• Rode ribes, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen van Ribes sanguineum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Rode ribes, Ribes sanguineum, de in het voorjaar roze tot rood bloeiende sierheester. Hoe verzorg je de Rode ribes, waar kun je ze het beste planten, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Voorjaarsbloeier, Heester, Ribes

  Rode ribes

  Rode Ribes is een uit Noord-Amerika afkomstige, winterharde heester uit de ribesfamilie (Grossulariaceae). Rode ribes is daar een favoriete nectarplant van de kolibries. De struik werd in 1793 door Archibald Menzies ontdekt en in de negentiende eeuw naar Europa gebracht als sierplant. 

  Etymologie Ribes sanguineum

  De Latijnse geslachtsnaam Ribes is afgeleid van het Arabische rībās wat feitelijk de naam van Syrische rabarber (Rheum ribes) is en verwijst naar de zure smaak van veel vruchten uit het Ribes geslacht. De soortoevoeging sanguineum is afgeleid van het Latijnse ‘sanguis’ of ‘bloed’ en verwijst naar de indringende kleur van de bloemen. 

  In het Engels wordt de plant Red-flowering currant of Redflower currant genoemd, In het Duits noemen ze haar Blut-Johannisbeere en in het Frans Groseillier à fleurs. 

  Beschrijving Rode ribes

  Rode ribes is een tot maximaal drie meter hoge, sterk vertakte heester. Het met vijf vingers gelobde blad is licht aromatisch en verraadt de verwantschap met onze eigen Ribes of Aalbes uit de moestuin. 

  Ribes sanguineum bloeit in de periode van maart tot en met april, nog voordat er  bladeren aan de struik zitten. De bloemen, die in trosjes groeien, ruiken niet erg lekker maar zijn heel gewild bij bijen en hommels. De kleur van de bloemen is, afhankelijk van de cultivar, lichtroze, donkerrood of wit. Tijdens de bloei beginnen de bladeren te voorschijn te komen. Na de bloei maakt de struik een donkerblauwe bes aan die niet bijzonder smaakt.

  Toepassing Rode ribes in de tuin

  Deze vrolijke voorjaarsbloeier wordt veel in tuinen en parken aangeplant vanwege de bloemen. Ze kunnen als haag worden aangeplant maar worden doorgaans als solitair gebruikt, bijvoorbeeld als achtergrond of windbreker bij een bloeiende border. Vanwege de beperkte grootte zien we ze veel in stadstuinen. De volgende cultivars zijn erg fraai:

  • Ribes sanguineum ‘Amore’, rozerode bloemen die naar vanilla ruiken
  • Ribes sanguineum ‘Elkingtons White’, zuiver witte bloemen
  • Ribes sanguineum ‘King Edward VII’, karmozijnrode bloemen
  • Ribes sanguineum 'Pink Rain', roze bloemen
  • Ribes sanguineum 'Pulborough Scarlet', rode bloemen met een wit hart
  • Ribes sanguineum 'White Icicle’, prachtige witte bloemen

  Rode ribes standplaats, verzorging en grondsoort 

  Ribes sanguineum heeft behoefte aan een zonnige standplaats, al doet de plant het zelfs op een beschaduwde plek goed. Rode ribes is een plant die vooral in de zomer water nodig heeft maar absoluut behoefte heeft aan een waterdoorlatende bodem. Zorg voor veel compost in de grond en zorg jaarlijks voor een nieuwe laag mulch om de plant. In het voorjaar voeg je wat organische mest toe aan de grond. Rode Ribes kan het hele jaar door worden geplant, zolang er maar geen vorst is. 

  De eerste maanden zal bij extreme droogte water moeten worden gegeven. Daarna is het wortelgestel zodanig ontwikkeld dat gieten gewoonlijk niet meer nodig is. 

  Rode ribes snoeien, wanneer en hoe

  Ribes sanguineum is een struik die op tweejarig hout bloeit. Om er voor te zorgen dat de struik alk jaar uitbundig bloeit is een jaarlijkse snoei noodzakelijk, direct na de bloei. Zelf doe ik dat elk jaar halverwege mei, waarbij ik de takken met ongeveer één vierde inkort. Als verjongingssnoei kun je eventueel elk tweede jaar, in november, één grootte tak dicht bij de grond wegknippen.  

  Rode ribes vermeerderen

  De Rode ribes is gemakkelijk zelf te vermeerderen door de struik te stekken. Neem in mei/juni stekken van ongeveer 20 centimeter lang. Snij de tak schuin af met een scherp mes. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Steek de takken ongeveer 15 centimeter in de grond op een vochtige plek. Na twee maanden zullen de stekken goed geworteld zijn. 

  Rode Ribes

  Een leuke sierheester voor de kleine en middelgrote tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.