• Pruikenboom verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Cotinus coggygria

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Pruikenboom, Cotinus coggygria een heester die opvalt met haar harige pluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Pruikenboom, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, SierHeester, Cotinus

  Pruikenboom

  Cotinus coggygria is een uit Zuid-Europa en Azië afkomstige, bladverliezende heester behorende tot de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). In de volksgeneeskunde werden de bladeren pruikenboom gebruikt in de behandeling tegen diverse geslachtsziektes. In Bulgarije waar men de struik de naam smradlika heeft gegeven, wordt de plant voor diverse huidaandoeningen ingezet. Men gebruikt de gedroogde bladeren van de Pruikenboom in bad of maakt een infuus voor gebruik in kompressen. Van het hout en de wortels wordt een oranjegele kleurstof gemaakt.

  8aad004a67a4c4095987cd875592d4ce_medium.

  Etymologie Cotinus coggygria

  De botanische benaming van de Pruikenboom is Cotinus coggygria, soms wordt het synoniem Rhus cotinus gebruikt. De geslachtsnaam Cotinus is afgeleid van het Griekse “kotinos” of “wilde olijfboom”. De soorttoevoeging coggygria is Latijn, afgeleid van de oude Griekse naam voor de Pruikenboom, “kokkugia”.

  cd8c2f2b20bf3acd48449df4f05ca94c_medium.

  De Nederlandse benaming Pruikenboom verwijst naar de typische bloeiwijze. In het Engels wordt de plant Eurasian smoketree, smoke tree, of smoke bush genoemd. In Duitsland noemen ze haar Perückenstrauch en in het Frans wordt ze arbre à perruques of fustet genoemd.

  Beschrijving Pruikenboom

  Pruikenboom is een middelhoge struik tot kleine boom met een open structuur. De ovale bladeren hebben een wat wasachtig oppervlak. Ze zijn groen in de zomer en kleuren, afhankelijk van de cultivar, in het najaar van geel tot oranje en daarna scharlakenrood. De bloemen verschijnen in vijftien en dertig centimeter lange pluimen, waarvan de bloempjes vijf gele bloemblaadjes hebben. Zodra ze zijn uitgebloeid blijven de pluimen over waar we de plant vooral van kennen.

  Is Cotinus coggygria giftig?

  De plant is niet giftig maar is ook niet bedoeld om te eten.

  Is het Pruikenboom winterhard?

  De Pruikenboom is zeer winterhard .

  Toepassing Pruikenboom in de tuin

  Cotinus coggygria is heester die vaak als solitair wordt aangeplant vanwege zowel de pluimen als de prachtige herfstkleuren van de bladeren. De roodbladige vormen een prachtige achtergrond voor andere planten. Combineer de Pruikenboom met onder meer Mansbloed, Weigela of Sering.

  De volgende cultivars van Cotinus coggygria zijn erg mooi:

  • Cotinus coggygria, wildvorm
  • Cotinus coggygria 'Ancot’, goudgeel blad
  • Cotinus coggygria ‘Daydream’, superrijke bloei
  • Cotinus coggygria 'Flame', mooi groot blad dat verkleurt naar rood in de herfst
  • Cotinus coggygria 'Nordine', klein blad, roodbruine pluimen
  • Cotinus coggygria 'Royal purple', prachtig donker blad
  • Cotinus coggygria 'Rubrifolius', rood blad, dat groener wordt in de herfst
  • Cotinus coggygria 'Westonbirt Orange', oranjeroze pluimen
  • Cotinus coggygria 'Young Lady', lichtroze pruiken

  Standplaats en planten Pruikenboomcbfcc946829115c33659f2196136117b_medium.

  Het Pruikenboom heeft een zonnige standplaats nodig in goed gedraineerde grond en kan toe met relatief arme grond. Extra bemesting is doorgaans niet noodzakelijk.

  De Pruikenboom is geen sterke groeier en doet er zeker tien jaar over om vier meter hoog en drie meter breed te worden, de meeste cultivars blijven ongeveer de helft kleiner. Zorg bij het planten voor voldoende ruimte rondom de struik.

  Bij leemachtige en kleiachtige grond dient minstens vijftig procent zand en grit te worden toegevoegd aan de grond voor een goede afwatering.

  Pruikenboom snoeien

  De pruikenboom is gevoelig voor sterke snoei. Grote vormsnoei dient dan ook niet voor het derde jaar te gebeuren, in het late voorjaar. Deze snoei bevordert de vertakking van plant maar gaat ten koste van de bloei, pruikenboom bloeit namelijk op ouder hout. Zodra de plant meer vertakt is wordt de bloei echter weer rijker, snoeien is dus een investering op de lange termijn. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Pruikenboom

  Pruikenboom is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Alleen te natte, slecht gedraineerde grond is gevaarlijk en kan leiden tot schimmelziektes. Vooral Verticillium dahliae of verwelkingsziekte kan heel vervelend worden maar doorgaans zijn er weinig problemen.

  Cotinus coggygria vermeerderen

  De Pruikenboom kan het beste in het voorjaar worden gestekt in normale stek- en zaaigrond. Zo weet je zeker dat de plant hetzelfde is als de ouderplant. Zaaien kan het beste in het najaar gebeuren, zodat ze het jaar daarna worden uitgeplant.

  Pruikenboom kopen

  Cotinus coggygria is incidenteel in tuincentra te kopen. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  Pruikenboom

  Intrigerende sierheester.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load