• Rozemarijn kweken, standplaats, verzorgen, vermeerderen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kruidenplanten. In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van Rozemarijn (Rosmarinus  officinalis) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Een aromatisch kruid dat al duizenden jaar wordt gebruikt in de keuken en binnen de traditionele geneeskunde.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, Bijenplant, officinalis, Wintergroen, RozemarijnRecepten, RobsTuinplanten

  Rozemarijn in de keuken

  Rozemarijn is een winterharde, kleine heester die al door de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken werd gekweekt voor haar aromatische blaadjes. Rozemarijn oorspronkelijke uit het Mediterrane gebied en Klein-Azië. In de keuken is het bekend van het gerecht aardappelen en rozemarijn in de oven en als onderdeel van kruidenmixen zoals Italiaanse kruiden en Provençaalse kruiden.

  7408f1020c7f1f1a814cb16872001a6b_medium.

  Symboliek Rozemarijn

  Rozemarijn staat voor liefde vriendschap en trouw, als symbool voor geliefden en stellen. Rozemarijn werd eeuwenlang gebruikt bij geboorte, vriendschaps-, huwelijks- en begrafenisrituelen. Rozemarijn werd tijdens de pestepidemie samen met Jeneverbes verbrand omdat de rook een zuiverende werking zou hebben. Rozemarijn was ook een plant die tegen heksen werd ingezet. Volgens een Christelijke legende had Rozemarijn vroeger witte bloemen. Toen Maria haar mantel over de plant heen legde kregen ze hun blauwe kleur. Sindsdien heeft de plant een levensduur van 33 jaar, de leeftijd van Christus. 

  Etymologie Rosmarinus  officinalis, Rozemarijn

  De geslachtsnaam Rosmarinus  is een samentreksel van twee Latijnse woorden: “Ros” ofwel “dauw” en “marinus” ofwel “van de zee”, letterlijk: dauw der zee dus, waarschijnlijk geïnspireerd door het feit dat plant aan de kust werd gevonden. Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven die medicinale toepassingen hebben. Het is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht. De Nederlandse naam Rozemarijn is afgeleid van de oud-Franse naam Rosmarin, die in de middeleeuwen werd vertaald tot Roosemarijn. In Frankrijk wordt Rozemarijn nu romarin, genoemd in Engeland heet de Rosemary en in Duitsland noemen het kruid weer Rosmarin.

  Is Rozemarijn giftig?

  Rozemarijn bevat stoffen die uitsluitend in hele grote hoeveelheden giftig zijn. Bij normale consumptie is het absoluut niet giftig.

  Is Rozemarijn gezond?

  Rozemarijn is erg gezond en heeft tal van medicinale eigenschappen. Rozemarijn bevat tal van etherische oliën die werkzaam zijn als antioxidant, alsmede antibacteriële eigenschappen hebben. Rozemarijn heeft een zeer gunstige werking op hart- en bloedvaten en versterkt het geheugen. Het bevat vitamine A, B6 en C en mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, mangaan en ijzer.

  25f4cf0b9294f99cfb84a8223e267403_medium.

  Beschrijving Rozemarijn

  Rozemarijn is een klein struikachtig gewas, in botanische zin is het een heester. Rozemarijn groeit vanuit met opgaande, sterk vertakte stengels. De smalle, lancetvormige blaadjes zijn groen van boven en grijs van onder, ze zijn dik als naalden. Als je ze kneust geven ze een sterke geur af. In de zomer bloeit Rozemarijn met kleine violetblauwe bloempjes.

  Standplaats en planten Rozemarijn

  Rozemarijn heeft behoefte aan een standplaats in de volle zon. Zorg voor niet al te voedselrijke grond die niet zuur is. Gebruik eventueel wat extra kalk. De bodem moet bijzonder goed doorlatend zijn omdat de plant anders aan wortelrot ten onder gaat. Gebruik een mengsel met minstens vijftig procent zand en grit. In de moestuin kun je Rozemarijn naast groenten planten omdat de geur allerlei ongedierte op een afstand houdt.

  In de siertuin is de plant mooi als borderplant of langs een tuinpad. Zet Rozemarijn in potten op je terras of op je tuintafel om vliegen en muggen op een afstand te houden.

  Voor onze moestuin of potten zijn de volgende planten aan te raden:

  • Rosmarinus officinalis 'Arp', lichte bladeren met een hint van citroen
  • Rosmarinus officinalis 'Hill Hardy', zeer winterhard
  • Rosmarinus officinalis ‘Irene’, neerhangende vorm, geschikt voor terraspotten
  • Rosmarinus officinalis ‘Lockwood de Forest’, geschikt voor terraspotten
  • Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’, hangvorm, mooi voor hanging baskets.
  • Rosmarinus officinalis ‘Spice island’, heel goed om mee te koken
  • Rosmarinus  officinalis ‘Tuscan Blue’, heel goed voor de keuken

  Is Rozemarijn winterhard

  Rozemarijn is in Nederland en België winterhard, mits de grond goed gedraineerd is. Met natte voeten overleeft Rozemarijn de winter doorgaans niet. De cultivars 'Hill Hardy' en ‘Arp’ kunnen gemakkelijk twintig graden vorst aan en behoren tot de sterkste Rozemarijn cultivars.

  Oogsten van Rozemarijn

  Rozemarijn blaadjes bevatten de meeste etherische oliën in de periode vóór de bloei. Je kunt Rozemarijn beginnen te oogsten zodra de plant minstens zes weken is aangeplant. Snij de top uit Rozemarijn, net boven een knoop met blaadjes. Zo kan de plant weer uitlopen voor een nieuwe oogst. Je kunt zo een paar keer oogsten, totdat de plant bloeit. Daarna kun je ook nog verse Rozemarijn oogsten, maar de smaak is dan minder

  Verse Rozemarijn bewaren en invriezen

  We kunnen verse Rozemarijn enkele dagen bewaren in de koelkast of in een glas met water op de vensterbank. Invriezen van Rozemarijn dient zo snel mogelijk na het oogsten te gebeuren. De blaadjes kunnen dan een half jaar bewaard worden. Daarnaast kunnen we de blaadjes drogen door de takjes ondersteboven op te hangen op een droge plek. Bewaar ze in een afgesloten potje, in het donker.

  Rozemarijn vermeerderen

  Rozemarijn kan het beste worden gestekt want zaaien gaat niet zo gemakkelijk. Daarnaast kun je van Rozemarijn afleggers maken.

  Rozemarijn snoeien

  Rozemarijn kan, als je geen blaadjes oogst worden gesnoeid om de juiste vorm of hoogte te behouden.  Dit snoeien kan het beste geschieden in de periode mei tot en met oktober.

  Rozemarijn kopen

  Rozemarijn is als plantje te verkrijgen en als plant in tuincentra en supermarkt. Speciale cultivars kun je in webwinkels bestellen.

  Rozemarijn

  Een heerlijk aromatisch kruid!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load