• Roestkleurig vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis ferruginea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Roestkleurig vingerhoedskruid of Digitalis ferruginea, een plant die opvallend bloeit met roestkleurige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Roestkleurig vingerhoedskruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant9fa2a55529cc2725065e5bb37075d3ab_medium.

  Roestkleurig vingerhoedskruid

  Roestkleurig vingerhoedskruid is een twee- of meerjarige, kruidachtige plant uit de weegbreefamilie of Plantaginaceae. In het wild vinden we Roestkleurig vingerhoedskruid in Hongarije, Roemenië, Turkije en  de Kaukasus , waar de plant vooral is te vinden op rotshellingen, aan bosranden en open plekken in het bos of struikgewas. In Zuid-Europa treffen we af en toe verwilderde exemplaren aan, maar de plant komt er zeker niet algemeen voor. 

  Etymologie Digitalis Ferruginea

  De botanische benaming van Roestkleurig vingerhoedskruid is Digitalis ferruginea. De plant is in 1753 voor het eerst beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam "Digitalis" is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse "digitus" of "vinger". De soortnaam "Ferruginea" is afgeleid van het Latijnse “ferrum” of “roest” en betekent “roestkleurig”. 

  In Duitsland noemen ze deze plant “Rostfarbener Fingerhut”, in Engeland “Rusty foxglove” en in Frankrijk “Digitale Ferrugineuse”.

  c1b4e87e5c260034ec5e4149f537fa7b_medium.

  Is Roestkleurig vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap behoort Gewoon Vingerhoedskruid tot en meest giftige planten in onze tuinen. Roestkleurig vingerhoedskruid  is iets minder giftig, maar toch: het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. Roestkleurig vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname, maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt

  Is Roestkleurig vingerhoedskruid winterhard?

  Roestkleurig vingerhoedskruid is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul, mits de grond zeer goed afwatert.

  Beschrijving Roestkleurig vingerhoedskruid

  Roestkleurig vingerhoedskruid is een zestig tot negentig centimeter hoge, kruidachtige plant, die groeit vanuit een wortelrozet. De brede lancetvormige, leerachtige bladeren hebben een witte middennerf. In de periode mei tot en met juni verschijnen de rechtopstaande bloemstengels die wel honderd beneden hangende bloemen kunnen dragen. Meestal bloeit de plant pas in het tweede jaar. De lichtbruine, buisvormige bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter lang en zijn bruin van binnen: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de nectar te komen.

  a368e4d197a6dfb2c070a5007b6fa314_medium.

  Toepassing Roestkleurig vingerhoedskruid in de tuin

  Roestkleurig vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebber want de bloemen zijn niet super opvallend. In de tuin zijn ze mooi, als ze in groepen aangeplant van minimaal vijf tot zeven planten. Gebruik ze als borderplant, schaduwplant of in een verwildertuin.

  Standplaats en planten Roestkleurig vingerhoedskruida2a8e69abb5b6ee2998d3c67f6738361_medium.

  Roestkleurig vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats in gefilterd licht of in de volle zon. In het wild zag ik ze vaak onder struiken of bomen met een open kruin, vooral op plekken waar ze in de ochtend of de namiddag zon kregen. Plant ze in goed afwaterende, humusrijke grond.

  Roestkleurig vingerhoedskruid snoeien

  Roestkleurig vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer opnieuw uitzaait. De aar is nog een tijd decoratief en kan later in het jaar worden verwijderd.

  Roestkleurig vingerhoedskruid vermeerderen

  Roestkleurig vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius duurt het twee tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Na twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes en nog twee maanden later kunnen ze naar buiten. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  9c89132b3ada8bb799d236a059bd5af9_medium.

  Roestkleurig vingerhoedskruid kopen

  Roestkleurig vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebbers en je komt ze dan ook niet heel vaak tegen in tuincentra, maar webwinkels leveren ze wel als plant. De volgende planten zijn soms te koop:

  • Digitalis ferruginea, wildvorm, roestkleurige bloemen
  • Digitalis ferruginea 'Gelber Herold’, gele bloemen met roestkleurige tekening
  • Digitalis ferruginea ‘Gigantea’, roestkleurige bloemen, hoge plant

  Roestkleurig vingerhoedskruid

  Dodelijk mooie plant met een bijzondere roestige kleur!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load