem, Iberis simplex is in 1815 beschreven als ‘Iberis taurica’ door de Zwitserse botanist Augustin de Candolle. De geslachtsnaam ‘Iberis’ verwijst naar het Iberische schiereiland waar meerdere planten uit dit geslacht groeien. De soortnaam ‘simplex’ betekent ‘enkelvoudig, onvertakt’.

  Beschrijving Scheefbloem of Scheefkelk

  Scheefbloem heeft een gedrongen, lage groeiwijze. De hoogte is meestal niet meer dan twintig centimeter. Scheefkelk is een zogenaamde halfheester en dat betekent dat de kruidachtige stengels onderaan een houtige basis hebben. De lancetvormige bladeren hebben een leerachtig voorkomen.Vanaf april tot in mei verschijnt de betoverende bloei waarbij de planten veranderen in een tapijt van roze bloemen. Eerst zijn de bloemen wit tot lichtroze dan worden ze roze. De bloemen met met een geel hart verschijnen in schermpjes aan de uiteinde van stengels. De bloemen bestaan uit twee gespiegelde bloemblaadjes, twee lange onderlippen en twee kleine bovenlippen met daarbinnen de stamper en de meeldraden.

  Iberis simplex

  Toepassing Scheefkelk in de tuin

  Scheefkelk wordt meestal in tuinen aangeplant om over muurtjes te laten groeien en natuurlijk in rotstuinen, voor de liefhebber. Hij kan echter ook prima vooraan in bloeiende borders toegepast. Daarnaast is het een prachtige plant om langs de randen van paden of tussen staptegels te planten.

  Scheefbloem of Scheefkelk standplaats en grond

  Voor een goed bloei is een standplaats in de volle zon onontbeerlijk. De grond moet goed gedraineerd zijn. Voeg rijkelijk grit toe aan de grond. Te zure grond wordt minder verdragen. Voeg in dat geval wat kalk, cocolietenkalk werkt er goed bij dit struikje, toe aan de grond. Water geven is alleen nodig in de eerste maanden, totdat de plant goed geworteld is.

  Iberis simplex

  Snoeien Scheefbloem of Scheefkelk

  Voor een goede bloei en een mooie compacte  vorm kun je dit heestertje het beste direct na de bloei voor maximaal één derde terugsnoeien. Deze jaarlijkse verjongingssnoei zorgt voor nieuw groen waardoor de plant er veel frisser uitziet.

  Scheefbloem of Scheefkelk vermeerderen

  Zaaien is eenvoudig maar de vermeerdering door te stekken is nog eenvoudig. De stengels van de scheefkelk vormen doorgaans zelf al wortels, daar waar ze de grond raken. Gebruik deze uitlopers en snij ze af met wortel en al. Verwijder de top uit de plant en zet de stekken in gewone stekgrond. De beste periode hiervoor is juni tot en met september. Zaaien is ook mogelijk, maar het ontkiemen duurt één tot twee maanden.  

  Iberis simplex

  Scheefbloem of Scheefkelk

  Deze plant is sterk en bloeit elk jaar fantastisch!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load