• Prachtriet Miscanthus sinensis verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Prachtriet, Miscanthus sinensis een indrukwekkend groot siergras dat opvalt met haar snelle groei en aantrekkelijk blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de  Prachtriet, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Miscanthus.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Miscanthus, Siergras, Bodembedekker

  Prachtriet of Chinees riet

  Miscanthus sinensis  is een vaste plant uit de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae). Van nature groeit Prachtriet in China, Mongolië, Taiwan, Korea en Japan. In het wild vormen ze enorme grasvlaktes op voornamelijk vochtige, vruchtbare gronden op hellingen en in valleien. Vanwege haar enorme groei wordt Prachtriet ook wel ingezet in de strijd tegen gronderosie. De bloei wordt plaatselijk gebruikt om stoffen mee te kleuren. We onderkennen enkele variëteiten:

  • Miscanthus sinensis var. gracillimus, smal groen blad
  • Miscanthus sinensis var. variegatus, blad witgroen gestreept (lengterichting)
  • Miscanthus sinensis var. zebrinus, groen blad met witte banden (dwarsrichting)

  13e73ffec1cea834a28b1447ea0ab355_medium.

  Etymologie Miscanthus sinensis

  De botanische benaming van de  Prachtriet is Miscanthus sinensis . De geslachtsnaam Miscanthus is een samenvoeging van de Griekse woorden “miskos” ofwel “stengel” en “anthos” ofwel bloem, een verwijzing naar de bloeiende aren. De soorttoevoeging  “sinensis”  is Latijn, afgeleid van China, een van de landen waar de plant van nature in het wild groeit. Soms wordt de plant aangeboden onder het synoniem Eulalia japonica.

  De Nederlandse naam Prachtriet verwijst naar de gelijkenis met riet en het mooie blad. Ook de naam Chinees riet wordt wel gebruikt. In het Engels wordt de plant Chinese Silver Grass, Zebra grass of Eulalia Grass genoemd.  In Duitsland noemen ze haar Chinaschilf, Stachelschweingras of Chinesisches Stielbluetengras en in het Frans wordt ze Roseau de Chine, Herbe à éléphant, Eulalie en Graminée géante genoemd.

  Beschrijving  Prachtriet6d37d99eb6d5f65c274c51b4a7649a88_medium.

  Prachtriet is, zoals de naam al aangeeft,  een rietachtige plant met een hoogte van maximaal drie meter. Uit de kruipende wortelstok groeien tot drie meter lange stengels met lange grasachtige bladeren die een lengte van wel één meter kunnen bereiken.

  De prachtige bloeiende aren verschijnen in de periode september tot oktober, al bloeien ze in Nederland niet altijd. In de winter kleurt plant goudbruin en behoudt daarmee zijn decoratieve waarde.

  Miscanthus sinensis  giftig?

  Prachtriet is niet eetbaar voor de mens, wel voor vee. De wortels zijn giftig.

  Is het  Prachtriet winterhard?

  Miscanthus sinensis groeit tot in Mongolië toe en is tot minimaal -20 graden winterhard. Sommige cultivars zijn gevoeliger.

  Toepassing  Prachtriet in de tuin7f6aacfbdbeca4f0e1572d474e55ff33_medium.

  Miscanthus sinensis  is een blikvanger door haar elegante blad en de prachtige pluimen. Haar hoogte geeft structuur aan de tuin en haar in de wind schommelende aren brengen beweging. De laagblijvende cultivars zijn prachtig in een prairietuin en in een cottagetuin. Prachtriet kan solitair worden aangeplant maar geeft in ook een groep een mooi effect. 

  De volgende cultivars zijn erg aan te raden voor onze tuinen

  • Miscanthus sinensis 'Adagio', 150 centimeter hoog, zilvergrijze pluimen
  • Miscanthus sinensis 'Ferner Osten', 180 centimeter hoog, roodbruine pluimen
  • Miscanthus sinensis 'Flamingo', 180 centimeter hoog, roze pluimen
  • Miscanthus sinensis 'Gracillimus', 180 centimeter hoog, witgroen blad
  • Miscanthus sinensis 'Huron Blush', 100 centimeter hoog, witgroen blad, roze pluimen
  • Miscanthus Sinensis ‘Kleine Silberspinne’, 150 centimeter hoog, zilvergrijze pluimen
  • Miscanthus sinensis 'Malepartus', 150 centimeter hoog, donkere pluimen
  • Miscanthus sinensis 'Strictus', groen met wit geblokte bladeren en stengels

  Standplaats en planten  Prachtriet

  Het Prachtriet groeit in het wild vooral in vochtige dalen en op de hellingen daarvan. Zorg voor een plek in volle zon, in goed gedraineerde grond die altijd vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost want  Prachtriet houdt van humusrijke grond. Mulch bij voorkeur jaarlijks in het najaar met bladercompost.

  Prachtriet snoeien

  De  Prachtriet is een plant die je best in het voorjaar kunt snoeien omdat de uitgebloeide pluimen nog veel sierwaarde hebben voor de winter. Knip de stengels eind maart af op ongeveer tien centimeter boven de grond.

  Ziektes  Prachtriet

  3ca7cba3f67b20991ed56db39f59a04e_medium.

  Prachtriet is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Te natte grond in de winter kan wortelrot tot gevolg hebben en soms hebben de planten last van Meeldauw.

  Miscanthus sinensis  vermeerderen

  De  Prachtriet kan het beste worden vermeerder door scheuren. Gebruik een spade om de plant in stukken te snijden.

  Prachtriet kopen

  Miscanthus sinensis  wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden. Speciale cultivars zijn uitsluitend in webshops te krijgen.

  Prachtriet

  Een elegante plant  die beweging en structuur geeft aan de tuin.

 • End of content

  No more pages to load