• Pinksterbloem of Cardamine pratensis, lieflijk mooi

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de oeverplant Pinksterbloem  ofwel Cardamine pratensis een vrolijke, lieve lentebloeier van de natte graslanden en de waterkant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Voorjaarsbloeier, Cardamine

  Pinksterbloem

  De Pinksterbloem is een kleine plant van de waterkant en vochtige weides. Pinksterbloem komt algemeen voor in Nederland en België.

  Ze worden gevonden van Noord-Amerika, Europa tot en met Azië. In Nederland worden ook de benamingen kievitsbloem en koekoeksbloem gebruikt.

  De bladeren van de Pinksterbloem ontspringen uit een wortelrozet en bestaan uit steeltjes met vier tot zeven kleine deelblaadjes. De bloemsteel is meestal 15 tot 20 centimeter hoog. Bovenop de bloemsteel bevindt zich een klein trosje met bloempjes. De bloempjes hebben vier bloemblaadjes zijn wit, roze tot bijna lila en hebben prachtige lila aders. De zes meeldraden zijn geel. Pinksterbloem bloeit doorgaans in de periode van maart tot en met mei. Dan vinden we ze in grote groepen in vochtige weiden en aan de oever van beekjes.

  Etymologie Cardamine pratensis

  De botanische benaming van de Pinksterbloem is Cardamine pratensis. De benaming Cardamine verwijst naar de Griekse woorden kardia of hart en damao of verzachten en lijkt te maken te hebben met het feit dat aan de Pinksterbloem geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven, onder meer bij hartklachten. Het Latijnse woord pratensis verwijst naar het feit dat de Pinksterbloem veel in graslanden wordt aangetroffen.

  Men onderscheid soms twee ondersoorten, met een verschillende bladvorm:

  • Gewone pinksterbloem, Cardamine pratensis subsp. pratensis
  • Moeraspinksterbloem,    Cardamine pratensis subsp. dentata

  Zelf vermoed ik dat het dezelfde plant is, met een andere bladgroei op andere standplaatsen.

  Pinksterbloemen zijn belangrijke voedselplanten voor het oranjetipje, een vlinder (Anthocharis cardamines) die er hun eitjes op afzet. Vaak leggen ze precies één eitje per plant. Ook voor mensen is de pinksterbloem eetbaar. Zo kunnen zowel de blaadjes als de bloemen worden gebruikt in salades. De smaak lijkt op een combinatie van waterkers en radijs en ze bevatten veel vitamine C.

  Vreemd genoeg heersen er een aantal taboes op het plukken van Pinksterbloemen. In Keltische mythen werd de plant als heilig kruid voor elven gezien en de plant mocht niet geplukt worden. In Frankrijk dacht men dat je in de toekomst door een adder zou worden gebeten als je de plant plukte en in de Duitsland dacht men weer dat dan de bliksem zou inslaan in je huis of dat je zelf door de bliksem getroffen zou worden. Dus mocht je getroffen worden door ongeluk, na het plukken van Pinksterbloemen, dan weet je nu waarom.

  Pinksterbloem in de vijver

  De Pinksterbloem is een plant voor de vochtige vijveroever. Plant Pinksterbloemen niet tussen hele snelle groeiers want dan worden ze overwoekert.

  Als ze de ruimte krijgen, komen ze elk jaar weer terug met rijke bloei.

  Pinksterbloem

  Een hele mooie inheemse plant die het voorjaar opvrolijkt met haar wit-roze bloempjes.

  Klik hier voor meer van RobsVijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load