• Rijstebloem, verzorging, planten, snoeien en zaaien van Pimelea ferruginea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de Rijstebloem of Toscaanse Roos, Pimelea ferruginea, een bolvormige heester met kleine glanzende blaadjes en clusters met roze bloempjes.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de plant zaaien en stekken.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Pimelea, kuipplant, SierHeester

  Rijstebloem of Toscaanse Roos

  Pimelea is een geslacht van ongeveer tachtig planten uit de peperboompjesfamilie of Thymelaeaceae. De naam “Pimelea” dankt het geslacht aan de Zweedse botanist Daniel Solander, assistent van de Brit Joseph Banks, tijdens James Cook’s reis naar Nieuw Zeeland in de “Endeavour”. Rijstebloem is een plant uit het Zuid-Westen van Australië waar de plant aan de kust is te vinden. 

  b89fa3b5e65b4e8992998421c3eddf30_medium.

  Etymologie Pimelea ferruginea

  De botanische benaming van Rijstebloem is Pimelea ferruginea. imelea ferruginea werd voor het eerst beschreven door de Franse bioloog Jacques Labillardière. De naam “Pimelea” is afgeleid van het Griekse “pimele” of “zacht vet” en verijst naar de olieachtige zaden. De soortnaam “ferruginea” is afkomstig van het Latijnse “ferrūgo” of “roest”, wat zijn oorsprong vindt in  “ferro” of “ijzer”.  De betekenis van “ferruginea” is “roestkleurig” of “bruin”. De naam verwijst naar het eerste blad van een zaailing, de zogenaamde cotyledon, die bruin van kleur is. De Nederlandse naam Rijstebloem verwijst naar de Australische naam van de plant, “Rice flower”. In Australië wordt deze plant pink rice flower genoemd. In Duitsland noemen ze haar Glanzstrauch en in Frankrijk gebruiken ze de naam Pimelée ferrugineuse.

  Beschrijving Rijstebloem 

  De groenblijvende heester Rijstebloem groeit bolvormig, sterk vertakt, met een doorsnede van ongeveer 90 centimeter. Het glanzende blad is donkergroen en lijkt nog het meest op dat van de Hebe. In de periode april - mei, in de kas al in maart, verschijnen de lilaroze, buisvormige bloemen, in clusters, die heel lang bloeien. De bloemen trekken bijen en vlinders aan. 

  Is Pimelea ferruginea winterhard?

  De Rijstebloem is een kuipplant die wel wat koude kan hebben maar bij minus twee à minus drie graden Celsius ligt de grens. Ze kan in de winter het beste in een koude kas worden gezet waar de temperatuur de gehele winter een stukje boven de nul graden blijft. 

  c71b5b093444023fd2e75f26add9c214_medium.

  Is de Rijstebloem giftig?

  Alle planten uit het geslacht Pimelea zijn giftig en bevatten geen eetbare delen. 

  Toepassing Rijstebloem in de tuin

  Rijstebloem is een plant voor de liefhebber van bijzondere planten, die niemand anders heeft. Omdat het een kuipplant is kun je ze het beste niet in de volle grond poten maar in in grote potten zodat ze in de winter naar binnen kunnen. 

  Rijstebloem zaaien

  Rijstebloem kan worden gezaaid, maar het zaad is niet echt betrouwbaar qua kiemkracht. Veel eenvoudiger is het de planten in het voorjaar te stekken. 

  Rijstebloem snoeien, hoe en wanneer

  Pimelea hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden als je geen zaadvorming wil. Het lichtjes toppen van de stengels om de bolvorm te behouden, kan het beste na de bloei gebeuren. 

  b63184ed40c03ad502773a32c4d9620a_medium.

  Rijstebloem standplaats, grondsoort en planten

  Rijstebloem doet het heel goed op een zonnige plek. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige grond. Zelf gebruik ik cactusgrond of een mengsel van drie delen potgrond met twee delen vermiculiet. 

  Rijstebloem ziektes en plagen

  De Rijstebloem is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes, maar in de winter soms vatbaar is voor spint en wolluis.

  964ae93701fa12fa792c18dc74206996_medium.

  Rijstebloem kopen

  Rijstebloem wordt doorgaans alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en in kwekerijen van bijzondere planten. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Pimelea ferruginea, wildvorm
  • Pimelea ferruginea 'Bonne Petite’, compact groeiend, rijk bloeiend
  • Pimelea ferruginea ‘Joanna’, roze bloem
  • Pimelea ferruginea 'Magenta Mist’, compact, lilaroze
  • Pimelea ferruginea 'Pink Solitaire’, rijk bloeiend, roze bloem

  Rijstebloem 

  Pimelea ferruginea, bijzondere plant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load