• Ranonkelstruik of kerriestruik, Kerria Japonica, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in het voorjaar uitbundig geel bloeiende ranonkelstruik of kerriestruik, de heester Kerria Japonica. Hoe verzorg je de ranonkelstruik, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je de kerriestruik snoeien en hoe kun je Kerria vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Voorjaarsbloeier, Kerria

  Ranonkelstruik of kerriestruik0f81ea89b6c547478d703188aab410aa_1397158

  De Ranonkelstruik of kerriestruik is een bladverliezende heester die oorspronkelijk uit China, Korea en Japan komt. De struik behoort tot de rozenfamilie of Rosaceae.

  In de landen van herkomst vinden we de Ranonkelstruik vaak op berghellingen en rotsachtige bodem. Daar worden vaak hele gebieden begroeid.

  De botanische naam van de Ranonkelstruik is Kerria Japonica. De naam Kerria is afgeleid van de Schotse plantenverzamelaar William Kerr die de cultivar met dubbele bloemen, Kerria Japonica pleniflora, introduceerde. De toevoeging Japonica verwijst naar de Japanse afkomst van de Ranonkelstruik.

  Beschrijving Ranonkelstruik of kerriestruik

  De kerriestruik is een ongeveer twee meter hoge, bloeiende struik. De groeiwijze is te vergelijken met die van bamboe. Ranonkelstruik vormt ondergrondse uitlopers van waaruit lange stengels omhoog schieten. Aan deze stengels ontstaan weer zijscheuten.

  De Ranonkelstruik bloeit in april of mei. Dan zijn de stengels werkelijk overdekt met gele bloemen. In de nazomer verschijnt vaak nog een tweede bloei. Deze zal echter altijd minder bloemen bevatten. Met de eerste bloei verschijnen de gezaagde bladeren.

  Toepassing Ranonkelstruik in de tuin

  Kerria Japonica wordt met name aangeplant vanwege de prachtige uitbundige bloei in het voorjaar.

  Het is een struik die we veel zien in het openbaar groen maar ook voor stadstuinen is de Ranonkelstruik, mede vanwege zijn beperkte hoogte, een goede keuze.

  Er moet wel rekening worden gehouden met de ondergrondse uitlopers waardoor de plant zich snel kan verspreiden.

  Deze struik heeft voldoende plek nodig.

   

   

  Er zijn twee cultivars die veel in tuincentra worden aangeboden:

  • Kerria Japonica 'Picta' , cultivar met bonte bladeren
  • Kerria Japonica 'Pleniflora', cultivar met gevulde bloemen. Deze zie je op de meeste foto's in dit artikel.

  Planten, grond en mest voor de Ranonkelstruik

  De standplaats van de kerriestruik is het beste in de halfschaduw. Op een zonnige plek kan ook, maar dan heb je minder lang plezier van je bloemen. Ranonkelstruik houdt van een lichtzure grond. Verwerk daarom ruimschoots compost in de voorbereiding van het plantgat en mulch de grond elk jaar. Als bemesting is het beste een stikstofrijke organische mest te gebruiken, zoals kippenmest.

  Ranonkelstruik snoeien

  Kerria Japonica moet jaarlijks worden gesnoeid. De Ranonkelstruik bloeit op hout van het vorige jaar. De snoei moet daarom in het voorjaar geschieden, direct na de bloei.

  Snoei in eerst instantie het dode hout weg. Van de resterende stengels dien jaarlijks ongeveer een derde te worden gesnoeid. Zo blijft de plant open en licht. Op deze manier krijgen ziektes en plagen minder kans. Snoei de stengels diep, op ongeveer tien centimeter boven de grond.

   Ranonkelstruik vermeerderen

  De onderaardse scheuten kunnen met een spade van de plant worden losgemaakt. Deze kunnen daarna weer worden opgepoot op een andere plek. De bontbladige cultivars maken soms groenbladige scheuten. Zo krijg je twee verschillende planten van één struik.

  Kerria Japonica is vrij eenvoudig te stekken. Neem hiervoor direct na de bloei buigzame, niet verhoute,  takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na zes tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. Plant de Ranonkelstruik in de tuin en het volgende jaar zal het, dan nog kleine, struikje al bloeien.

   Ranonkelstruik of kerriestruik

  De Ranonkelstruik of kerriestruik is een gemakkelijke plant die elk jaar mooier en uitbundiger bloeit.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load