• Reuzenrabarber of mammoetblad: Gunnera manicata, gigantisch

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval verzorging, vermeerdering en overwintering van de gigantische oeverplant, reuzenrabarber of mammoetblad: Gunnera manicata.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Tuinplanten, Gunnera, RobsTuinplanten

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  2a06f10a3a61e87da730a9c860480207_medium.

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een bekende oeverplant, de reuzenrabarber of mammoetblad.

  De reuzenrabarber of mammoetblad.

  Een van de meest ornamentele vijverplanten die in de handel verkrijgbaar is de reuzenrabarber of mammoetblad. Deze plant is afkomstig uit Zuid‑Amerika, maar kan prima worden geplant in ons klimaat. Mommoetblad komt het beste tot zijn recht als oeverplant aan de rand van een grote vijver. Met een hoogte van tweeënhalve meter en een doorsnede van drie tot vier meter is dit geen plant voor de kleine tuin!

  Etymologie Gunnera manicata

  De geslachtsnaam van de reuzenrabarber “Gunnera”, is een eerbetoon aan de Noorse botanist Johann Ernst Gunnerus. De soortoevoeging “manicata” is afgeleid van het Latijnse “manica” of “staal”. Soms wordt het synoniem Gunnera brasiliensis gebruikt.

  Mammoetblad in de vijver

  405d4786cfb6fa7dda2d0a7b534c1dd8_medium.

  Plant de reuzenrabarber niet met de voeten in het water maar wel op een vochtige plek direct naast de vijver, in de volle zon. Gezien de geweldige groei van deze plant is jaarlijks bemesting noodzakelijk, Zelf gebruik ik daarvoor gedroogde koemest.

  De plant wordt jaar groter en gaat tenslotte ook bloeien in reusachtige kolven van wel een meter hoogte. De bloempjes zelf zijn onooglijk en klein en hebben een groene tot soms vaag rode kleur. In het najaar sterven de bladeren af. Gebruik stro om de plant goed af te dekken tegen de winterse koude. In het volgende voorjaar springt de plant weer uit om vervolgens zijn prachtige bladeren te tonen.

  De reuzenrabarber of mammoetblad vermeerderen

  De reuzenrabarber of mammoetblad wordt doorgaans gezaaid. Een volwassen plant telt wel 80.000 zaadjes. Ze kunnen echter ook door scheuring worden vermeerderd.

  791a946cdc973ddd446d9463314964a6_medium.

  Reuzenrabarber of mammoetblad

  d9f63168ce975c7a23c280413ed1fb0a_medium.

  De reuzenrabarber of mammoetblad is een gemakkelijke plant die een sierrad voor de wat grotere tuin is. In de winkel zijn de exemplaren tegen een schikkelijke prijs verkrijgbaar. Let op dat je niet Gunnera tinctoria krijgt aangesmeerd, die vaak wordt verkocht onder de naam Gunnera. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt in de tuinen van Nimfa.

  Succes!

 • End of content

  No more pages to load