• Purper Leverkruid, Eupatorium purpureum, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijke, langbloeiende plant met purperroze bloemen: Purper Leverkruid, Eupatorium purpureum. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van Leverkruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Leverkruid, Eupatorium

  Purper Leverkruid

  Leverkruid ook wel Amerikaans Koninginnekruid genoemd is een overblijvende plant die we in Nederland en België geregeld aantreffen in tuinen. Het is een hoge plant die lang bloeit en veel  bijen, hommels en vlinders aantrekt. Ook is Leverkruid een belangrijke waardplant voor sommige vlindersoorten. In de homeopathie wordt een thee gemaakt van de bladeren en de wortels van Leverkruid. Dit zou helpen tegen gal- en nierstenen. Ook werden er vroeger tincturen tegen tyfus van gemaakt.

  De Nederlandse naam, Leverkruid, is afgeleid van de leverkleurige bloemen van de plant. De eveneens gebruikte namen Amerikaans Koninginnekruid en purperen Koninginnekruid zijn een verwijzing naar het inheemse Koninginnekruid.

  Etymologie Eupatorium purpureum

  De botanische benaming van Leverkruid is Eupatorium purpureum. De geslachtsnaam Eupatorium is afgeleid van het Latijnse hepatoria ofwel lever. De soortnaam purpureum betekent “purper” en verwijst naar de kleur van de bloemen.

  Beschrijving Leverkruidbada41d2156b1adeeebe4526b9744ce8_1407570

  Leverkruid is een klompvormende plant die vanuit de wortelstok één tot tweeëneenhalve meter hoge stengels vormt.

  De stengels zijn roodbruin van kleur en kort maar dicht behaard en voorzien van bladeren.

  Ze vertakken alleen aan het uiteinde  van de stengels waar de bloemknoppen ontstaan.

  De bladeren staan in drieën tegenover elkaar op een korte steel. Ze zijn langgerekt, lancetvormig en hebben een grove kartelrand. Opvallend is de prachtige rode nerf en de rode gloed aan het uiteinde van de bladeren

  In de periode juli tot en met september verschijnen de purperen, tweeslachtige bloempjes die in diverse schermpjes, van ongelijke grootte, bij elkaar staan. Na de bloei verschijnen de vijfkantige zaden die voorzien zijn van pluisharen.

  Toepassing leverkruid in de tuin

  Amerikaans Leverkruid wordt bij voorkeur achter in de border met bloeiende aangeplant, samen met andere hoge  planten zoals de Gele Reuzenscabiosa. Ze vormen een goede achtergrond voor middelhoge bloemen in de border zoals Dropplant, Brandkruid of Zachte Acanthus.

  Standplaats en planten leverkruid

  Plant Leverkruid op een zonnige plek met voedselrijke grond. Hoewel Leverkruid enige droogte kan verdragen is een vochtige standplaats het beste. Alleen dan groeit de plant uit de machtige twee, tweeëneenhalve meter die plant tot blikvanger in een tuin maakt.

  38fc88118bf7b7d16c43c9617390ff37_medium.

  Leverkruid is een plant waarvan de bloemen altijd omringd worden door zoemende bijen en hommels en fladderende vlinders. Het is daarmee een belangrijke plant om wildleven in de tuin en bij je vijver te krijgen. Leverkruid is niet geschikt voor kleine tuinen.

  Leverkruid snoeien

  Verwijder de uitgebloeide bloemen geregeld en snoei de plant voor de winter op ongeveer 15 centimeter boven de grond.

  Leverkruid vermeerderen

  Leverkruid is een gemakkelijk te scheuren en te zaaien plant.

  Zaaien dient in het voorjaar te gebeuren. Zaai in een onverwarmde ruimte in vochtige grond. Bedek het zaad minimaal.

  Scheuren kan het beste in het najaar gebeuren. Knip de stengels op tien centimeter boven de grond af en gebruik een spade om de plant  in stukken te splitsen.

  Leverkruid

  Een machtige plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load