• Saffloer verzorging, standplaats, planten, snoeien en zaaien van Carthamus tinctorius

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Saffloer, Carthamus tinctorius is een in de zomer bloeiend, eenjarige, distelachtige plant aantrekkelijke van geel, naar oranjerood verkleurende bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Saffloer, hoe zaaien, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Carthamus tinctorius.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Carthamus, Bijenplant, Sierdistel, EenjarigePlant, Droogbloem

  Saffloer, Kalklook of Trommelstokjes

  Carthamus tinctorius is een eenjarige, distelachtige plant uit de Asterfamilie of Asteraceae. Waarschijnlijk is Saffloer oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië waar de plant in droge gebieden groeide, maar de plant is als heel verspreid door de mens.

  Saffloer werd al duizenden jaren geleden verbouwd door de Egyptenaren en de Grieken. De plant wordt ook nu nog wereldwijd geteeld vanwege de bloemen die kunnen worden gebruikt om stoffen te kleuren en de zaden die een zeer gezonde, cholesterol verlagende, olie bevatten. De zaden staan ook bekend als papegaaienzaad, om die dieren het zaad erg lekker vinden. Er zijn speciale cultivars gekweekt die ook in ons klimaat geplant kunnen worden.Carthamus tinctorius is bijzonder aantrekkelijk voor bijen en hommels. Vogels zijn dol op de zaden.

  Etymologie Carthamus tinctorius

  De botanische benaming van Saffloer is ‘Carthamus tinctorius’. De plant werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Carthamus’ is afgeleid van de Italiaanse naam van Saffloer, ‘cartamo’ dat zijn oorsprong kent in het Arabische werkwoord ‘qurtum’ of ‘verven’, omdat men de bloemblaadjes gebruikt om stoffen te kleuren.  De soortnaam ‘tinctorius’ is afgeleid van het Latijnse ‘tinctus’ of ‘verven’ en verwijst weer naar hetzelfde gebruik.De Nederlandse naam Saffloer is afgeleid van de Arabische naam van de plant ‘al-usfur’ dat zijn oorsprong kent in ‘asfar’ of ‘gele’. Deze naam vormt ook de oorsprong van de Saffraankrokus. De blaadjes van de Saffloer worden wel eens verkocht als saffraan. Ze missen echter de typische smaak hiervan. 

  Beschrijving Saffloer

  Saffloer is een dertig tot honderdvijftig centimeter hoge, kruidachtige plant die groeit vanuit een lange penwortel, typerend voor planten uit droge gebieden. Vanuit hoofdstam vertakt de plant sterk. De lancetvormige tot eironde bladeren zijn getand met doornen en kennen een afwisselende bladstand. De bloeitijd van Saffloer loopt van juli tot en met augustus. Elke tak kent vier tot vijf bloemen. De kleur van de bloem verandert van geel via oranje naar rood. Na bloei verschijnt het zaad. 

  Is Carthamus tinctorius giftig?

  Saffloer staat niet bekend als giftig. 

  Is Saffloer winterhard?

  Carthamus tinctorius is niet winterhard en moet elk jaar weer opnieuw gezaaid worden. 

  Toepassing Saffloer in de tuin

  Carthamus tinctorius is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor de bloeiende border. Saffloer combineert vooral heel goed met siergrassen zoals Diamantgras

  Standplaats en zaaien Saffloer

  Saffloer heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Carthamus bij voorkeur in goed afwaterende grond. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. Je kunt Saffloer in het voorjaar binnen zaaien in maart en eind mei buiten planten. Buiten kant de plant van begin mei tot begin juni worden gezaaid. 

  Saffloer snoeien

  De Saffloer is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. 

  Ziektes Saffloer

  Saffloer is erg sterk, maar houdt niet van continue natte bodem: dat leidt tot wortelrot.

  Carthamus tinctorius vermeerderen

  De Saffloer kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien.

  Saffloer kopen

  Carthamus tinctorius wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als zaad. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Carthamus tinctorius ‘Zanzibar', donker oranje bloem
  • Carthamus tinctorius ‘Grenade’, via crèmewit en geel naar oranje kleurend
  • Carthamus tinctorius ‘Kinko’, diep oranje kleur
  • Carthamus tinctorius, ‘Shiro’, geelwitte bloemen
  • Carthamus Tinctorius ‘White Grenade’, crèmewitte bloemen

  Saffloer

  Een bijzondere bloeiende plant, die gezonde olie oplevert.

 • End of content

  No more pages to load