• Roze Hemelsleutel. Verzorging, standplaats en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bloeiende vetplant de Roze Hemelsleutel, Hylotelephium spectabile die in de zomer en nazomer de tuin opfleurt met haar bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Hemelsleutel en wat zijn de beste Hemelsleutels om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Rotstuin, Hylotelephium, Vetplant

  Roze Hemelsleutel

  De Roze Hemelsleutel is een bekende vaste plant die veel in tuinen wordt gehouden. Roze Hemelsleutel is een zogenaamde vetplant, behorende tot de familie der Crassulaceae. Oorspronkelijk komt de plant uit China en Korea maar wordt inmiddels in Europa en Noord-Amerika ook in het wild gevonden. In de volksmond wordt de plant ook wel ijsplant genoemd, naar de Engelse benaming Iceplant. Ook de naam Roze vetkruid wordt gebezigd.

  bcfaac8de68fd78ac1bbda26ab289974_medium.

  Etymologie Hylotelephium spectabile

  De botanische naam van de Hemelsleutel is Hylotelephium spectabile al wordt de plant ook onder de oude naam Sedum spectabile aangeboden. De geslachtsnaam Hylotelephium is een samenvoeging van twee Griekse woorden: hyle betekent hout en telephium betekent succulent. De naam verwijst naar het feit dat het een geslacht van vetplanten is die van enige schaduw houden. De soorttoevoeging Spectabile betekent 'prachtig'.

  Beschrijving Roze Hemelsleutel

  De Roze Hemelsleutel is een veertig tot zestig centimeter hoge polvormende plant met een opgaande groeiwijze. De kale stengels groeien rechtop maar aan de zijden verdringen ze elkaar waardoor een schermvormige groeiwijze ontstaat. Stengels en bladeren zijn succulent, ze kunnen dus water opslaan.

  699b91edcf7599689a20e5b5f06e967c_medium.

  De lepelvormige, grijsgroene bladeren zijn getand en voelen vlezig aan zoals bij de meeste vetplanten. Ze staan in paren aan de stengels. De bloeiperiode van de Roze Hemelsleutel loopt grofweg van augustus tot oktober. Ontelbare kleine stervormige roze of witte bloempjes staan in tuilvorm bij elkaar en vormen als het ware een scherm met een doorsnede tot wel twintig centimeter.

  Toepassing Roze Hemelsleutel in tuinene0f092d622ef149ebebc113c4593f9f4_medium.

  De Roze Hemelsleutel is prachtig in de bloeiende border en in rotstuinen. Hemelsleutel is een goede snijbloem en kan ook in een pluktuin worden geplant. In de bloei is deze plant een belangrijke nectarleverancier voor bijen, hommels en vlinders en trekt daarom veel wildleven aan in de tuin. Roze hemelsleutel combineert goed met de Kokardebloem en siergrassen.

  Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web. Meestal komen we Hylotelephium (syn. Sedum) ‘Herbstfreude’ tegen een kruising tussen Hylotelephium spectabile en Sedum telephium. De volgende Hemelsleutels zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Hylotelephium ‘Herbstfreude’  (Bastaardhemelsleutel)
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile 'Brillant' , karmijnroze bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile 'Carmen', lila bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Iceberg’ , witte bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile 'Matrona', prachtige lange rode stengels, lichtroze bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Meteor’
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile 'Neon'
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile ‘Septemberglut, karmijnrose bloemen
  • Hylotelephium (syn. Sedum) spectabile 'Stardust' , witte bloemen

  Standplaats en planten Roze Hemelsleutel

  Roze hemelsleutel heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan best tegen een beetje schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet al te voedselrijk is. Op leem en klei dient de grond te worden voorzien van zand en grit. Verder dient de grond voldoende kalk te bevatten, verrijk het plantgat eventueel met wat gedroogde kippenmest. Op voedselrijke gronden kunnen we de plant best eens in de drie jaar scheuren, op armere gronden eens in de vier á vijf jaar.

  Snoeien Roze Hemelsleutel

  Roze Hemelsleutel is uitgebloeid nog steeds heel mooi. In principe hoeven we de plant daarom pas in het voorjaar  te snoeien. Knip dan alle oude stengels weg. Heb je heel voedselrijke grond dan kun je in mei de stengels deels terugknippen om te voorkomen dat de stengels in de bloei topzwaar worden en omvallen.

  Vermeerderen Roze Hemelsleutel

  Niets is eenvoudiger dan de Roze Hemelsleutel te vermeerderen. Je kunt de planten scheuren in het najaar. Wortelstek en stengelstek is altijd succesvol en zelfs als je een blad in de grond steekt zal dit gaan wortelen. Je kunt ook en stengel uittrekken, daar blijft altijd wel wat wortel aan vastzitten. Deze stengel kun je dan weer uitplanten. Ook kan de plant gemakkelijk gezaaid worden.

  8a1b8df9881c5757586d938ea2baa017_medium.

  Roze Hemelsleutel

  Een hemelse plant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load