• Puinlook: verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Allium karataviense

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Puinlook Allium karataviense is een in het voorjaar bloeiend, bolgewas met aantrekkelijke lila bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Puinlook, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Puinlook.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Allium, Bijenplant, Bolgewas, Rotsplant

  Puinlook of Turkestaanse Ui

  Allium karataviense is een laagblijvend bolgewas uit de Lookfamilie of Alliaceae, dat in het wild te vinden is in Centraal-Azië, met name in de landen Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Afghanistan. Ze groeit daar in een zanderige bodem met kalkstenen gruis op een hoogte van 1000 tot 3000 meter. Puinlook is aantrekkelijk voor bijen, hommels en in het bijzonder voor vlinders.

  3ee414d35f093099967e943856f48df4_medium.

  Etymologie Allium karataviense

  De botanische benaming van Puinlook is ‘Allium karataviense’. De plant werd in 1875 voor het eerst wetenschappelijke beschreven, door de Duitse botanist Eduard von Regel. De geslachtsnaam ‘Allium’ is afgeleid het Latijnse ‘Allium’ ofwel ‘knoflook’. De soortnaam ‘karataviense’ is een samentreksel van de vindplaats van de plant, het ‘Kara Tau’ gebergte in Kazakhstan en ‘viense’ of ‘komt uit’. De betekenis van ‘karataviense’ is dus ’afkomstig uit Kara Tau’. Kara Tau betekent overigens ‘zwarte berg’.De Nederlandse naam Puinlook verwijst naar het feit dat deze plant veelal tussen los gesteente wordt aangetroffen. 

  Beschrijving Puinlook

  Puinlook is een twintig tot dertig centimeter hoge, kruidachtige plant die groeit vanuit een bol met een doorsnee van ongeveer vier centimeter. Vanuit de hoofdbol groeien kleine broedbolletjes waaruit nieuwe planten ontstaan. 

  a2af3ac6692e6bd03546e137ca580f9c_medium.

  Per bol worden twee of vier, brede, blauwgroene bladeren aangemaakt, die lichtpaars geaderd zijn. De bloeitijd van Puinlook loopt van mei tot en met juni. Er verschijnt dan een korte stengel met een kogelronde bloembol, bezet met tal van kleine witte, lila of roze bloempjes op stengeltjes. De doorsnede van de bloembol is tussen de zeven en tien centimeter. Na de bloei maakt de plant zaad aan. 

  Is Allium karataviense giftig?

  Bladeren, bolletjes en bloemen van Puinlook zijn niet eetbaar. De bladeren worden, in de traditionele geneeskunde in Kazachstan, gebruikt op wonden om deze te ontsmetten. De bollen worden fijn gesneden en gekookt om mee te stomen bij verkoudheden en longontsteking. 

  7d9dc1c43fee185c13f9671d79ff1fc3_medium.

  Is Puinlook winterhard?

  Allium karataviense is winterhard tot ongeveer vijftien graden onder nul. In mijn tuin komen ze elk jaar weer trouw op, telkens meer planten. Let wel op dat de grond goed afwatert.

  Toepassing Puinlook in de tuin

  Allium karataviense is een bijzonder aantrekkelijke plant die speciaal geschikt is voor de rotstuin, maar ook heel mooi is voor in de bloeiende border. Daarnaast kan de plant in potten worden geplant. 

  62f98c345015f31b2b5a122c70b8af0e_medium.

  Standplaats en planten Puinlook

  Puinlook heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Allium bij voorkeur in leemachtige grond, met een toevoeging van vijfentwintig procent zand en grind. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. Ik gebruik zelf bovendien mergelgruis in de grond, omdat dit de natuurlijke omstandigheden het beste nabootst. Plant ongeveer tien bollen Puinlook per vierkante meter. De beste planttijd voor Puinlook, zijn de maanden september, oktober en november. Puinlook is een redelijke groeier maar woekert niet. Het is niet noodzakelijk de plant extra te bemesten, de plant kan met weinig voeding toe. 

  Puinlook snoeien

  De Puinlook is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Wil je de plant niet uitzaaien dan is het verstandig om de bloem te verwijderen nadat deze is uitgebloeid. Zo gaat de energie van de plant niet naar zaad maken, maar naar de energieopslag in de bol. Het volgende jaar zal de plant beter bloeien. 

  d042ed33cd548018264b5e3f55ecea48_medium.

  Ziektes Puinlook

  Puinlook is, zoals de meeste planten uit de Lookfamilie relatief sterk en  heeft  doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting óf als er langere tijd bieslook, ui, prei en knoflook op een plek is geteeld.

  Allium karataviense vermeerderen

  De Puinlook kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. De bloei verschijnt dan pas in het derde jaar. Daarnaast kun je de bolletjes in het najaar opgraven en de jonge broedbollen apart uitpoten. 

  832634bdd1a34a9c701b42d3e4bd14d1_medium.

  Puinlook kopen

  Allium karataviense wordt niet zo heel vaak in tuincentra te koop aangeboden, je vind ze vaker in webshops. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Allium karataviense 'Kara Tau', roze bloemen
  • Allium karataviense 'Ivory Queen’, crèmewitte bloemen
  • Allium karataviense 'Red Giant' , grote rode bloem
  • Allium karataviense 'Red Globe’, rode bloemen

  Puinlook

  Een heerlijke voorjaarsbloeier!

 • End of content

  No more pages to load