• Purperrode klaver: standplaats, planten, verzorgen, vermeerderen van Trifolium rubens

  Gepost in kruiden - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over Purperrode klaver, Trifolium rubens, een juweeltje uit Centraal-Europa en het Middellandse Zeegebied. De plant vormt zilverachtig behaarde bloemknoppen en bloeit langdurig met paarsrode bloemen..Wat is de habitat, wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig en hoe Purperrode klaver te vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Trifolium, Zomerbloeier, BijenplantVlinderplant,Borderplant

  Purperrode klaver of Rood Gevederde Klaver

  Purperrode klaver is een uit Centraal-Europa en het Middellandse Zeegebied afkomstige, overblijvende, bladverliezende plant uit de vlinderbloemenfamilie of Fabaceae. We vinden Purperrode klaver in het wild op droge, vrij voedselarme grond, vaak begroeid met heide en in duinen. Ook vinden we  Purperrode klaver als sierplant in tuinen.

  Etymologie Trifolium rubens

  De wetenschappelijke naam van Purperrode klaver is ‘Trifolium rubens’. Het Carolus Linnaeus  die, in 1753, het geslacht formeel beschreef. De geslachtsnaam ‘Trifolium’ is afgeleid van het Latijnse ‘drie’ of ‘drie’ en het eveneens Latijnse ‘folium’ of ‘blad’ en betekent dus ‘drieblad’, een verwijzing naar het feit dat de bladeren drietalig zijn. OOk de soort ‘Trifolium rubens’ is in 1753 wetenschappelijke beschreven door Carolus Linnaeus. De soortnaam ‘rubens’ is afgeleid van het Latijnse ‘rubra’ od ‘rood’ en betekent ‘rood gekleurd’. 

  In het Engels noemen ze Purperrode klaver ‘Red Feather Clover’ of ‘Ruddy clover’, in het Duits ‘Purpur-Klee’ of ‘Fuchsschwanz-Klee’ en in het Frans ‘Trèfle rouge’.

  Beschrijving Trifolium rubens

  De hoogte van Purperrode klaver bedraagt veertig tot zestig centimeter. De plant groeit vanuit een vrij stevige wortelstok. De plant heeft een klompvormende groeiwijze . De rechtopstaande stengels zijn kaal, de bladeren zijn drietallig. De bloeitijd loopt van juni tot en met juli. Er verschijnen dan zilverachtig behaarde aren, die vanaf de basis kleuren met talloze kleine, purperrode bloempjes. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Purperrode klaver giftig?

  Bladeren, bloemstengel, bloem staan niet bekend als giftig, maar zijn ook niet eetbaar. Er zijn geen medicinale toepassingen bekend. 

  Is Trifolium rubens winterhard?

  Purperrode klaver is volledig winterhard, mits de grond voldoende afwatert. 

  Toepassing Purperrode klaver in de tuin

  Trifolium rubens is een van de favoriete planten van de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Hij houdt van dynamische plantengemeenschappen waarin hij natuurlijk ogende, voor insecten aantrekkelijke, vaste planten met siergras combineert. Purperrode klaver is heel geschikt voor de bloeiende border.

  Standplaats en planten Purperrode klaver

  Purperrode klaver staat graag in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Op een zonnige plek bloeien ze eerder dan op een schaduwrijke plek. Ze houden van goed gedraineerde grond. Bemesting is aan te raden. In klei- of leemachtige grond dient zand en/of grit te worden toegevoegd voor een goede afwatering.

  Snoeien Purperrode klaver

  Snoeien is niet noodzakelijk. Uitgebloeide bloempjes kunnen verwijderd worden, voor een verlengde bloei. De loof kan na afloop van het seizoen op de composthoop worden gegooid. 

  Vermeerderen Purperrode klaver

  Purperrode klaver verspreidt zich door middel van uitlopers. De plant kan gemakkelijk gescheurd worden en uitlopers kunnen worden opgeplant. Zaaien is ook vrij eenvoudig, gewoon in de tuin, in het voorjaar.

  Purperrode klaver kopen

  Purperrode klaver vind je slechts zelden in tuincentra maar je kunt ze natuurlijk bestellen in webshops. De volgende cultivars zijn prachtig voor onze tuinen:

  • Trifolium rubens, wildvorm
  • Trifolium rubens ‘Catharina’, wit bloeiend
  • Trifolium rubens 'Frosty Feathers’, wit bloeiend
  • Trifolium rubens 'Peach Pink, perzikroze bloemen
  • Trifolium rubens 'Red Feathers’, rood bloeiend

  Purperrode klaver

  Plantje voor de liefhebber van bijzondere planten!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load