• Pluimhortensia: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Hydrangea paniculata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Pluimhortensia, de met grote witte pluimen bloeiende heester Hydrangea paniculata.  Hoe verzorg je Pluimhortensia, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hortensia, Hydrangea, SierHeester, Haagplant, Schaduwplant

  Pluimhortensia

  De Pluimhortensia is een tot vijf meter hoge, lang bloeiende heester uit de hortensiafamilie (Hydrangeaceae). Van oorsprong komt deze Hortensia uit het oosten van China, Korea, Japan en Siberië waar ze vooral op open plekken in bossen, in struikgewas en aan de randen van bossen voorkomen op lichtzure, vochtige grond. .

  De Pluimhortensia wordt soms gerookt vanwege het hallucinerende effect. Dit is echter een gevaarlijke en daarom af te raden bezigheid want de plant bevat cyanide en in bepaalde hoeveelheden is dit gif dodelijk. 

  Etymologie Hydrangea Paniculata

  De naam Hortensia is waarschijnlijk een eerbetoon aan Hortense van Nassau. De wetenschappelijke naam van de Pluimhortensia is Hydrangea paniculata. De geslachtsnaam Hydrangea, een samenstelling van de Griekse woorden "hydro" ofwel "water" en "angeion", ofwel "vat" of "kruik". Hydrangea betekent dus watervat en verwijst naar vorm van het vruchtkapsel. De soorttoevoeging paniculata is afgeleid van het Latijnse ‘panicula’ of ‘pluim’  en verwijst natuurlijk naar de pluimvormige bloeiwijze. 

  5aae4bdd0f4f3e19ba817470ef88d08f_medium.

  In het Engels wordt deze Hortensia panicled hydrangea genaamd. In Duitsland noemen ze deze heester Rispenhortensie. In Frankrijk gebruiken ze de naam Hydrangée paniculée.

  Beschrijving Pluimhortensia

  De Pluimhortensia is een heester die in het wild tot vijf meter hoog kan groeien. Een aantal cultivars voor onze tuinen blijven nadrukkelijk kleiner,  zo’n anderhalve meter hoog. Pluimhortensia  groeit met lange, licht vertakte stengels die groeien vanuit een basis. De diep geaderde bladeren van de Pluimhortensia zijn ovaal tot lancetvormig en heel licht getand. 

  De bloeitijd van de pluimhortensia is juli tot en met augustus. Wat we bij een Pluimhortensia de bloem noemen is feitelijk een verzameling, een paraplu, van hele kleine crèmekleurige  bloempjes met grotere witte bloemen die steriel zijn. Steriel wil zeggen dat ze niet voor de voortplanting bedoeld zijn, ze hebben uitsluitend als doel insecten aan te trekken. Tezamen vormen ze een pluimvormig bloemenscherm. Na de bloei verschijnen kleine kruikvormige zaaddoosjes die zaadjes met vleugels bevatten.

  Is Pluimhortensia giftig?

  Zoals bij andere leden uit de hortensiafamilie zijn alle delen van Pluimhortensia zijn giftig, deze plant bevat geen eetbare delen. 

  Toepassing Pluimhortensia in de tuin

  De kracht van deze hortensia is de opvallende pluimvormige bloei die lang aantrekkelijk is. In tuinen vinden we meestal de wat kleiner blijvende cultivars en in parken de hoger wordende wildvorm. Pluimhortensia kan worden aangeplant als solitair, als erfafscheiding en als beplanting onder bomen met een open bladerdek. De volgende cultivars zijn bijzonder attractief:

  • Hydrangea paniculata 'Azo vulcan', grootbloemige pluimhortensia
  • Hydrangea paniculata 'Bobo', dwergvorm ,zeer rijk bloeiend
  • Hydrangea paniculata 'Bokraplume', naar roze verkleurende bloemen
  • Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge', naar paars verkleurende bloemen
  • Hydrangea paniculata 'Floribunda', grote plant, lange pluimen
  • Hydrangea paniculata 'Grandiflora', grote witte bloemen
  • Hydrangea paniculata 'Kyushu', opgaande groeivorm
  • Hydrangea paniculata 'Lime light', groenwitte bloemen
  • Hydrangea paniculata 'Phantom', grootbloemige pluimhortensia, heel zuiver wit
  • Hydrangea paniculata ‘Sundae Fraise, compact groeiend, naar roze verkleurende bloemen
  • Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise', naar roze verkleurende bloemen

  Pluimhortensia standplaats, grondsoort en planten

  Pluimhortensia doet het best op een standplaats met gefilterd licht. De volle zon moet vermeden worden. Deze heester houdt van goed gedraineerde voedselrijke grond die altijd vochtig is. In tegenstelling tot veel andere hortensia’s hoeft de grond niet persé zuur te zijn.  De plantafstand van de Pluimhortensia is ongeveer de helft van de hoogte van de plant. Compact groeiende planten op vijftig centimeter van elkaar en de grote op twee meter van elkaar. De eerste maanden na het planten twee keer per week flink water moeten geven, tenzij het regent.

  bca46f0a5649dc4c520cc34e02bc742f_medium.

  Pluimhortensia snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Pluimhortensia snoeien en wanneer? De Pluimhortensia is een gemakkelijke plant die bijna het gehele jaar door gesnoeid kan worden, met uitzondering van de bloeiperiode. De beste periode om te snoeien is echter begin maart. De uitgebloeide bloemen laat je dan hele winter aan de plant laten zitten. Knip ze in het voorjaar pas weg, dan blijven ze structuur geven aan de tuin. De bloemen verschijnen op de nieuwe uitlopers. 

  Waarom snoeien? Omdat veel cultivars extra grote bloemen hebben, gaan de takken vaak neerhangen. Door de plant jaarlijks een stuk terug te snoeien, zijn de takken kleiner, vertakter en sterker en gaan minder doorhangen. 

  Pluimhortensia vermeerderen

  Pluimhortensia zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen, door middel van zaad, afleggers of door stekken te nemen.  Heb je een bepaalde cultivar dan kun je ze het beste stekken of afleggen. 

  Hoe stek je een Pluimhortensia?

  Pluimhortensia is heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Al na twee tot drie wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien.

  7d71bc5d6329aa10c3a569351f02e230_medium.

  Hortensia afleggen

  Deze methode kan iedereen toepassen. Leg een van de onderste takken die dicht bij de grond groeien plat op de grond en gooi er een beetje aarde overheen. Leg daar een steen op. Na maand zie je de wortels aan de tak groeien.

  Hortensia ziekten

  Hortensia’s zijn over het algemeen sterke planten en Pluimhortensia is oersterk. Soms hebben ze last van slakken die de bladeren aanvreten. Lees hier alles over slakken bestrijden.

  52807d1f0c490f80af338affbafaf166_medium.

  Pluimhortensia kopen

  Pluimhortensia vinden we meestal we in de tuincentra maar voor een uitgebreid assortiment ben je aangewezen op gespecialiseerde kwekers of webshops. Heel mooi zijn de pluimhortensia op stam. 

  Pluimhortensia

  Pluimhortensia is een opvallende heester die het gehele jaar door interessant is.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.