• Scharnierbloem Physostegia virginiana verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De Scharnierbloem of Draaibloem, Physostegia virginiana een borderplant die opvalt met haar prachtige aren vol witte of roze bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Scharnierbloem , hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Prairieplant, Oeverplant, Physostegia

  Scharnierbloem of Draaibloem20d5f9e34273869ae49e8d65f8c741c0_medium.

  De Scharnierbloem is een uit Noord-Amerika afkomstige wintervaste, klompvormde plant uit de muntfamilie. In het wild groeit ze vooral in natte greppels, vochtige weiden en aan de waterkant waar ze vaak grote groepen vormt.

  Etymologie Physostegia virginiana

  De botanische benaming van de Scharnierbloem  is Physostegia virginiana. De geslachtsnaam Physostegia is een samenvoeging van twee Griekse woorden, “physa” of “blaas” en “stege” ofwel “bedekkend” en verwijst naar de bloemkelk die opzwelt terwijl ze groeit.

  De soorttoevoeging “virginiana” is Latijn en verwijst naar de Amerikaanse staat Virginia, een van de plekken waar deze plant in het wild groeit

  De Nederlandse benaming Scharnierbloem is een letterlijke vertaling van de Duitse naam Gelenkblume. De naam verwijst naar het feit dat je de bloemen van de Scharnierbloem, die rondom de stengel staan opzij kun duwen zodat ze in een andere stand staan, alsof ze scharnieren. Hier komt ook de andere Nederlandse naam Draaibloem vandaan. Onderstaande foto laat zien hoe links- en rechtsonder enkele bloempjes gedraaid zijn.

  26facd68efe48f7968f3ea00541e36b2_medium.

  In het Engels gebruiken ze de namen False Dragon-head en Obedient Plant (gehoorzame plant, ook weer omdat je de bloemen kunt draaien), in Duitsland noemen ze haar Gelenkblume in het Frans wordt ze Physostégie de Virginie genoemd.

  Beschrijving Scharnierbloem

  Scharnierbloem  is een klompvormde plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. Van daar uit ontspringen tot tachtig centimeter lange, onvertakte, vierkante stengels met een paarsgewijs verspringend, sterk getand, lancetvormig blad.

  bcb2166ca9b7c6fa06304118d901343c_medium.

  De stengels monden uit in de aren met lipvormige bloemen. De bloeitijd van de Scharnierbloem is grofweg van augustus tot en met oktober. De wilde vorm heeft witte bloemen met een lichtroze waas maar voor de tuin zijn geheel roze en geheel witte cultivars gekweekt. Na de bloei verschijnt het minuscule zaad.

  Is Physostegia virginiana giftig?c044b1823e9eb186b58555ae1961b4a1_medium.

  De Scharnierbloem is niet giftig maar kent verder ook geen eetbare delen of medicinale eigenschappen.

  Is het Scharnierbloem  winterhard?

  De Physostegia is vorstbestendig en volledig winterhard.

  Toepassing Scharnierbloem  in de tuin

  Physostegia virginiana is borderplant die erg interessant is vanwege de late bloei, op een moment dat de meeste planten al lang zijn uitgebloeid.

  De Scharnierbloem kan prima als snijbloem worden gebruikt en is aantrekkelijk voor hommels.

  Combineer de Draaibloem met Monarda, Gele zonnehoed, Moerassalvia of Brandkruid. De volgende cultivars van Physostegia virginiana zijn erg mooi:

  • Physostegia virginiana 'Alba', witte bloemen
  • Physostegia virginiana 'Crown of Snow', witte bloemen
  • Physostegia virginiana ‘Crystal Peak White’, witte bloemen, compact
  • Physostegia virginiana ‘Miss Manners’, witte bloemen, niet woekerend
  • Physostegia virginiana 'Pink Bouquet', roze tot lila bloemen
  • Physostegia virginiana 'Rosea' roze bloemen
  • Physostegia virginiana 'Summer snow', witte bloem
  • Physostegia virginiana 'Variegata'  roze bloemen, bont blad
  • Physostegia virginiana 'Vivid', diep roze bloem, compact groeiend

  Standplaats en planten Scharnierbloem

  Het Scharnierbloem  heeft een zonnige standplaats nodig, in goed gedraineerde maar altijd vochtige grond. Bij droogte hangen ze al snel slap. Ideaal voor het planten aan een vijverrand waar de grond vochtig is.De Physostegia doet niet erg moeilijk over de grondsoort maar groeit het beste als het plantgat is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen.

  Scharnierbloem  snoeien42973190c5b474a87c303b2e9ec487b1_medium.

  De Japanse hoeft niet gesnoeid te worden maar het verwijderen van de uitgebloeide bloemen verlengt de bloei. Voor de winter kun je de plant afsnijden op tien centimeter boven de grond. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Scharnierbloem

  Scharnierbloem  is zeer sterke plant die weinig last heeft van ziektes en ongedierte. Trips kunnen een probleem vormen en huisjesslakken maar verder is de plant vrij sterk. Omdat de plant meestal niet ouder dan drie tot vier jaar wordt kun je ze het beste elke twee jaar delen. Zo verjongt de plant zich en heb je er jarenlang plezier van.

  Physostegia virginiana vermeerderen

  De Scharnierbloem  kan gemakkelijk worden vermeerderd door ze in het voorjaar of in het najaar te scheuren. Zaaien kan het beste in het voorjaar gebeuren in gewone zaai- en stekgrond, zodat ze hetzelfde jaar nog kunnen worden uitgeplant. De zaden ontkiemen gewoonlijk binnen tien tot zestien dagen.

  Scharnierbloem  kopen

  Physostegia virginiana is gewoonlijk in tuincentra te kopen. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  Scharnierbloem

  Rijke najaarsbloeier.

 • End of content

  No more pages to load