• Petunia: verzorging, standplaats en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval de Petunia, een uit Zuid-Amerika afkomstige, in het voorjaar bloeiende plant met grote witte, crèmekleurige, zalmkleurige , roze, oranje, paarse, rode, karmijnrode tot zelfs zwarte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van de Petunia en waarom krijgen Petunia's soms gele bladeren.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Petunia, EenjarigePlant , Borderplant

  Petunia

  De Petunia is een uit het Argentinië en Brazilië afkomstige, kruidachtige plant behorende tot de Nachtschadefamilie of Solanaceae. In 1823 werd de wit bloeiende Petunia axillaris in Europa geïntroduceerd. Later kwam  daar de uit Argentinië afkomstige Petunia integrifolia bij met roze of violette bloemen. De Petunia’s die we nu in de tuincentra aantreffen, zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden van deze twee soorten. Inmiddels verschijnen er jaarlijks nieuwe cultivars met enkele of gevulde bloemen, lange of korte stengels, gestreepte, gespikkelde of gevlekte bloemen en dat in tal van spectaculaire kleuren. 

  a616b81d8e952b0c275e490edca11f22_medium.

  Weetjes Petunia

  • De Maya indianen en de Inca’s geloofden dat de geur van Petunia’s boze krachten en geesten kon afweren. Ze maakten daarom krachtige drankjes van de knoppen van de Petunia. 
  • De bekende Amerikaanse kunstschilderes Georgia O'Keeffe brak door met haar schilderijen van sterk vergrootte bloemen van petunia's uit haar zomerverblijf aan Lake George. 
  • Kies petunia’s van het type ‘Grandiflora’ voor extra grote bloemen, ‘Multiflora’ voor heel veel, maar iets kleinere bloemen en ‘Milliflora’ voor heel veel, heel kleine bloemen.

  5af92b7c17cd68828c79cbb7401085de_medium.

  Etymologie Petunia

  De wetenschappelijke naam van Petunia is ‘Petunia × hybrida’. Het geslacht ‘Petunia’ behoort tot de 'Nachtschadefamilie' of 'Solanaceae' en is daarmee familie van ondermeer het bekende Oranjeboompje en natuurlijk van de Tomaat en de Aardappel. De geslachtsnaam ‘Petunia’ is waarschijnlijk afgeleid van het Franse ‘Petun’ of ‘tabak’ wat weer zijn oorsprong kent in het woord voor ‘tabak’ in de Tupi-Guaraní taal van Braziliaanse indianen.  Het geslacht Petunia, dat nu ongeveer 20 soorten telt, is in 1789 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Franse botanist Antoine Laurent de Jussieu. De naam ‘Petun’ koos hij vanwege de verwantschap van de planten met het geslacht ‘Nicotiana’, waartoe de tabaksplant hoort. 

  ca85ea4c3ee23a7d7e66a10aaaa63ef0_medium.

  Beschrijving Petunia

  Petunia is een kleverig, kruidachtige plant die groeit vanuit een fijnmazig wortelstelsel.  De stevige, sterk vertakkende stengels zijn licht behaard. De ovale bladeren staan op korte steeltjes, soms alleen, soms in paren, aan de stengel. De bloeitijd van Petunia loopt minimaal van mei tot en met oktober. De planten zijn vaak helemaal bedekt met knoppen en bloemen. De kelkachtige bloemen bestaan in tal van kleuren zoals wit, crèmekleurig, zalmkleurig, roze, oranje, paars, rood, karmijnrood tot zelfs zwart. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Petunia giftig?

  Petunia is licht giftig en bevat geen eetbare delen.

  39cf1c11ca70a7be4b276dfedf4be312_medium.   

  Is Petunia Winterhard?

  De plant is niet winterhard, bij de eerste vorst sterft de Petunia af. In warme landen is het een overblijvende plant maar in Nederland niet.

  Toepassing Petunia in de tuin

  Petunia is voor de tuinliefhebber vooral geschikt als borderplant bij andere éénjarigen maar kan ook tussen bloeiende vaste planten worden gezet. De hangpetunia’s zijn natuurlijk bijzonder geschikt voor hanging baskets en vensterbank potten. Combineer verschillende kleuren Petunia’s voor een optimaal effect. 

  626cc9f76ba91ad9e19e7f4325c34756_medium.

  Standplaats, planten en verzorging Petunia

  Petunia staat graag op een beschutte plek in de volle zon. De grond moet goed doorlatend zijn en hoeft niet te veel meststoffen te bevatten. Te rijke grond leidt tot aanmaak van blad in plaats van bloemen. Wees daarom zuinig met plantenvoeding maar voedt ze wel regelmatig. In (hang)potten moeten ze in de zomer dagelijks water krijgen en daarbuiten zo’n drie keer per week. In de volle grond is één keer per week voldoende, nadat de plant geworteld is. 

  Snoeien Petunia

  Petunia kan het beste elke maand licht gesnoeid te worden. Dit zorgt voor nog meer vertakkingen en stimuleert de bloei. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen met steeltje en al af, dat bevordert de aanmaak van nieuwe knoppen. Verdorde takken altijd verwijderen.

  a30b704b99402e9916e55755a4661655_medium.

  Vermeerderen Petunia

  Petunia kan het beste binnen worden gezaaid, vanaf eind maart tot en met begin mei, in licht vochtige grond.  De zaden kiemen binnen twee tot drie weken bij kamertemperatuur. De zaailingen groeien kunnen een maand later in grotere potten worden geplant. Na de ijsheiligen kunnen de Petunia’s naar buiten. Stekken van Petunia’s is lastig en daarom niet de moeite. 

  Ziektes en plagen Petunia

  Petunia is een sterke plant en de nieuwste cultivars zijn minder ongevoelig voor ziektes en ongedierte. Slakken zijn, vooral bij jonge planten, een probleem net als bladluizen

  Petunia’s met gele bladeren

  Als Petunia’s gele bladeren hebben wijst dat soms op te natte grond maar meestal o peen tekort aan voeding. Deze plant verbruikt door de snelle groei en bloei meststoffen en moet dan ook regelmatig, maar matig, worden bemest.

  72154a9aa40f862c24f1964991448653_medium.

  Petunia kopen

  Petunia is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar. Ook kun je zaad kopen. Heel geschikt  zijn onder meer (maar let op: er bestaan ontelbare soorten):

  • Petunia Designer, paarswit gestreept bloemen
  • Petunia Double Martha, gevulde roze bloemen
  • Petunia Night Sky, paarse bloemen met witte vlekken
  • Petunia Presto red, rode bloemen
  • Petunia Presto yellow dream, licht gele bloemen

  Petunia

  Een eenjarige plant met maandenlang vrolijke en kleurrijke bloemen. 

 • End of content

  No more pages to load