• Perzische slaapboom, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Albizia julibrissin

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Perzische slaapboom, een van de mooiste, bloeiende bomen voor ons klimaat. Hoe verzorg je de Perzische slaapboom, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je de Zijdeboom vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Albizia

  Perzische slaapboom of Zijdeboom

  De Zijdeboom is een tot vijftien meter hoge, bladverliezende, boom uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae). Van oorsprong komt deze snelgroeiende boom uit Azië waar hij is te vinden van Iran tot in Japan. In Perzië heet deze boom de naam ‘shabkhosb’. Het woord ‘shab, betekent ‘nacht’ en ‘khosb’ betekent ‘slaper’: ‘nachtslaper’ dus. De Japanners noemen hem nemunoki, nemurinoki of nenenoki: nachtslaper. 

  c71a6070e4765cb5695fceb7e4585170_medium.

  In China worden de bast en de bloemen al eeuwenlang in de traditionele geneeswijze gebruikt, tegen slapeloosheid, stress en depressies. Verder geeft de bloem in de vorm van tincturen bescherming tegen kanker en vetzucht.

  Beschrijving Perzische slaapboom

  De Perzische slaapboom is een grote en snelgroeiende boom die wel twaalf tot vijftien meter hoog kan worden. De boom heeft een vrij brede, parasolachtige kroon. De schors is groengrijs en als de boom ouder wordt krijgt de schors een prachtig reliëf en verschijnen er verticale strepen. De dubbel geveerde bladeren doen erg aan mimosa denken. Heel bijzonder is het feit dat deze boom elke nacht de bladeren sluit, dit heeft hem de naam Slaapboom opgeleverd. In de periode augustus - september verschijnen de exotische, roze, pluizige bloemen met een heel smalle kelk. De witroze meeldraden zijn langer dan de kroonbladeren en hun zijdeachtige voorkomen geeft het pluizige effect. De bloemen trekken bijen en hommels aan. Na de bloei verschijnen er peulen die meestal een zestal lichtbruine zaden bevatten. De zaden kunnen aan vee worden gevoerd.

  8b797ac595419fc19df27f922f0443ab_medium.

  Etymologie Albizia Julibrissin

  De wetenschappelijke naam van de Perzische slaapboom is Albizia Julibrissin. De geslachtsnaam Albizia is een eerbetoon aan de Italiaan Filippo degli Albizzi, Markies van Castelnuovo die de plant introduceerde in Europa. De soorttoevoeging ‘julibrissin’ is een Latijnse naam die is afgeleid van het Perzische ‘gul’ ofwel bloem en ‘abrisham’ of ‘zijde’. De betekenis is dus ‘zijdebloem’.  

  In Frankrijk, waar de boom veel wordt aangeplant gebruiken ze de namen L'Albizia, Arbre à soie of Mimosa de Constantinople. In het Engels heeft de boom namen zoals Persian silk tree en Nemu tree. In het Duits noemen ze de boom Seidenbaum of Schlafbaum.

  Etymologie Perzische slaapboom

  De naam Perzische slaapboom verwijst naar de Perzische naam shabkhosb letterlijk ‘slaapboom’. De bladeren van de Zijdeboom sluiten zich s’nachts en gedurende langere regenval, waarbij de bladeren neerwaarts buigen.

  Perzische slaapboom winterhard

  De Perzische slaapboom groeit in de Himalaya tot op een hoogte van 2100 meter. In principe is de boom daarmee winterhard tot 20 graden Celsius onder nul. Sommige cultivars zijn echter gevoeliger voor koude. Bij mij staat de boom al jaren zonder bescherming in de tuin maar is wel, soms ver in mei, een van de laatste bomen om uit te lopen. 

  c3ffd6990666d3f0f10d7675b2136bfa_medium.

  Toepassing Perzische slaapboom in de tuin

  De Perzische slaapboom is natuurlijk een boom die als solitair een echte blikvanger is. Tijdens de bloeiperiode staan mensen echt te kijken van: is dat een tropische boom? Voor de tuin zijn bijzondere cultivars gekweekt. De volgende Zijdebomen raad ik je aan:

  • Albizia julibrissin, wildvorm
  • Albizia julibrissin 'Summer chocolate’, roodbruin blad
  • Albizia julibrissin var. Alba, zuiver witte bloemen
  • Albizia julibrissin var. Rosea, roze bloemen, heel winterhard
  • Albizia julibrissin var. Ernest Wilson, diep roze, heel winterhard

  Perzische slaapboom verzorging, grondsoort en planten

  De Perzische slaapboom heeft absoluut een standplaats in de volle zon nodig om zich goed te ontwikkelen. De Perzische slaapboom houdt van goed gedraineerde grond, die niet te rijk is aan voedingsstoffen. Het plantgat dient diep te worden losgespit en worden voorzien van grit en zand voor een goede afwatering. De plantafstand van de Perzische slaapboom bedraagt ongeveer drie meter. 

  Perzische slaapboom snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Perzische slaapboom’s snoeien? De Zijdeboom hoeft niet te worden gesnoeid. De boom vormt zichzelf in de loop der jaren. Eventuele dode of door ziektes aangetaste takken altijd zo snel mogelijk wegknippen. 

  5f670b7fc6f4cf552bacef4929354c60_medium.

  Perzische slaapboom vermeerderen

  Perzische slaapboom’s zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Er zijn twee methodes die ik zelf toepas: zaaien en stekken.

  Perzische slaapboom zaaien

  Dit is de eenvoudigste methode. Als de zaadpeulen in de herfst bruin gaan kleuren is het tijd om de zaden te oogsten. Het zaad kun je het beste met schuurpapier flink opschuren om een zwakke plek te maken en daarna een nacht voorweken. Zaai ze in het voorjaar, binnenshuis, in gewone zaai- en stekgrond.

  Hoe stek je een Perzische slaapboom?

  Perzische slaapboom’s zijn ook te stekken. Neem hiervoor in juli of augustus jonge, nog buigzame takken van ongeveer twintig centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. verwijder van de onderstaande 6 centimeter een deel van de bast door deze weg te schrapen met een scherp en schoon mes. Spoel de stek af met water en doop het blootgelegde gedeelte in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met vochtige, doch niet natte zaai- en stekgrond en dek de pot af met een plastic zak. Na zes tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. De plastic zak kun je dan verwijderen. Soms maakt de boom wortelscheuten aan. Deze kun je ook oppotten.

  ce6643db2a04889a48fe60e06cc331b3_medium.

  Perzische slaapboom ziekten

  Perzische slaapbomen zijn over het algemeen sterke bomen. In sommige landen hebben ze ziektes die zich via de mimosa verspreiden. In Nederland hebben we daar geen last van..

  Perzische slaapboom

  De Perzische slaapboom is een fantastische boom. Kopen dus!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load