• Rietorchis of Dactylorhiza majalis, beeldschoon

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de adembenemend mooie  orchidee en moerasplant Rietorchis of Dactylorhiza majalis en zie je een aantal foto’s.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Dactylorhiza, Moerasplant, Orchidee

  De Rietorchis of rietorchidee

  De Rietorchis  is een overblijvende Europese orchidee behorende tot de zogenaamde handekenskruiden. De plant heeft prachtige spits toelopende, enigszins gemarmerde bladeren.

  In juni/juli bloeit de Rietorchis  met prachtige donkerroze en dieppaarse bloemen die op een steel van 20 tot 40 centimeter lang staan.

  Er worden een aantal ondersoorten onderscheiden die echter allen op elkaar lijken. Zoals alle orchideeën leeft ook de rietorchis in symbiose met grondschimmels. De wetenschappelijke benaming van de rietorchis is Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa.

  16faf17bf74a7a7d0f37637f7d1f422f_medium.

  De Rietorchis  of rietorchidee in het wilda59c3627cca070086fe6235ae714b990_medium.

  In het wild komen we de rietorchis op vochtige plekken tegen zoals greppels, duinpannen, weide, kleiputten, moerassen en aan waterkant. Vaak treffen we de rietorchis aan op plekken waar ook ratelaar groeit, een grasparasiet.

  De rietorchis houdt niet van zure grond en op heel voedselrijke grond zal de plant verdrongen worden door andere soorten.  Het is een prachtige plant die veel insecten aantrekt. De foto’s zijn gemaakt in Bezuidenhout in den Haag, de rietorchis groeit hier met honderden bij elkaar, midden in de stad.

  De Rietorchis  of rietorchidee in de vijverd21f14d6eb68ec3846fddb2faac6ea19_medium.

  De rietorchis is een beschermde plant die niet uit de natuur mag worden gehaald. In tuincentra worden ze echter regelmatig aangeboden.

  In het moerasgedeelte van de vijver, op een plek in zon of halfschaduw, doen ze het heel goed, mits het waterpeil ongeveer 10 centimeter onder de voet van de plant staat.

  Plant de rietorchis met de gehele kluit. Dat is belangrijk omdat in de grond schimmels leven die belangrijk zijn voor de plant. 

  46a4abddc00a9f511472df2d39225faf_medium.In de handel kom je ook vaak de gevlekte rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa var. juniales) tegen.

  Deze plant kun je op dezelfde manier als vijverplant gebruiken als de gewone rietorchis met dien verstande dat vochtige grond nog belangrijker is.

  De Rietorchis  vermeerderen

  De Rietorchis  vermeerdert zich uit zaad. Voor de vijver is het beste om de planten te kopen in een vijvercentrum of webwinkel. Ze zullen zich later vanzelf uitzaaien.

  De Rietorchis

  De Rietorchis  is een gemakkelijke plant. Probeer deze eens oeverplant, je zult versteld staan!

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen