• Rattenstaart of Peperplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Peperomia caperata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Rattenstaart of Peperplantje, Peperomia caperata, een rijk bloeiende kamerplant die opvalt met haar dikke, gerimpelde, mooi getekende blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplantenKantoorPlant, Peperomia

  Rattenstaart of Peperplantje

  Peperomia is een uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstig geslacht van planten uit de familie van de bedektzadigen (Piperaceae). De uit Brazilië afkomstige Rattenstaart, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen. In het wild groeit het Peperplantje in de jungle als epifyt op boomstammen.

  769cfb43c296bef68025c850eccf7f8a_medium.

  Etymologie Peperomia caperata

  De botanische naam van de Rattenstaart is Peperomia caperata. De geslachtsnaam Peperomia is afgeleid van het Griekse “péperi” of “peper” en “omos” of “gelijkende op”. De naam verwijst naar de overeenkomst van de bloem met die van zwarte peper (Piper nigrum). De soortnaam “caperata” is afgeleid van het Latijnse “capero” ofwel “rimpel” en betekent “gerimpeld”. De soortnaam verwijst naar het gerimpelde blad. De Nederlandse naam Rattenstaart verwijst naar de bloeiwijze. 

  Beschrijving Rattenstaart

  De Peperplantje is een maximaal vijfentwintig centimeter hoge, kruidachtige plant met een compacte groeiwijze. Het plantje heeft groene of rode, hartvormige, gerimpelde bladeren aan roze of rode stengels. De witte bloeikolf, die tot vijftien centimeter lang kan worden, bestaat uit talloze, hele kleine bloempjes die gevolgd worden door besjes. Er zijn heel wat mooie cultivars te verkrijgen, zoals 

  • Peperomia caperata ‘Little Fantesy’, dwergvorm
  • Peperomia caperata ‘Lilian’, donkergroen blad
  • Peperomia caperata 'Luna Red’, rood blad
  • Peperomia caperata ‘Rosso’, groen blad met rode onderkant
  • Peperomia caperata ‘Variegata’, bont blad

  Bloeitijd Peperomia

  Bij de juiste verzorging en regelmatige bemesting maakt de Rattenstaart meerdere malen per jaar door nieuwe bloemen aan. Doorgaans zijn er echter cyclussen van ongeveer drie maanden bloeien, enkele maanden niet en dan weer drie maanden wel.

  Is de Rattenstaart Giftig?

  De Rattenstaart is licht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Bij gevoelige mensen kan het sap van de plant bij aanraking leiden tot rode vlekken en irritatie van de huid. Gebruik daarom uit voorzorg handschoenen als je de plant snoeit of verplant.

  48b34057e942c65a719091b58608858d_medium.

  Standplaats Rattenstaart

  Rattenstaart heeft een lichte standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit zeker niet in het donker. Volle zon dient, zeker in de zomer, absoluut vermeden te worden. Een plek op het noorden is prima. Zet de plant niet te dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor dhet Peperplantje.

  Planten Peperstaartje

  Plant de Rattenstaart liefst in goed doorlatend grondmengsel waardoor je handvol Sphagnum mengt en lekker veel bimskies om een luchtig grondmengsel te krijgen. Rattenstaart kan niet zo goed tegen te veel mest. Gebruik daarom maximaal een kwart van de aangegeven dosis en voed alleen in het voorjaar en in de zomer. Verpot de plant elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je, waar mogelijk, de oude grond en vervang je deze door nieuwe. 

  c83026fe14c2605436bfa96eb692a66e_medium.

  Snoeien Rattenstaart

  De Rattenstaart hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Snij de uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor bruine bladeren, die moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

  Temperatuureisen Rattenstaart

  Peperomia dient op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur waarop je ze kunt houden, ligt rond de vijftien graden.

  Water geven en sproeien Rattenstaart

  De Rattenstaart heeft maar weinig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam want teveel water betekent onherroepelijk de dood van de plant Een ideale constructie is een pot met gaten in de bodem die in een schoteltje staat. Giet alleen op dit schoteltje. Het water wordt langzaam opgezogen en verdamping van dit water  zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, waar de Peperomia van houdt.  

  In de winterperiode is maximaal één keer per twee weken water geven voldoende, in de zomer maximaal elke vijf tot zeven dagen. Zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden. 

  d015337fff99c588120ad5ae2faf3cb2_medium.

  Ziektes Rattenstaart

  Een Peperomia met bruine bladeren is een teken dat de verzorging niet goed is. Meestal treedt dit op bij te fel (direct) zonlicht, te veel water of te veel voeding. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis en trips.

  Rattenstaart vermeerderen

  De Rattenstaart kan in het voorjaar worden gedeeld.

  Rattenstaart kopen

  De Rattenstaart is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij diverse supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  Peperplantje en Feng Shui

  De Rattenstaart is volgens de Feng Shui leer een plant die energie brengt in huis en de geur van synthetische materialen neutraliseert. Gebruik cultivars met kleuren die jouw interieur complimenteren voor harmonie.

  Rattenstaart

  Een plant met decoratieve bladvormen en een onopvallende bloei.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load