• Ridderspoor: standplaats, verzorging, snoeien en kopen van Delphinium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de vaste plant Ridderspoor  of Delphinium, een vaste plant met opvallende grote toortsen met enkelvoudige of gevulde witte, crèmekleurige, blauwe, roze of violette bloemen.  Hoe verzorg je  Ridderspoor, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Delphinium, Borderplant, Cottageplant , Bijenplant

  Ridderspoor of Delphinium

  Delphinium is een geslacht van overblijvende, kruidachtige planten uit de ranonkelfamilie of Ranunculaceae. De Delphinium  soorten zijn op het gehele noordelijke halfrond te vinden maar de in onze tuinen te vinden cultivars en hybriden zijn vrijwel allemaal afgeleid van de uit de Zwitserse Alpen afkomstige Delphinium elatum. Vroeger werd de Delphinium  ingedeeld bij het geslacht Aconitum of Monnikskap

  2915821a413d20404fb559f96c647763_medium.

  Etymologie Delphinium

  De geslachtsnaam 'Delphinium' werd in de eerste eeuw na Christus voor het eerst gebruikt  door de Griekse geneesheer Pedanios. Het verwijst naar de vorm van de knop van de bloemknoppen die doen denken aan het hoofd een dolfijn (Latijn 'delphīnus'), terwijl het naar achter wijzende spoor lijkt op de gekromde rug van een dolfijn. 

  874a9d8730e806230850a935a1c5274d_medium.

  Etymologie Ridderspoor

  De Nederlandse naam Ridderspoor verwijst naar de naar achter wijzende sporen van de bloemen, die doen denken aan de sporten ridders vroeger aan hun laarzen hadden om het paard aan te sporen. In het Engels wordt deze Delphinium  of Larkspur genaamd. In Duitsland noemen ze deze plant Rittersporne. In Frankrijk gebruiken ze de namen Delphinium , pied-d’alouette en Dauphinelle.

  Beschrijving Delphinium 

  Ridderspoor voor onze tuinen is een honderdtwintig tot honderdtachtig centimeter hoge, bladverliezende plant met een klompvormige groeiwijze. De diep ingesneden bladeren zijn handlobbig en hebben een afwisselende bladstand. De bloeitijd van de Ridderspoor loopt grofweg van juni  tot en met augustus, als de plant grote, spectaculaire aren met gespoorde, stervormige bloemen. De keuze in kleuren van Ridderspoor is ronduit sensationeel, je kunt kiezen uit wit, crème lichtblauw, lavender, blauw, paars, roze, lila, purper, rood , geel en zelf groen. Na de bloei verschijnt het kleine, zwarte zaad.

  Is Ridderspoor giftig?

  Ridderspoor, en vooral de jonge delen van de plant, zijn giftig en het sap van de plant kan allergische reacties oproepen. De plant is niet eetbaar. 

  35c8a73e5b33375df93c98d1b098f468_medium.

  Is Ridderspoor winterhard?

  Ridderspoor is winterhard tot een temperatuur van twintig graden Celsius onder nul en hoeft niet te worden afgedekt in de winter. 

  2fb4f7e243d76badc988513acf284509_medium.

  Toepassing Ridderspoor in de tuin

  Ridderspoor is een plant die het fantastische doet, achter in de bloeiende border. De plant is gemakkelijke te combineren en de hoge, statische bloemen vormen een echte blikvanger die al van verre opvalt. Ridderspoor  is mooi te combineren met Achillea of DuizendbladMonarda en Dahlia en staat mooi tegen een achtergrond van Vlinderstruik.  Voor onze tuinen zijn onder meer de volgende hybriden en variëteiten heel geschikt:

  • Delphinium 'Atholl', witte bloemen
  • Delphinium 'Black knight', paarsblauwe bloemen
  • Delphinium  Celebration, crèmekleurige bloemen
  • Delphinium 'Clifford sky', vaalblauwe bloemen
  • Delphinium 'Guinevere', lilablauwe bloemen
  • Delphinium 'Highlander moonlight', gevulde lila bloemen met groenwit hart
  • Delphinium 'Rosemary Brock, lilaroze bloemen
  • Delphinium 'Summer skies', lichtblauwe bloemen
  • Delphinium 'Sungleam', geelwitte bloemen
  • Delphinium elatum ‘Christel’, paarse bloemen
  • Delphinium elatum ‘Polarnacht’, gentiaanblauwe bloemen

  Delphinium vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. Ridderspoor is ook gemakkelijk te vermeerderen door middel van wortelstek. 

  Delphinium zaaien

  Delphinium is vrij moeilijk te zaaien maar als je het wil doen dan is de periode februari/maart de beste tijd om te zaaien in huis. Gebruik goede, ziektevrije zaden. Vóór het zaaien moet je de zaden eerst een twee weken in de koelkast leggen. Daarna kun deze zaaien in licht vochtige grond. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden heel licht. 

  Delphinium snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Delphinium  snoeien en wanneer? Het is van belang om het in voorjaar het aantal bloeistengels te beperken. Zorg dat er het eerste jaar niet meer dan drie bloemstengels zijn, de rest knip je af bij de grond. De jaren daarna beperk je de plant tot maximaal vijf bloemstengels. Zo krijg je mooie, stevige bloemstengels en grote aren, vol bloemen.  Ridderspoor kan het beste worden afgeknipt voor de winter. De bloemen dienen nadat ze uitgebloeid zijn meteen te worden weggeknipt als je niet wil dat ze zaad vormen. Delphinium is ook geschikt als snijbloem.

  Delphinium  standplaats, grondsoort en planten

  De Ridderspoor is een warmteminnaar en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant Delphinium op een onderlinge afstand van dertig tot veertig centimeter. Delphinium houdt van goed gedraineerd e grond die rijk is aan meststoffen. Gebruik hiervoor bij voorkeur gedroogde koemest. Verrijk de grond verder rijkelijk met compost, bij voorkeur bladercompost . Omdat Riddersporen een vrij oppervlakkig wortelstelsel hebben moet de plant zeker in de eerste periode voldoende water krijgen. Tijdens het groeiseizoen mogen ze niet uitdrogen. Omdat Ridderspoor zulke lange bloemstengels heeft is het van belang om deze te ondersteunen. 

  Delphinium ziektes en plagen

  De Ridderspoor is een sterke plant. Vooral jonge planten hebben nogal eens te maken met slakken die de planten helemaal kaal kunnen eten. Als de plant op een plek staat waar ze niet snel opdroogt na een regenbui en dan kan er meeldauw optreden. 

  Delphinium kopen

  Ridderspoor is vooral bij gespecialiseerde kwekers of web shops te verkrijgen, maar soms vinden we exemplaren in tuincentra. 

  Delphinium 

  Delphinium, de aristocraat onder de bloeiende tuinplanten.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load