• Rotsheide, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Pieris japonica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Rotsheide, Pieris japonica, een prachtig bloeiende heester die opvalt met haar jong rood blad dat later naar groen verkleurd. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Rotsheide, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Rotsheide.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsheide, SierHeester, Wintergroen

  Rotsheide

  Pieris is een uit zeven soorten bestaand geslacht van wintergroene, bloeiende heesters uit de heidefamilie (Ericaceae) afkomstig uit Zuid-Azië, Cuba en Noord-Amerika. Pieris japonica of Rotsheide is afkomstig uit de bossen op het laaggebergte van Japan, Taiwan en China.

  f7c30fd1e3f15a1df97d59ff5ab84d7f_medium.

  Etymologie Pieris japonica

  De botanische naam van de Rotsheide is Pieris japonica. De geslachtsnaam “Pieris” is een verwijzing naar de plaats “Piëria”, volgens de Griekse mythologie de plaats waar de negen muzen woonden. De soortnaam “japonica” is latijn en is afgeleid van “Japonia” of “japan” en betekent “afkomstig uit Japan”. Vroeger heette deze plant “Andromeda japonica”.

  Beschrijving Rotsheide

  De Rotsheide heeft is een sterke vertakte, langzaam groeiende heester met een glanzende, lancetvormige blad dat aanvankelijk prachtig rood is en later pas groen kleurt. De bladeren kunnen zo rood zijn, dat het wel bloei lijkt. De klokvormige witte of roze bloemen verschijnen rijkelijk in grote overhangende trossen en zijn licht geurend. Na de bloei verschijnt het zaad.

  b03eb7a984bf5fb1a7f0d5f880ca993d_medium.

  Bloeitijd Rotsheide

  De bloeiperiode van de Rotsheide loopt grofweg van maart tot en met april.

  Toepassing Rotsheide in de tuin

  De Rotsheide is mooi als solitair, als informele erfafscheiding, maar ook als achtergrond voor bloeiende tuinplanten. In parken kunnen ze op open plekken tussen bomen of als afscheiding van paden worden geplant. Zoal de naam al aangeeft kunnen ze ook in een rotstuin worden geplant. Vanwege de specifieke behoefte aan zure grond zijn ze goed te combineren met Camelia's en Rododendron.

  Is de Rotsheide giftig?

  Alle delen van de plant zijn giftig, de plant bevat andromedotoxine. Deze plant is niet geschikt voor katten en honden die groen eten. 

  Is de Rotsheide winterhard?

  Rotsheide is winterhard tot twintig graden Celsius onder nul. 

  fcacf9a6f132e74e3b171c3e281d82bd_medium.

  Standplaats, planten en verplanten  

  Rotsheides zijn planten die in de natuur op plekken met humusrijke, enigszins zure grond met een pH van 4,5 tot 6 en een standplaats in de halfschaduw al kunnen ze ook in de volle zon staan. Veengrond is ideaal. In tuincentra is speciale Rododendron grond te verkrijgen, deze is heel geschikt. Rotsheide houdt van vochtige grond maar absoluut niet van natte voeten. 

  Rotsheide snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we de Rotsheide snoeien? De Rotsheide groeit niet zo snel en hoeft daarom niet veel gesnoeid te worden.  Wil je echter een mooie vorm verkrijgen dan ontkom je er niet aan. De beste periode voor het snoeien van een Rotsheide is direct na de bloei. Verder kun je uitgebloeide bloemen het beste altijd verwijderen omdat de plant anders veel kracht gebruikt voor het aanmaken van zaad. Dode takken dienen bijtijds verwijderd te worden en dit kan het hele jaar door.

  Rotsheide ziektes

  Rotsheide zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve netwantsen. Wel treden problemen op als de planten continue te nat staan: de wortels hebben absoluut een goed gedraineerde grond nodig.

  887ee91ed8e9f19c50d829e9de044c59_medium.

  Rotsheide kopen

  Rotsheide is algemeen te verkrijgen webshops en in kwekerijen. Er zijn vele cultivars van te verkrijgen. De volgende zijn erg mooi.

  • Pieris japonica 'Boltman's Pink’, lichtroze bloemen
  • Pieris japonica 'Flaming Silver’, compact, witgroen blad
  • Pieris japonica ‘Forest Flame’, roze jonge bladeren
  • Pieris japonica ‘Katsura’, wijnrode jonge bladeren
  • Pieris japonica ‘Little Heath’, compact, witgroen blad
  • Pieris japonica 'Mountain Fire’, felrode kleur van nieuwe blaadjes
  • Pieris Japonica 'Polar Passion’, rode bloemen
  • Pieris japonica ‘Shojo’, more roze bloemen

  Rotsheide

  Het gehele jaar mooi.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten