• Prairie lelie of Camassia, standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Prairielelie of Camassia, een in de lente bloeiend bolgewas met mooie stervormige, lilablauwe bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de prairielelie en wat zijn de beste Camassia soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Camassia, Bolgewas, Prairieplant

  Prairielelie of Camassia

  De Prairielelie of is een uit Noord- Amerika afkomstig knolgewas. Het is een winterharde plant. Er zijn zes verschillende soorten die vooral in vochtige weiden te vinden zijn. Voor de Indianen was de Camassia, die zij camas of quamash noemden, een basisvoedsel, zoals voor ons de aardappel. De bollen zijn namelijk eetbaar.

  1d8a71c0763710749e482e56f5684dce_medium.

  De geslachtsnaam Camassia is afgeleid van het Indiaanse woord camas wat fruit betekent. Tijdens bruiloften werden Camassiabollen als bruidsschat gegeven. De bladeren werden in matrassen gebruikt en de bollen gekookt en vermengd met honing werden tegen hoesten gebruikt. De Prairielelie wordt ook wel indianenbloem genoemd.ba9943410a2a15efa376cec61c91db2f_medium.

  De volgende Camassia soorten vinden we in de handel:

  • Camassia angusta, roze tot lila bloemen, ongeveer 50 centimeter hoog
  • Camassia cusickii, lichtblauwe bloemen, ongeveer 80 centimeter hoog, verdraagt veel vocht
  • Camassia howellii, lilablauwe bloemen, ongeveer 60 centimeter hoog
  • Camassia leichtlinii, lilablauwe bloemen, maximaal 120 centimeter hoog
  • Camassia scilloides, lichtblauwe bloemen met gele meeldraden, 90 centimeter hoog
  • Camassia quamash, lichtblauw tot blauw, 90 centimeter hoog, verdraagt veel vocht

  Beschrijving Prairielelie0b9640fd7dd5737191089a0a200fc230_medium.

  De Prairielelie groeit in een rozet vanuit een bolletje, vergelijkbaar met een tulp. De lange, smalle, decoratieve bladeren lijken wat op een breed gras.

  In de periode mei tot en met juni bloeien de Camassia op lange, stevige stengels die hol zijn. Per stengel zullen er wel honderd  stervormige bloemen verschijnen met zes bloemblaadjes en zes meeldraden. Na de bloei verschijnt de zaaddoosjes met zwart zaad.e00a7e987e59f17121a6708be24c7bfb_medium.

  Toepassing Prairielelie in de tuin

  De Prairielelie wordt veel toegepast in de bloeiende border maar doet het ook goed in potten. Het is een plant die de plek tussen de vroegbloeiende bolgewassen en de later bloeiende vaste planten in, opvult.

  De Prairielelie is een ideaal gewas om te laten verwilderen. Plant Camassia in groepjes van minimaal acht planten voor een optimaal effect. De Prairielelie is ook een uitstekende snijbloem. Het knippen van de bloemen doet de plant geen kwaad.

  Standplaats en planten Prairielelie

  De Prairielelie heeft een zonnige standplaats nodig al kan enige schaduw in de avond of morgen geen kwaad. De grond dient vochtig te zijn maar niet nat. Het dus belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Mulch de planten jaarlijks met een dun laagje compost. De beste planttijd is eind augustus, begin september. De bollen kunnen dan nog goed wortelen. Spit de grond goed om en plant ze op een diepte van ongeveer tien centimeter. Na het poten de Camassia altijd goed water geven.

  Snoeien Prairielelie56b427cfdc41f77b00d0a2c9604573cd_medium.

  Hoewel de bloemstengel kan worden weggeknipt als de Prairielelie is uitgebloeid, kun je deze ook laten staan. De plant zal zaad maken en zaait zichzelf uit in de tuin.  Het loof laten afsterven en pas als het helemaal geel en uitgedroogd is verwijderen van de plant.

  Vermeerderen Prairielelie

  Hoewel je kleine broedbolletjes kun afnemen is voor zaaien de beste manier om nieuwe planten te krijgen. Zaai direct nadat de zaden rijp zijn in een bak met een goed doorlatend mengsel zaaigrond.

  Zet de bak in een schuurtje of veranda voor het raam, op een plek waar het niet te warm is. In het voorjaar kunnen ze worden uitgeplant. Het duurt enkele jaren voordat de planten groot genoeg zijn om te bloeien.

  De Prairielelie

  Onopvallend mooi!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load