• Pioenroos, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Paeonia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant Pioenroos, Pioen of Paeonia. Hoe verzorg je de Pioenroos, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Pioenroos, Paeonia, Roos

  Pioenroos, Pioen of Paeonia

  De Pioenroos is een overblijvende plant uit de familie Paeoniaceae.  Er zijn zeker 25 soorten bekend die alle uit Europa, Azië en Noord-Amerika komen.

  a0bc2d2baf8fe50f47115ddc1d975fff_medium.

  Pioenrozen worden al tweeduizend jaar lang gehouden vanwege de schoonheid van hun kleurrijke bloemen en vanwege de vele medische toepassingen, alsmede het gebruik in de traditionele volksgeneeskunde. De Pioenroos is de nationale bloem van China. In het westen zijn er talloze verenigingen rondom deze bijzondere plant.

  Etymologie Paeonia

  De geslachtsnaam 'Paeonia' is afgeleid van de Griekse 'Paeon' of 'heler', een leergierige student van Asclepius. Op een dag raakt Pluto zwaargewond. Paeon vindt op de heilige berg Olympus een reusachtige bloem. Van de wortels van de bloem maakt hij een geneeskrachtig mengsel en redt Pluto. Asclepius, als god van de geneeskunst is jaloers, en vermoord Paeon. Pluto vindt diens lichaam, is heel boos en om Paeon te eren verandert hij hem in de bloem die hem genas en noemde deze 'Paeon'. 

  Beschrijving Pioenroos

  De Pioenroos heeft een sterk geveerd maar doorgaans onopvallend blad. Paeonia tenuifolia, de varenblad pioenroos is de enige soort met een echt mooi blad. Pioenrozen komen voor als vaste planten met een hoogte van 0,5 tot 1 meter en als kleine struiken.

  4a887ebe0e5078db62ed8b6b7f995a9a_medium.

  De vaste planten, die ’s winters bovengronds afsterven zijn over het algemeen iets meer winterhard. De bloemen zijn van beiden prachtig en soms ook geurend. De bloem van de pioenroos wedijvert, zoals de naam al doet vermoeden, met de schoonheid van rozen maar heeft tegelijkertijd iets teders, zoals een anjer.

  Pioenrozen bloeien soms wel twee maanden achter elkaar. Daarbij is het van belang geduld te hebben wat de eerste paar jaren zijn de bloemen nog niet spectaculair. Na drie jaar daarentegen gaan ze helemaal open.  Je leest nogal eens dat ze mieren nodig hebben om de knoppen open te laten gaan maar dat is klinkklare onzin. De mieren komen gewoon op het stroopachtige zoet vocht af, dat zich op de bloemknoppen bevindt.

  Gebruik Pioenroos in de tuin

  De pioenroos met haar geweldig bloemen zijn prachtig in groepen, maar als solitair zijn ze ook een echte blikvanger. 

  f62ce89ddcfb9250cf76825802d8e9fa_medium.

  Plant pioenroos niet naast andere planten die op hetzelfde moment bloeien, want dan doe je haar tekort. Plant de Pioenroos in de volle zon of de halfschaduw.

  Verzorging en grondsoort Pioenroos

  Plant de pioenroos bij voorkeur in het voorjaar of in de herfst. Gebruik compost, bij voorkeur gemaakt van GFT,  en gedroogde mest om de grond te verrijken. Het eerste jaar zal watergeven noodzakelijk zijn maar daarna alleen bij uitzonderlijke droogte. Plant de pioenroos vooral niet de diep. Als de pioenroos het naar haar zin heeft kan ze gemakkelijk 50 tot 70 jaar oud worden.  

  7daf2400e812f7b5c75abd7fb9bf4841_medium.

  Indien je pioenrozen in potten wilt zetten, kun je het beste azalea or rododendron grond gebruiken. Zorg in potten wel voor afwatering anders rotten de wortels. Pioenrozen hebben over het algemeen weinig last van ziektes. Als het warm is en vochtig willen ze nog wel eens schimmelaandoening op de bladeren krijgen. Verwijder die bladeren en gooi ze weg. Gebruik delen van zieke planten nooit om te composteren.

  Vermeerdering van de Pioenroos

  77c2d02d05da4705f7fdea8f4e2b2743_medium.

  De Pioenroos is gemakkelijk te vermeerderen. De vaste planten hebben dikke, knolachtige wortels. Deze pioenrozen kunnen in het najaar  worden gescheurd met een behulp van een mes of een spade. Verwijder de planten en zet de delen weer in de grond.

  Ook kun je wortelstek gebruiken. De andere soorten ontwikkelen zaden. Sommige soorten zijn zelf bevruchtend maar als er andere soorten pioenrozen in de buurt staan, kan het zijn dat uit het zaad allerlei varianten kunnen ontstaan.

  Zaaien van pioenrozen vereist wat ervaring. Eerst moeten de zaden vrieskou hebben meegemaakt voor ze ontkiemen. Zaai ze in het najaar, ongeveer één centimeter diep. Ze ontwikkelen aanvankelijk alleen wortels. Een tweede koude periode is noodzakelijk alvorens ze bladeren ontwikkelen.  De eerste twee jaar zullen ze niet bloeien.

  Pioenroos of Paeonia

  De pioenroos is een van mooist bloeiende tuinplanten. Eenmaal gewend aan haar plek zal ze elk jaar mooier bloeien.

  7611b9235fce3e107280fe213ec5211b_medium.

  Moss covered paths between scarlet peonies,

  Pale jade mountains fill your rustic windows.

  I envy you, drunk with flowers;

  Butterflies swirling in your dreams.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load