• Roze Moerassleutelbloem, Primula rosea een sierlijke moerasplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de prachtige Roze Moerassleutelbloem of Tibetaanse reuzeprimula, Primula rosea een oeverplant en moerasplant die met prachtige lila bloemen bloeit als de meeste planten net ontwaken uit hun winterrust.

  Tags/labels: RobVijverArtikelen, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Primula, RobsTuinplanten

  Roze Moerassleutelbloem of Tibetaanse reuzeprimula

  Het  Moerassleutelbloem is een oorspronkelijk uit Westelijke Himalaya, Kashmir en Afghanistan afkomstige moeras- en oeverplant. In het wild vinden we Primula rosea veelal aan de waterkant, of met haar plantrozet net bedekt, in stromend water.

  Etymologie Primula rosea

  De botanische naam van de  Moerassleutelbloem is Primula rosea. De geslachtsnaam “Primula” is  de vrouwelijke vorm van het Latijnse “primus” ofwel “eerste” en verwijst naar het feit dat de bloemen van veel sleutelbloemen voeg in het jaar, als eerste, bloeien. Primula’s worden in Nederland Sleutelbloemen genoemd. De soorttoevoeging “rosea” verwijst naar de kleur van de bloemen “lila”.

  9709581a08f481401ebf69bccd767339_medium.

  De Nederlandse namen Moerassleutelbloem verwijst naar de leefomgeving van de plant. In het Engels wordt de plant Himalayan Meadow Primrose of Pink Primula genoemd. In het Duits heet de  plant Rosenprimel en in het Frans Primevère Rose.

  Beschrijving  Moerassleutelbloembfb3f279313505ca1dfac9265c44ee09_medium.

  Moerassleutelbloem is een kleine, vanuit een rozet groeiende plant met kleine, vier centimeter lange blaadjes. De blaadjes zijn langgerekt en hebben diepe nerven die de blaadjes een soort geribbeld oppervlak geven.

  De bloeitijd van de Moerassleutelbloem  is doorgaans vanaf halverwege april tot halverwege mei, maar kan verschillen per jaar. De bloemsteeltjes zijn ongeveer twintig centimeter lang en bevatten tal van lila bloempjes met een geel hart.

  25655cad1ebe25732086c9dfef5f9b58_medium.

  Moerassleutelbloem in de vijver

  Moerassleutelbloem is een mooie plant voor de vijverrand en zeker voor het moerasgedeelte. Ook in beekjes met een stroming groeien ze erg goed. De plant groeit vrij langzaam en daarom is het belangrijk om andere planten rondom de Moerassleutelbloem regelmatig te verwijderen. Indien dat wordt nagelaten, zal ze snel overwoekerd raken.  We vinden een paar mooie cultivars in de handel, zoals:

  • Primula rosea ‘Delight’, roze tot lila bloemen
  • Primula rosea 'Gigas', karmijnrode bloemen
  • Primula rosea 'Grandiflora', grotere bloemen

  Primula rosea wordt regelmatig aangeboden als plant voor een rotstuin maar daar is ze niet voor geschikt. Een vochtige standplaats  is noodzakelijk.

  da2f019ba909cebff24980568ef78c3b_medium.

  Is Moerassleutelbloem winterhard?

  Moerassleutelbloem winterhard tot minimaal vijftien graden onder nul.

   Moerassleutelbloem vermeerderen

  Vermeerderen van  Moerassleutelbloem gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren. Daarnaast kun je ze zaaien. Ze ontkiemen het best als je ze bovenop heel natte grond legt.

  803ea17482f44e79d822945083267bdc_medium.

  Roze Moerassleutelbloem

  Een bijzondere kleur langs de vijverrand!

 • End of content

  No more pages to load