• Prachtkaars of Gaura lindheimeri, verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere bloeiende plant voor de rotstuin en bloempot: Prachtkaars, Oenothera , synoniem Gaura lindheimeri met haar vrolijke, luchtige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Prachtkaars en wat zijn de beste Prachtkaarssoorten en -variëteiten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Gaura, Borderplant, Rotstuin

  Prachtkaars

  Prachtkaars is een overblijvende plant die afkomstig is uit de Amerikaanse staten Louisiana en Texas. Prachtkaars  is een bloem uit de Teunisbloemfamilie (Onagraceae). De botanische benaming van Prachtkaars is Oenothera lindheimeri maar deze naam nog wordt vrijwel niet gebruikt .

  Iedereen kent de Prachtkaars onder de naam Gaura lindheimeri en onder deze naam wordt ze ook meestal in de tuincentra aangeboden.

  Etymologie Prachtkaars

  De geslachtsnaam 'Oenothera' is een samenvatting van 'oeno' ofwel 'ezel' en 'thera' ofwel 'vangen': 'ezelvanger' dus. Het gif in planten zou gebruikt kunnen worden om ezels mee te vangen. De oude geslachtsnaam 'Gaura' is afgeleid van het  Griekse woord ‘gauros’: 'trots, prachtig of geweldig'. Deze naam verwijst naar de trots rechtopstaande bloemtrossen. De soortnaam 'lindheimeri 'is een eerbetoon aan de Duitse plantenverzamelaar Ferdinand Jacob Lindheimer die Texas doorkruiste, op zoek naar nieuwe planten.

  Beschrijving Prachtkaars

  Prachtkaars is een tachtig tot honderd centimeter hoge vaste plant met een kruidachtig voorkomen. Prachtkaars groeit vanuit een diepe penwortel met een struikachtige vorm. De vijftig tot honderd centimeter lange vertakkende stengels zijn behaard. De lancetvormige blaadjes zijn groen met soms rode accenten.

  In de maanden juli tot en met oktober verschijnen de opvallende bloemen in een lange tros. Ze zijn wit, roze of een combinatie van die twee en hebben vier bloemblaadjes en prachtige, haast overdreven lange meeldraden. Als de wind door de takjes blaast en ze langzaam bewegen lijken de bloempjes iets op vlinders.  Een van de cultivars heet dan ook “whirling butterflies”. Na de bloei verschijnen de zaden.

  Toepassing Prachtkaars in de tuin

  Prachtkaars is een plant voor de gemengde, bloeiende border, maar kan ook goed in rotstuinen en stapelmuurtjes worden geplant. Prachtkaars komt met haar haast achteloze schoonheid prachtig uit in potten in bijvoorbeeld een mediterrane tuin. Prachtkaars is een plant die veel wildleven aantrekt in de tuin, zoals bijen, hommels en vlinders. Prachtkaars geschikt als snijbloem en is daarom ook op zijn plaats in een pluktuin. De plant combineert mooi met IJzerhard. Door de open structuur van de plant is ze ook mooi naast siergrassen.

  De volgende variëteiten zijn heel mooi voor de Nederlandse of Belgische tuinen:

  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Cherry Brandy', roodgroen blad, roze bloemen
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Crimson Butterflies', rode takjes, roze bloemen
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Corrie's Gold', bont blad, witte bloemen
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Pink Dwarf', witroze bloemen, laagblijvend
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Rosyjane', witte bloemen met roze rand
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Siskiyou Pink', roze bloem
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Summer Breeze', witte bloem uit roze knoppen
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'The Bride', witte bloemen
  • Oenothera (syn. Gaura) lindheimeri 'Whirling Butterflies', witte bloemen

  Standplaats en planten Prachtkaars

  Prachtkaars kan een beetje schaduw hebben maar doet het best op een zonnige en warme standplaats. Prachtkaars  bevriest in de winter als de grond te nat is. Maak de grond in het gat goed los en zorg voor minimaal 50% grof zand en grit in het plantgat voor een goed doorlatende bodem. De eerste maanden kan extra water geven noodzakelijk zijn.

  Prachtkaars heeft een lange penwortel en is daarom lastig te verplanten. Kies daarom liefst meteen de juiste plek. Bij strenge vorst is het raadzaam de plant afdekken met vliesdoek of een paar dennentakken.

  Prachtkaars snoeien

  In de winter bevriezen er vaak een aantal takken en die moeten  in het voorjaar worden weggeknipt. Gedurende het jaar dient dat ook te gebeuren met eventuele dode takjes. Zoals met veel bloeiende planten het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen van Prachtkaars af te knippen. Dit zorgt ervoor dat de plant geen zaad gaat maken en lang doorbloeit. In het voorjaar, in april, kun je de hele plant even ‘scheren’ dit wil zeggen de bovenste vijf centimeter van de stengels afknippen. Dit zorgt voor extra bloei later in het jaar.

  Prachtkaars vermeerderenc5845df9e692e023386642f14356c285_medium.

  Vermeerdering is vrij eenvoudig. Prachtkaars kan gezaaid worden in het voorjaar en daarnaast kunnen de planten worden gestekt. Om te stekken snijd je in mei ongeveer 6 centimeter lange stekjes waarvan je alle blaadjes verwijderd, behalve die van het groeipunt.  Snij de onderkant schuin af en doop deze in groeihormoon. Gebruik gewone stekgrond. Het duurt ongeveer vier weken voor de stekjes om te wortelen.

  Prachtkaars

  Een fantastisch langbloeiende blikvanger!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load