• Prairiekegelbloem verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Ratibida pinnata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Prairiekegelbloem, Ratibida pinnata, een bloeiende, winterharde plant die opvalt met haar oranjegele bloemen op hoge stengels. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Prairiekegelbloem, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Prairieplant, Ratibida, Bijenplant

  Prairiekegelbloem

  Ratibida is een uit Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de composietenfamilie of Compositae. Het geslacht kent zeven soorten waarvan enkele in onze tuinen zijn te vinden. De Prairiekegelbloem is een echte prairieplant uit de grote grasvlaktes van de Centrale en Oostelijke Verenigde Staten en Canada. Ook vinden we haar in greppels, naast wegen en aan bosranden. 

  404afc2b175f8e5af2ccc5251eeb31a1_medium.

  De Meskwaki Indianen van Noord-Amerika, de vossenstam, gebruikten de wortel van de plant tegen tandpijn. Andere stammen gebruikten de bloemen en de bladeren om een thee van te zetten tegen hoofdpijn en als pijnbestrijding. Water waarin de bladeren waren gekookt werd ingezet bij slangenbeten en bij allergieën om de huid te reinigen. 

  Etymologie Ratibida pinnata

  De botanische benaming van de Prairiekegelbloem is Ratibida pinnata. De geslachtsnaam Ratibida is afgeleid van “Rathibida” een Dasisch synoniem van Het Griekse “attikos” of “aster”. De soorttoevoeging pinnata is afgeleid van het Latijnse “pinna” of “veer” en betekent “veerachtig”.  De naam verwijst naar het geveerde blad. 

  De Nederlandse benaming Prairiekegelbloem verwijst naar de op een dennenappel lijkende bloeiwijze en naar de grote grasvlakte waar ze in het wild groeien, de prairie. In het Engels wordt de plant Yellow Coneflower genoemd en soms Gray Coneflower of Prairie Coneflower. In Duitsland wordt ze Gefiederte Präriezapfenblume of Präriesonnenhut genoemd en in het Frans noemen ze de plant Échinacée de prairie.

  Beschrijving Prairiekegelbloem

  Prairiekegelbloem is een klomp-vormende, tot ruim honderdtwintig centimeter hoog groeiende, diep wortelende borderplant met een kruipende wortelstok. De vertakte stengels zijn dik, sterk en licht behaard. De behaarde bladeren kunnen wel veertig centimeter lang worden en zijn diep geveerd. De bloeitijd van Ratibida loopt van juli tot en met september. De prachtige, neerhangende, gele bloemblaadjes staan rondom een lang, groen, kegelvormig bloemhoofd dat feitelijke bestaat uit ontelbare kleine bloempjes. Na de bloei vallen de bloemblaadjes en verschijnt het zaad in het bloemhoofd maar de plant blijft aantrekkelijk.

  Is Ratibida pinnata giftig?

  De hele plant is mild giftig en daarmee niet eetbaar. De eerder genoemde medicinale eigenschappen zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. 

  4292c65ba8de47e0e6207e752d494c79_medium.

  Is Prairiekegelbloem winterhard?

  Ratibida is volstrekt winterhard.

  Toepassing Ratibida pinnata in de tuin

  Deze prachtig geel bloeiende plant Ratibida pinnata kan het beste als groep worden aangeplant, als achtergrond voor andere bloeiende borderplanten. Behalve als tuinplant wordt Prairiekegelbloem ook als snijplant gebruikt. Ratibida is goed te combineren met hoge grassen en borderplanten zoals Echinacea, MoerassalviaKokardebloem en IJzerhard. Prairiekegelbloem is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.

  Standplaats en planten Prairiekegelbloem

  Prairiekegelbloem heeft een zonnige standplaats nodig. Ze in groeit in vrijwel elke soort grond maar heeft een voorkeur voor goed gedraineerde grond. Als sterke groeier heeft Prairiekegelbloem behoefte aan jaarlijkse bemesting maar echt rijke grond heeft de plant niet nodig. De plantafstand is ongeveer veertig centimeter. 

  Prairiekegelbloem snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Het is echter zonde om de uitgebloeide bloemen te verwijderen: vinken en andere zaad etende vogels doen zich de hele winter te goed aan het zaad. In het voorjaar, eind maart kunnen we Ratibida dan snoeien tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  991538fde05979f87aafd8f0741c9fa2_medium.

  Ziektes Ratibida

  Prairiekegelbloem is een sterke plant die soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. Slakken hebben niet zo’n vat op Ratibida soorten maar bladluis wil wel eens toeslaan.

  Ratibida pinnata vermeerderen

  De  Prairiekegelbloem is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar of in het voorjaar als ze net beginnen uit te lopen. Het zaaien van Ratibida  kan het beste in het voorjaar plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Het zaad is redelijk kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Begin mei kunnen de zaailingen buiten worden aangeplant.

  Prairiekegelbloem kopen

  Ratibida pinnata is nauwelijks verkrijgbaar in tuincentra en kan het beste in webshops worden besteld, die gespecialiseerd zijn in prairieplanten.

  Ratibida pinnata

  Een opvallende gele bloeier.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load