• Siberische edelweiss verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Anaphalis margaritacea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Prachtrozenkransje, Siberische edelweiss of Witte knoop, Anaphalis margaritacea een plant die opvalt met haar witte bloemen en blauwgrijze blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van het Siberische edelweiss, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Anaphalis, Bijenplant, Rotstuin

  Siberische edelweiss, Prachtrozenkransje of Witte knoop

  Anaphalis margaritacea is een in Azië, Midden- en Noord-Amerika groeiende, bladverliezende plant, behorende tot de composietenfamilie of Compositae. Vanwege de grote geografische verspreiding worden er een viertal ondersoorten en variëteiten onderkend.

  • Anaphalis margaritacea var. cinnamomea, Chinese witte knoop
  • Anaphalis margaritacea subsp. Japonica, Japanse witte knoop
  • Anaphalis margaritacea var. margaritacea, Amerikaanse witte knoop
  • Anaphalis margaritacea var. yedoensis, Japanse witte knoop

  Het Prachtrozenkransje is een plant die in de jaren negentig populair was in de tijd dat tuinen met wit bloeiende planten en een grijzig blad in de mode waren. De laatste jaren zijn ze wat uit de mode geraakt en dat is jammer want het is een prima tuinplant. Stengels en bloemen van het Prachtrozenkransje kunnen worden gebruikt als droogbloem. De gedroogde plant is gemakkelijk te kleuren voor speciale effecten. Van de wortels wordt een tinctuur gemaakt die wordt toegepast bij brandwonden.

  30b4a6e710bc37a6492b89ba533af756_medium.

  Etymologie Anaphalis margaritacea

  De botanische benaming van de Prachtrozenkransje is 'Anaphalis margaritacea'. De geslachtsnaam 'Anaphalis' is afgeleid van de Griekse naam van een plant die er erg op lijkt. De soortnaam 'margaritacea' is afgeleid van de Latijnse naam voor 'parel',  'margarita' en betekent 'parelachtig'. Deze naam verwijst naar het parelachtige wit van de bloem.

  In Nederland kennen we diverse benamingen voor Anaphalis margaritacea zoals Siberische edelweiss, Witte knoop en Prachtrozenkransje. In het Engels wordt de plant Pearly everlasting genoemd. In Duitsland noemen ze haar Silber-Immortelle en in het Frans wordt ze Immortelle blanche of Immortelle d'argent genoemd.

  Beschrijving Siberische edelweiss

  Witte knoop is een zestig tot negentig centimeter hoge plant met individuele opgaande stengels die de plant een heesterachtig voorkomen geven. Zowel stengels als de lancetvormige bladeren zijn grijsgroen tot blauwgroen en behaard. Als je de bloemen van dichtbij bekijkt, zie je pas dat ze niet wit zijn.

  4a4fcd1b55b267a1138377c4fee2ea51_medium.

  De eigenlijke bloemen zijn minuscule kleine gele of oranje bloempjes, die echter worden omgeven door witte schutblaadjes, die soms aan de basis een kleien zwarte punt hebben. Witte knoop is tweehuizig, dit wil zeggen dat er planten zijn met uitsluitend mannelijke bloemen en planten met uitsluitend vrouwelijke bloemen. Je hebt dus minimaal twee planten nodig om zaad te krijgen. Het zaad wordt door de wind verspreid.

  Is Anaphalis margaritacea giftig?

  De plant is niet giftig en jonge plantjes en stengels kunnen zelf gegeten worden, mits gekookt. Ik ben er zelf geen fan van.fd12b3c8d53542c23c5fc12f4f5d9d87_medium.

  Is het Siberische edelweiss winterhard?

  Anaphalis is goed winterhard.

  Toepassing Siberische edelweiss in de tuin

  Anaphalis margaritacea zijn is een typische plant voor een tuin met grijsbladige planten. Prachtrozenkransje kan ook worden toegepast in de rotstuinen en in bloeiende borders. Anaphalis is mooi te combineren met Monarda, Gaillardia en Prikneus. Prachtrozenkransje is aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. De volgende cultivars van Anaphalis margaritacea zijn erg mooi:

  • Anaphalis margaritacea
  • Anaphalis margaritacea ‘Neuschnee’

  Standplaats en planten Siberische edelweiss

  Het Siberische edelweiss heeft een zonnige standplaats nodig in goed gedraineerde grond en kan toe met arme grond. Extra bemesting is doorgaans niet noodzakelijk. Met halfschaduw groeit de plant ook goed maar zal niet zo uitbundig bloeien.

  Prachtrozenkransje snoeien47180c276a9e4e156536e86fc6b43dd5_medium.

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden In het late najaar kun je de plant terugsnoeien tot tien centimeter boven de grond. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Witte knoop

  Prachtrozenkransje is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Alleen te natte, slecht gedraineerde grond is gevaarlijk en kan leiden tot schimmels.

  Anaphalis margaritacea vermeerderen

  De Prachtrozenkransje kan in het voorjaar en in het najaar worden gescheurd. Het zaaien van Anaphalis kan het beste in het najaar plaatsvinden. Zaai in normale stek- en zaaigrond. Het kiemen van het zaad kan vier tot acht weken duren.

  Prachtrozenkransje kopen

  Anaphalis margaritacea is in tuincentra te kopen als zaad en als plant. Speciale variëteiten kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze groter.

  f53fc9a9bb3c0be9602000fae60ba4f3_medium.

  Anaphalis margaritacea

  Bloemetjes als een witte deken van sneeuw

 • End of content

  No more pages to load