• Portugees gras verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Armeria welwitschii

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Portugees gras, Armeria welwitschii een vrij onbekende tuinplant met grasachtig blad, die met prachtige lichtroze bloemen bloeit in april en mei.  Portugees gras is het grote broertje van Engels gras.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Armeria

  Portugees gras of Goddelijk gras

  Portugees gras is een uit Portugal afkomstige plant uit de  strandkruidfamilie (Plumbaginaceae). In Portugal, waar deze plant op zanderige, rotsachtige plekken dicht bij de kust groeit, noemen ze haar Erva-de-curvo, Erva-divina of Raíz-divina: Gebogen gras, Goddelijk gras of Goddelijke wortel. Er worden twee ondersoorten onderkend:

  • Armeria welwitschii Boiss. subsp. cinerea
  • Armeria welwitschii Boiss. subsp. welwitschii

  Portugees gras, Armeria welwitschii bloem

  Etymologie Armeria welwitschii

  De botanische naam van de  Portugees gras is Armeria welwitschii. De geslachtsnaam ‘Armeria’ is  de Latijnse vorm van het Franse ‘Armoires’ een Anjer die gelijkenis vertoond met Engels gras. De soorttoevoeging ‘welwitschii’ is Latijn en is een eerbetoon aan de Oostenrijkse botanist en ontdekkingsreiziger Martin Josef Welwitsch.

  De Nederlandse naam Portugees gras verwijst naar het feit dat deze plant uit dit land afkomstig is. We vinden haar overigens slechts in een smalle kuststrook tussen Cabo Mondego en Cascais.

  Beschrijving Portugees gras

  Portugees gras is een compact groeiende plant met een sprietig blad, die pollen vormt. De plant zaait zich uit en vormt zo plaatselijk hele kussens. De bloeitijd is ongeveer van april tot en met juni. Portugees gras bloeit met kleine clusters van roze bloempjes op een steeltje van twintig á dertig centimeter lang en is daarmee een stuk groter dan Engels gras. Na de bloei vormt het zaden.

  Portugees gras, Armeria welwitschii

  Is Portugees gras giftig?

  Armeria welwitschii is niet echt giftig maar ook niet eetbaar.

  Is Engels  gras winterhard?

  Hoewel deze plant uit Portugal komt is ze toch vrij sterk en volledig winterhard tot minimaal tien graden onder nul.

  Toepassing Portugees gras in de tuin

  Portugees gras is prachtig voor kusttuinen met zilte wind, in rotstuinen, vóór in de bloeiende plantenborder en daarnaast ook in potten. Portugees gras doet het ook heel goed op groene daken. De plant wordt actief bezocht door bijen, hommels en vlinders.

  Portugees gras, Armeria welwitschii

  Standplaats en planten Portugees gras

  De Portugees gras is een kustplant die een plek in de zon vereist. Zorg voor een zanderige bodem met grit. Plant Portugees gras in het voorjaar zodat de plant goed kan wortelen. Zo overleeft het de Nederlandse winter. Voeg een pietsie pietsie zout aan de bodem toe. 

  Portugees gras snoeien

  De Portugees gras mag niet worden gesnoeid. Als je geen zaad wil dan kunnen de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Dit zorgt er ook voor de plant nieuwe knoppen aanmaakt en daardoor langer bloeit.

  Ziektes Portugees gras

  De Portugees gras heeft problemen met natte voeten maar verder heb ik er nooit problemen mee gehad.

  Portugees gras, Armeria welwitschii bloem

  Portugees gras  vermeerderen

  Kweken van Portugees gras gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren. September is hiervoor de beste maand, maar in mei, direct na de bloei, kan ook prima. Daarnaast kun je ze gemakkelijk zaaien, op kamertemperatuur,  in gewone zaai- en stekgrond. Laat de zaden een nacht voorweken voor optimaal resultaat. De zaden ontkiemen na twee tot drie weken.

  Portugees gras

  Zacht roze wolkjes op lange steeltjes.

  Portugees gras, Armeria welwitschii knop

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load