• Pindakaasstruik: verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Clerodendrum bungei

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Pindakaasstruik of Kansenboom, Clerodendrum bungei een laat bloeiende heester met bolvormige, lilaroze bloemtrossen die heerlijk geuren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Pindakaasstruik, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Clerodendrum

  Pindakaasstruik of Kansenboom

  Clerodendrum is een uit 150 tot 350 soorten bestaand geslacht van bloeiende planten behorende tot de lipbloemenfamilie of Lamiaceae. Clerodendrum bungei is een uit India en China afkomstige, bladverliezende heester. Een afkooksel van de bladeren wordt direct op de huid gebruikt bij ontstekingen.

  Etymologie Clerodendrum bungei

  De botanische benaming van de Pindakaasstruik is Clerodendrum bungie. De geslachtsnaam ‘Clerodendrum’ is een samentrekking van het Griekse ‘kleros’ of ‘kans, lot’ en ‘dendron’ of ‘boom’. De betekenis van ‘Clerodendrum’ kun je daarmee vertalen tot ‘Kansenboom’. De naam verwijst naar de vele, elkaar regelmatig tegensprekende, beschrijvingen van de  vermeende medicinale of juist werking van planten uit dit geslacht. Er bestaat dus een kans dat de plant medicinaal werkt maar ook een kans dat de plant giftig is.  De soortnaam ‘bungei’ is Latijn, het is een eerbetoon aan de Russische botanist en hoogleraar Alexander Andrejewitch von Bunge die de flora van Mongolië en Siberië bestudeerde. De oude botanische benaming is ‘Clerodendron foetidum’.

  De Nederlandse benaming Pindakaasstruik verwijst naar de typische geur die de bladeren afgeven als je ze kneust. In het Engels wordt de plant ‘Rose Glorybower’ of ‘Cashmir Bouque’ genoemd. In Duitsland noemen ze haar ‘China Losbaum’ en in het Frans wordt de heester ‘Clérodendron de Bunge’ genoemd.

  Beschrijving Pindakaasstruik

  Pindakaasstruik is één tot twee meter hoge heester met één tot twee meter hoge, slechts beperkt vertakkende, stengels. De bladeren staan Kruisgewijs tegenoverstaand, in paren aan elke knoop van de stengel. De hartvormige, donkergroene bladeren zijn licht gegolfd. Als je de bladeren kneust geven ze een vieze geur af, die de plant de naam Pindakaasstruik hebben gegeven. De bloeitijd van de Pindakaasstruik loopt van augustus tot en met oktober. De bloemen verschijnen in bolvormige bloemtrossen die heerlijk geuren. Elke tros bestaat uit tientallen stervormige lilaroze bloempjes met lange witte meeldraden.  Na de bloei verschijnen de blauwe besjes.

  Is Clerodendrum bungei giftig?

  De plant is niet giftig maar geen eetbare delen.

  Is de Pindakaasstruik winterhard?

  De Pindakaasstruik is niet helemaal winterhard . De stengels zijn winterhard tot ongeveer minus 8 graden Celsius. Onder die temperatuur sterft de plant af. De wortelstok is echter winterhard tot ongeveer minus 12 graden Celsius. Dek je de plant iets af met wat mulch dan loopt de wortelstok in het voorjaar weer uit.

  Toepassing Pindakaasstruik in de tuin

  Clerodendrum bungei is heester die vaak wordt aangeplant vanwege zowel het blad als de prachtige, geurende bloemen die verschijnen als de meeste planten zijn uitgebloeid. Deze heester vormt een prachtige achtergrond voor andere planten. Combineer de Pindakaasstruik met onder meer Rudbeckia, Geel Duizendblad of Virginische ereprijs, tegen een achtergrond van Seringen of Gouden regen. De Pindakaasstruik trekt, bijen, hommels en vlinders aan.

  Standplaats, verzorging en planten Pindakaasstruik

  Het Pindakaasstruik heeft liefst een standplaats waar de plant alleen tegen de hete zon van het middaguur is beschermd.  Clerodendrum bungei houdt van goed gedraineerde grond, voedsel- en humusrijke grond. De Pindakaasstruik is geen sterke groeier die onder de juiste condities kan woekeren. Je zult daarom regelmatig uitlopers moeten weghalen.

  Pindakaasstruik snoeien

  De Pindakaasstruik kan na de bloei worden gesnoeid.  Na de winter worden gesnoeid, als duidelijk wordt welke stengels bevroren zijn geweest kunnen de afgestorven stengels dicht bij de grond worden afgeknipt. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Pindakaasstruik

  Pindakaasstruik is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Te natte, slecht gedraineerde grond kan leiden tot schimmelziektes.

  Clerodendrum bungei vermeerderen

  De Pindakaasstruik kan het beste in het voorjaar worden gescheurd. Ook kan de plant binnen worden gezaaid in gewone zaai- en stekgrond.

  Pindakaasstruik kopen

  Clerodendrum bungei is incidenteel in tuincentra te kopen. De volgende planten van Clerodendrum bungei zijn erg mooi:

  • Clerodendrum bungei, wildvorm, groen blad
  • Clerodendrum bungei 'Pink Diamond', grijsgroen blad met crèmewitte vlekken

  Pindakaasstruik

  Prachtige sierheester met opvallende lilaroze bloemen

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load