• Pluimpapaver Macleaya cordata verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Pluimpapaver of Verdermaan, Macleaya cordata een borderplant die hoge plant die opvalt met haar prachtige witte pluimen en haar olijfkleurige blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Pluimpapaver, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Macleaya.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Papaver,  Cottageplant, Macleaya

  Pluimpapaver of Verdermaan

  Pluimpapaver is een uit Oost-Azië afkomstige wintervaste, klompvormde plant uit de papaverfamilie. In het wild groeit deze plant in gematigde gebieden van China en Japan. We vinden de plant voornamelijk aan bosranden waar de plant in de volle zon of in de halfschaduw staat.6ead74507fa6774a0056101afd1458c5_medium.

  Etymologie Macleaya cordata

  De botanische benaming van Pluimpapaver  is Macleaya cordata. De geslachtsnaam Macleaya is een verwijzing naar Alexander Macleay die als eerste een plant uit het geslacht Macleaya beschreef.

  De soorttoevoeging “cordata” is afgeleid van het Latijnse “cordatus” of “hartvormig”, een verwijzing naar de vorm van de bladeren. Soms wordt het botanische synoniem Bocconia cordata gebruikt.

  De Nederlandse benaming Pluimpapaver verwijst enerzijds naar de bloemen van de plant, de pluimen, en anderzijds naar de bladeren van de plant die sterk lijken op die van Papaver

  In het Engels gebruiken ze de naam 'Plume poppy', in Duitsland noemen ze haar 'Weiße Federmohn' en in het Frans wordt ze 'Pavot à plume' genoemd.

  Beschrijving Pluimpapaver

  Pluimpapaver  is een sterk groeiende, klompvormde plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. Van daar uit ontspringen sterk vertakte, tot twee, soms drie meter lange stengels met een verspringend licht getand, blauwgroen, gelobd blad ter grootte van een hand. Het blad heeft prachtige nerven. De stengels monden uit in de typerende bloeiende pluimen met kleine crèmewitte bloempjes. De pluimen zijn decoratief al niemand deze plant kopen voor de kleine bloemetjes. De bloeitijd van Pluimpapaver is grofweg van juli tot en met augustus. Na de bloei verschijnt het zaad.

  af8681a071bdb162cc22a9c422ea475f_medium.

  Is Macleaya cordata giftig?

  Het feloranje sap van de Pluimpapaver is giftig en de plant kan daarom niet gegeten worden. Er worden echter van de in de plant aanwezige stoffen insecticiden gemaakt en medicijnen in de strijd tegen kanker.0668966c3e400a6c8bcde4c1eca00450_medium.

  Is Pluimpapaver  winterhard?

  Pluimpapaver is vorstbestendig en volledig winterhard tot minimaal twintig graden onder nul.

  Toepassing Pluimpapaver  in de tuin

  Macleaya cordata is borderplant die erg interessant vanwege de ongewone hoogte. Zo kan ze gebruikt worden om lelijke schuttingen en muren aan het oog te onttrekken gedurende het bloeiseizoen.

  Daarnaast geeft ze hoogte en een opvallend blad aan de bloeiende border. Door tuinarchitecten wordt ze regelmatig gebruikt in tuinontwerpen van wege haar prominente uitstraling die vooral in een grote groep goed tot haar recht komt. Pluimpapaver kan prima als snijbloem worden gebruikt en is aantrekkelijk voor hommels, vlinders en honingbijen. Combineer de Pluimpapaver met  Gele Zonnehoed, Purper Leverkruid, Zonnekruid en Moerassalvia. De volgende cultivars en hybriden van Macleaya cordata zijn erg mooi:

  • Macleaya cordata, wildvorm, crèmewitte tot iets bruine bloempluimen
  • Macleaya cordata 'Flamingo', witroze bloempluimen
  • Macleaya cordata 'Spetchley Ruby', roze bloempluimen
  • Macleaya cordata var. Yedoensis, roze bloempluimen

  Standplaats en planten Pluimpapaverd734398fc12388e19525e5935cd27bef_medium.

  Pluimpapaver  heeft een zonnige standplaats nodig, in goed gedraineerde maar altijd vochtige grond. Ook halfschaduw wordt verdragen. De grond dient neutraal tot alkaline te zijn en voldoende meststoffen te bevatten voor de krachtige groei.

  Gebruik daarom een kalkrijke organische meststof zoals kippenmest. Op zandgrond doet deze plant het meestal niet zo goed. Verrijk zandgrond daarom met 50 procent zwarte tuinaarde en kippenmest.

  Macleaya cordata woekeren

  Er wordt vaak beweerd dat Pluimpapaver woekert maar in de praktijk valt dat mee. Je kunt de jonge planten rondom verwijderen in het najaar dan blijft de kluit beperkt. Pas wel op dat de plant zich niet uitzaait want dan vind je jonge planten in een kring van  drie meter rondom.

  Pluimpapaver snoeien

  Pluimpapaver  hoeft niet gesnoeid te worden maar het verwijderen van de uitgebloeide bloemen is belangrijk als je zaadvorming wilt voorkomen. In november kun je de plant afsnijden op tien centimeter boven de grond. Gebruik vanwege het giftige oranje sap van de Pluimpapaver altijd handschoenen bij het snoeien en pas op dat je het sap niet op je goeie kleren morst. Het loof van de snoei kan gewoon worden gebruikt om compost van te maken.

  Ziektes Pluimpapaver

  Pluimpapaver is zeer sterke plant die weinig last heeft van ziektes en ongedierte. Meeldauw en roestplekken kunnen een probleem vormen maar verder is de plant vrij sterk. De plant groeit verder zo snel dat slakken geen enkele kans hebben.

  15c66544338f670dfcfa8df40addd584_medium.

  Macleaya cordata vermeerderen

  Pluimpapaver  kan gemakkelijk worden vermeerderd door ze in het voorjaar of in het najaar te scheuren. Zaaien kan het beste in het voorjaar gebeuren in gewone zaai- en stekgrond, zodat ze hetzelfde jaar nog kunnen worden uitgeplant. Ook kun je ze rechtstreeks in de tuin zaaien.

  Pluimpapaver  kopen

  Macleaya cordata is soms in tuincentra te kopen. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld.

  Pluimpapaver

  Een bijzonder blad en een aparte pluim.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load