• Scharlei, verzorging, standplaats, planten en stekken van Salvia sclarea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bekende tuinplant met culinaire toepassingen: Scharlei of Muskaatsalie, Salvia sclarea, een tweejarige plant die in de zomer bloeit met spectaculaire bloemstengels vol violette, lipvormige bloemen. Beschrijving, wat is de habitat, wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze Salvia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, Salvia, Bijenplant

  Scharlei, Muskaatsalie of Ogentroost

  Salvia  is een meer dan 1000 soorten bestaand geslacht uit muntfamilie. Scharlei is een maximaal één meter hoge, kruidachtige, tweejarige plant uit de lipbloemenfamilie of Lamiaceae. De oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Zuidwest-Azië afkomstige Salvia sclarea vinden we in het wild op rotsachtige stollingshellingen, in gemengde loof- en naaldbossen en langs wegen. Scharlei wordt gevonden tot op een hoogte van 2000 meter.

  Eigenschappen Scharlei

  Scharlei is al minimaal duizend jaar in cultuur vanwege vermeende medicinale eigenschappen en als eetbaar kruid. De plant wordt al vernoemd in de waarschijnlijk uit 812 stammende, Capitulare de villis vel curtis imperii, onder de naam sclareiam. De bladeren van Scharlei worden zowel gekookt als rauw gegeten en en daarnaast, net als Echte Salie (Salvia officinalis), meegekookt met stoofpotten met vlees. Etherische olie uit scharlei, wordt gebruikt in de parfumindustrie, in likeuren en in wijnen. De Keltische druïden gebruikten Scharlei thee tijdens religieuze ceremonies om dichter bij god te komen.

  f84e86d48c04f7c3f2fe493a429fe3c9_medium.

  Etymologie Salvia sclarea

  De wetenschappelijke benaming van Scharlei is Salvia sclarea. Scharlei is in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven, door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Salvia’ is afgeleid van het Latijnse ‘salvere’ ofwel ‘zich gezond voelen’ en verwijst naar de medicinale werking van planten uit dit geslacht, zoals Salie, Salvia officinalis. De soortnaam ‘sclarea’ is afgeleid van het Griekse ‘skleros’ of ‘hard’  verwijst naar de stevige bloemstengels.9c8054a879f40605c86e5b1f8d1cf1f9_medium.

  In het Engels wordt de plant ‘Clary’ of ‘Clary sage, genaamd, in het Frans ‘Sauge sclarée’ en in het Duits ‘Muskatellersalbei’.

  Beschrijving Scharlei

  Scharlei is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt S Scharlei een bladrozet met grote, harige  groengrijze, hartvormige bladeren. In het tweede jaar verschijnen de tachtig tot honderdtwintig centimeter lange, dikke, vierkante bloemstengels die ook weer bedekt zijn met haren. De bloeitijd van Scharlei loopt globaal van juni tot en met augustus. De vertakte bloemstengel is dan in zogenaamde schijnkransen bedekt met lipbloempjes waarvan niet iedereen de geur waardeert. De bloemen zijn wit met een lila schutblaadjes.

  Is de Scharlei Giftig?

  Nee, Scharlei is alleen giftig in hele grote hoeveelheden. Zoals veel Salvia soorten wordt ook Scharlei in de volksgeneeskunde gebruikt, zowel intern als extern op de huid. Wetenschappelijk bewijs voor de werking ontbreekt.

  Is de Scharlei winterhard

  Deze Scharlei is winterhard tot 15 graden Celsius onder nul, mits op een zonnige plek geplant met afwaterende grond.

  Toepassing Scharlei in tuinen

  De Scharlei is een plant voor de moestuin of kruidentuin maar is ook heel te goed te gebruiken in de bloeiende border. Plant ze in achter in een bloeiende border, met drie tot vijf exemplaren voor optimaal effect. Scharlei is ook een goede drachtplant voor honingbijen. Combineer Scharlei met Monarda, Zonnehoed, IJzerhard of Virginische ereprijs.

  Standplaats, planten en verzorging Scharlei

  Scharlei is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met liefst de gehele dag direct zonlicht. Het is een plant die in het wild op rotsachtige gronden groeit en daarom nooit te nat mag staan. Plant Scharlei bij voorkeur in een zanderige bodem, aangevuld met grit. Omdat de plant tweejarig is, laat je de plant zaad aanmaken: zo heb je weer nieuwe exemplaren voor het nieuwe jaar.

  5fec8afe1ab80aeba377d1ef3673ed87_medium.

  Scharlei snoeien

  Verwijder de lelijke of bruine delen altijd direct. Verwijderen van uitgebloeide bloemen zorgt voor een nabloei, maar dan heb je geen zaad. De stengels kun je in het najaar afknippen.

  Ziektes en plagen Scharlei

  Een Scharlei heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar vormt bladluis.

  Scharlei vermeerderen

  De Scharlei kan eenvoudig worden gezaaid. Het zaaien kan in het voorjaar worden gedaan op kamertemperatuur. Na een tot twee weken ontkiemen de zaadjes en twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes. Na vier maanden kunnen de planten worden uitgezaaid.c9b0034708cb08a596c50bd8995697c4_medium.

  Scharlei kopen

  De Scharlei is nauwelijks te koop in tuincentra maar wel te vinden bij gespecialiseerde webshops en kwekers.

  De volgende planten zijn erg geschikt:

  • Salvia sclarea, witroze tot witlila lila bloeiend
  • Salvia sclarea ‘Piemont’, witpaars bloeiend
  • Salvia sclarea 'Vatican White’, wit bloeiend

  Scharlei

  Een opvallende, aromatische plant met medicinale eigenschappen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load