• Pijlkruid of Sagittaria sagittifolia, betrouwbare vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de inheemse moerasplant Pijlkruid of Sagittaria sagittifolia met de pijlvormige bladeren.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Sagittaria , Moerasplant

  Pijlkruid

  68d707704d1451e87d4dc3ab6aedf1f7_medium.

  Pijlkruid is een relatief grote overblijvende inheemse moerasplant. Pijlkruid dankt zijn naam aan de pijlvormige bladeren die op 20 tot 100 centimeter lange stengels staan. Pijlkruid heeft een knolachtige wortelstok, en verspreidt zich zo over een water. De bloei vindt in juni, juli en augustus plaats op een stengel waar zich in de onderste kransen voornamelijk vrouwelijke bloemen bevinden en in de bovenste krans voornamelijk mannelijke bloemen. De bloemen zijn wit met een paars hart.

  22aea94e7a334d9ccd3a6e47b7216d47_medium.

  De wortelstok van pijlkruid wordt in Azië wordt gegeten en heeft ongeveer de smaak van aardappel. Jonge bladeren kunnen ook worden gegeten en worden ook in de homeopathische geneeswijze gebruikt. Pijlkruid komt uit de waterweegbreefamilie.

  Etymologie Sagittaria sagittifolia

  De wetenschappelijke benaming is Sagittaria sagittifolia. Deze naam is afgeleid van het Latijnse Sagitta of pijl  en folis of blad: letterlijk pijlvormig blad dus. Ook wordt wel het synoniem Sagittaria japonica gebruikt.

  Pijlkruid in de natuur

  In de natuur vinden we pijlkruid in de gematigde streken van Azië en Europa. Pijlkruid groeit op vochtige gronden en in stilstaand of licht stromend water waarbij de bladeren boven water uitsteken. Een enkele keer vinden we pijlkruid geheel onder water groeiend.

  Pijlkruid in de vijver71901e01058c7187470fb2095ec870c9_medium.

  Pijlkruid is een plant die niet moeilijk doet over water en grond. Leem of klei is prima, een flinke modderlaag op de bodem is een ideale voedingsbodem voor pijlkruid maar in zand groeit de plant ook. Het water mag niet te zuur zijn en een standplaats in de volle zon is ideaal. cfbd6f71f7d01021576cdecafdd0e519.jpg

  Plant pijlkruid bij voorkeur in 10 tot 40 centimeter diep water. Gebruik een vijvermand om de groei in te perken.

  Er is een speciale kweekvorm te verkrijgen met dubbele bloemen, onder de naam Sagittaria sagittifolia 'Flore Pleno'.

  4ecf394015b7ff7ecac40c3cd146eaa0.jpg

  Deze is erg attractief en bloeit lekker lang maar is minder winterhard. De mijne overleefde de winter in elk geval niet.

  Pijlkruid vermeerderen

  Pijlkruid kan eenvoudig worden vermeerderd door het scheuren van de wortelstok van de plant. Zaaien kan ook, maar de zaden komen niet uit voordat ze een langere koude periode hebben meegemaakt. In tuincentra en webshops kun je pijlkruid overal kopen.

  Pijlkruid

   

 • End of content

  No more pages to load