• Salie kweken, standplaats, planten, vermeerderen, snoeien, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen Echte Salie (Salvia officinalis) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Een legendarisch kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in keuken in en de  traditionele geneeskunde. Echte salie kan ook in de tuin worden geplant als sierplant.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplantenSalvia, Officinalis

  Echte Salie als kruid

  Salie is een uit het Middellandse Zeegebied afkomstig kruidachtig gewas dat wordt geteeld vanwege de aromatische bladeren die worden gebruikt in de keuken. Ook de medicinale eigenschappen worden al eeuwenlang erkend. De Fransen noemen Salie zelfs “herbe sacrée” ofwel heilig kruid.

  4a532591a497492be8e92464c0076e43_medium.

  Etymologie Salvia officinalis

  De botanische benaming van Salie is Salvia officinalis. De geslachtsnaam Salvia is afgeleid van het Latijnse “salvere” ofwel zich gezond voelen. De soortnaam Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven, die medicinale toepassingen hebben. De naam is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht.

  De Griek Hippocrates schreef Salie voor als remedie voor tal van aandoeningen. Egyptische vrouwen gebruikten salie om hun vruchtbaarheid te vergroten. Het plant werd uitgebreid beschreven in de Romeinse tijd, door Plinius de Oudere. Voor de Romeinen was het kruid Salie zo belangrijk dat het snijden ervan een echt ritueel was: gewassen, in witte gewaden gekleed en op blote voeten offerden ze eerst wijn en brood aan de grond, alvorens Salie te oogsten. Gebruik van ijzeren messen was daarbij verboden. In hedendaagse hekserij of wicca wordt Salie gebruikt om een huis te reinigen van slechte geesten. Daartoe wordt gedroogde salie verbrand in het gebouw.

  Salie in de keuken

  Salie is een keukenkruid dat we vooral in de vorm van gedroogde bladeren kennen.  Salie geeft je gerechten aroma. Salie wordt onder meer gebruikt in marinades, sauzen en stoofgerechten.  Salie maakt onderdeel uit van de zogenaamde Provençaalse kruiden.

  426b8cc62c142be69a524eecb0771097_medium.

  Is Salie gezond?

  Salie is supergezond. Zoals de botanische naam al aangeeft is Salie een kruid dat al lang gebruikt wordt voor de gezondheid. 7c01be40cff2cdd73c6aaa8b0aa6a0ff_medium.

  Ten tijde van de pestepidemie maakte salie, samen met lavendel, rozemarijn en knoflook, deel uit van het zogenaamde “azijn van de vier dieven”, dat als ontsmettingsmiddel werd gebruikt.

  Salie bevat grote hoeveelheden vitamine K, is rijk aan antioxidanten, vertraagt Alzheimer, verbetert de geheugenfunctie, werkt tegen artrose, aderverkalking, astma, diarree en is een ontstekingsremmer.

  Lees hier hoe je een heerlijke en gezonde salie thee kunt maken.

  Ook wordt warme melk met saliebladeren gedronken.

  Beschrijving Salie

  Salie is een halfheester met een hoogte van veertig tot tachtig centimeter. De lancetvormige bladeren staan paarsgewijs aan de hoekige, fijn behaarde stengels. Ze hebben een grijsgroen kleur en zijn opvallend geribbeld. Aan de onderkant van de bladeren zijn de nerven heel zichtbaar. Als je de bladeren tussen je vingers kneust komt meteen de typische Salie geur tevoorschijn. In de periode juni tot en met juli verschijnen de lipvormige, paarsblauwe bloemen op bloemstengels, gevolgd door het zaad. Salie is meerjarig en overleeft zachte winters.

  Standplaats en planten Salie6aed98d2f7fdde989c67b2abdd0c411c_medium.

  Salie houdt van een standplaats in de volle zon. Salie kan in de volle grond worden geplant maar doet het ook goed in potten.

  Zorg voor goed gedraineerde grond, want zoals zoveel planten uit het Middellandse Zeegebied houdt ook Salie niet van natte voeten.

  Verwerk indien nodig wat zand en grit door de grond. Bemesting is niet of nauwelijks noodzakelijk, al werk ik doorgaans wat kippenmest door de grond vóór het planten. Na vijf jaar kun je Salie best weggooien en vervangen door een nieuwe plant.

  Salie als tuinplant

  Je kunt Salie ook in je tuin planten vanwege het blad en de bloem. Voor tuinen zijn er een aantal mooie cultivars gekweekt waaronder:

  • Salvia officinalis 'Alba', witte bloemen
  • Salvia officinalis 'Aurea', goudgeel blad met lila bloemen
  • Salvia officinalis 'Berggarten', grote bladeren
  • Salvia officinalis 'Extrakta', bevat extra veel etherische oliën.
  • Salvia officinalis 'Icterina', geelbont blad met lila bloemen
  • Salvia officinalis 'Lavandulifolia', kleinbladerig
  • Salvia officinalis 'Purpurascens', violetpurper blad
  • Salvia officinalis 'Tricolor', wit-groen en roze blad met lila bloemen.

  Is Salie winterhard?

  In mijn ervaring is Salie redelijk winterhard, zeker als tuin dicht bij de zee is. Omdat de plant verhout als hij ouder wordt, kiezen veel tuiniers er toch voor om elk jaar nieuwe planten te kopen of zaaien.

  Oogsten van Salie

  De bladeren kunnen het beste ‘s morgens vroeg geplukt worden. Gebruik jonge bladeren en gebruik ze voor zowel koken en voor Salie thee het liefst vers. Naar mijn mening hebben ze dan de beste smaak. Wil je Salie het gehele jaar door hebben, laat de bladeren dan drogen op een rekje. Leg ze niet op elkaar. Zodra ze helemaal droog zijn kunnen ze in een potje worden gedaan. Gebruik ze binnen één jaar.

  01ce4492cb8b3fb2891cac2454320ca5_medium.

  Salie snoeien

  Als je Salie meerjarig kweekt dan verdient het aanbeveling om de plant in het voorjaar tot één derde terug te snoeien.  Dit stimuleert verjongingsgroei en daarmee de aanmaak van nieuwe takjes en bladeren. Daarmee kunnen meer bladeren geoogst worden.

  Salie vermeerderen

  Salie kan eenvoudig gezaaid worden. Het Salie zaad is via webshops en in tuincentra te verkrijgen. Salie kan ook gemakkelijk gestekt worden in de zomer. Neem stekjes van tien centimeter lang , snij deze schuin af en doop ze in stekpoeder. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste. Zet de stekken in een pot met licht vochtige stekgrond en dek de pot af met plastic. Het duurt drie tot vijf weken voor Salie om te wortelen.

  Salie kopen

  Salie is in het voorjaar  verkrijgbaar als klein plantje in tuincentra bij de kruidenafdeling. Ook Salie zaad wordt aangeboden in tuincentra en webshops.

  Salie

  Salie een smaakvol kruid met medicinale eigenschappen.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load