• Rode Lampenpoetser, verzorging, planten, snoeien en zaaien van Melaleuca citrinus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de exotische Rode Lampenpoetser Melaleuca citrinus, vroeger Callistemon citrinus. genaamd, de met prachtig, rode pluimen, met ragfijne rode slierten, bloeiende sierheester.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de plant zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Melaleuca, Sierheester, Wintergroen

  Rode Lampenpoetser of Callistemon

  Melaleuca is een uit Australië afkomstig geslacht van ruim driehonderd soorten heesters uit de mirtefamilie of Myrtaceae. Het geslacht werd in 1814 beschreven door  Robert Brown. De Rode Lampenpoetser is èèn van de eerste Australische planten die in Europa werd geplant. Melaleuca citrinus werd in 1802 formeel beschreven door de Franse botanist Georges Louis Marie Dumont de Courset in Le Botaniste Cultivateur. In Australië vinden we de Rode Lampenpoetser in de kuststreken van Victoria, New South Wales en Queensland, vaak in moerasgebieden en aan de oever van rivieren.

  377f356d02dcde5d607bae0451b4197f_medium.

  Etymologie Melaleuca citrinus

  De botanische benaming van de Lampenpoetser is Melaleuca citrinus. De geslachtsnaam “Melaleuca” is een samentreksel van het Griekse “mélas” of “zwart” en “leukós” of “wit”: de eerste plant uit dit geslacht die werd beschreven had een zwart-witte bast. De oude geslachtsnaam “Callistemon” is een samentreksel van het Griekse “kalos” of “prachtig” en “stamon” of “meeldraden”: planten met prachtige meeldraden dus. De soortnaam “citrinus” is afkomstig van het Latijnse “citrea” of “citroen” en verwijst naar citroenachtige geur van de blaadjes. De Nederlandse naam Lampenpoetser spreekt voor zichzelf: de vorm van de bloem.

  Beschrijving Lampenpoetser

  Melaleuca is een sterk vertakte, wintergroene heester met lancetvormige grijsgroene, bladeren die voorzien zijn van olieklieren. De struik wordt maximaal vijf, maar meestal niet meer dan tweeëneenhalve meter hoog. Het meest spectaculair aan de Lampenpoetser zijn natuurlijk de langgerekte. vuurrode bloemen. De talloze rode, harige meeldraad steeltjes zijn aan het uiteinde voorzien van kleine stuifmeeldoosjes. Ze onttrekken de groene stampers vrijwel aan het gezicht. De bloemen trekken bijen en hommels aan en worden gevolgd door kleine doosvruchten die in drieën uiteen krullen bij het rijpen.

  2ecdfa5df670743f931c0a8bd4049691_medium.

  Is Melaleuca citrinus winterhard?

  De Rode Lampenpoetser is winterhard tot minus vijftien graden Celsius mits de grond goed afwatert. Jonge takken kunnen invriezen bij vorst, maar de plant springt daarna weer uit. Aan de Nederlandse en Belgische kust is er geen enkel probleem met deze plant maar voor het binnenland raad ik aan de plant te beschermen in de winter.

  Is de Melaleuca giftig?

  De Lampenpoetser staat niet bekend als giftig. De Aboriginals eten de bloemen van de deze Lampenpoetser bij ziektes. Onderzoek wees uit dat de bloemen sterke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Honing van de Lampenpoetser is uitermate lekker en gezond. Let wel: dit betreft wilde planten en hoeft niet te gelden voor cultivars.

  Toepassing Lampenpoetser in de tuin

  Melaleuca is een plant voor een plek in de volle zon, waarbij ik ze zelf dicht bij mijn vijver heb geplant omdat dit de meest natuurlijke plek is. In ons klimaat kunnen  we de Lampenpoetser ook als bijzondere kuipplant gebruiken om kleur te geven aan onze tuin in het warme seizoen. Dan moet de plant in de winter wel in een koude kas.

  baf18672c7874b24722e5d32dc06d9fd_medium.

  Melaleuca stekken of zaaien

  De Lampenpoetser neem je in het voorjaar stekken van 15 centimeter. Verwijder alle bladeren, behalve de groeitop. Snij de stek schuin af en doop deze in stekpoeder, waarna je de stek ongeveer tien centimeter diep in de grond steekt. Het stekken kan enkele maanden duren. Via het internet kun je zaden bestellen. Daarmee kun je de boom ook eenvoudig opkweken.

  Lampenpoetser snoeien, hoe en wanneer

  Melaleuca vooral als jonge plant regelmatig worden gesnoeid, wil je een mooie dichte struikvorm verkrijgen. De beste tijd daarvoor is direct na de bloei.

  Melaleuca standplaats, grondsoort en planten

  Melaleuca wil zo veel mogelijk zon maar liefst niet te veel wind, een beschutte zonnige plek is dus het beste. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige grond. Lampenpoetser is vrij tolerant en kan zelf zure grond aan.

  a193ccfca835428a27c26e16c3be422f_medium.

  Lampenpoetser ziektes en plagen

  De Melaleuca is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes. Pas op dat je de plant als kuipplant niet te warm zet in de winter want dat leidt al snel tot wolluis.

  Rode Lampenpoetser kopen

  Melaleuca wordt doorgaans alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en in kwekerijen van bijzondere planten. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Melaleuca citrinus, wildvorm, rode bloem
  • Melaleuca citrinus 'Burgundy’, purperrode bloem
  • Melaleuca citrinus "Little John”, compacte struik, rode bloem, goede potplant
  • Melaleuca citrinus 'Mauve Mist’, lila bloem
  • Melaleuca citrinus 'Reeves Pink’, roze bloem
  • Callistemon citrinus ‘Splendens’, rode bloem, zeer rijk bloeiend, mijn favoriet
  • Melaleuca citrinus 'White Anzac’, witte bloem

  Melaleuca

  Melaleuca citrinus, een fantastische tuin- en kuipplant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

   

 • End of content

  No more pages to load