• Penningkruid, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Lysimachia nummularia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In de serie vijverplanten alles over de attractieve bodembedekker en moerasplant: penningkruid of Lysimachia nummularia. Penningkruid is ook een prima tuinplant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bodembedekker, RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Lysimachia

  Penningkruid09ecd50ca3469613e9df3e5dcc859e1f_medium.

  Penningkruid is een wintergroene, kruipende, bodem bedekkende vaste plant die in of aan het water groeit. Penningkruid wordt meestal maar enkele centimeters hoog maar kan lange uitlopers krijgen.

  Zo breidt de plant zich snel uit. De ronde blaadjes zitten paarsgewijs aan de stengels. Penningkruid bloeit van mei tot en met augustus met gele bloempjes die aan boterbloemen doen denken.

  Etymologie Lysimachia nummularia

  De wetenschappelijke benaming van penningkruid is  'Lysimachia nummularia'. De geslachtsnaam ‘Lysimachia’ is een eerbetoon aan de Macedonische veldheer Lysimachos, later koning van Thracië. Toen hij werd aangevallen door een stier voerde hij het dier Wederik om het dier tot rust te brengen. De naam ‘Lysimachos’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘Lysis’ ofwel ‘zich bevrijden van’ en ‘mache’ of ‘strijd’ en kan vrij worden vertaald als ‘zich bevrijden van een strijd’. De soortnaam 'Nummularia' is van het Latijnse 'nummulus' ofwel 'muntje' afgeleid en refereert naar de vorm van de bladeren. De Nederlandse naam Penningkruid is weer van de Latijnse naam afgeleid. In de traditionele geneeskunde wordt thee van Penningkruid ingezet tegen tal van kwalen.

  Penningkruid in het wild

  c1213e019737573714926d6977d465de_medium.

  Penningkruid groeit over bijna de gehele wereld in vochtige grond langs de waterkant en in vochtige weiden bossen.  Penningkruid wordt door aquariumliefhebbers gehouden als aquariumplant en is vandaaruit bijna overal in het wild terecht gekomen. In voedselrijke grond groeit penningkruid heel snel maar wordt daarna door andere planten overgroeid.

  Penningkruid in de vijverd69405a4a4330655727c5b3a766a0e6a_medium.

  Penningkruid kan in de vijver het beste op de over worden geplant of in water van maximaal twee centimeter diep. Plant penningkruid in de volle zon of in de halfschaduw in humusrijke, doch niet zure grond. Penningkruid is een mooie plant om aan een waterval te planten, war de uitlopers over randen en stenen naar het water toe groeien.

  Onder de naam goudbladig penningkruid of Lysimachia nummularia 'Aurea' wordt een prachtige, attractieve variant van penningkruid aangeboden met intens goudgele bladeren.

  Deze soort kan meer schaduw aan de gewoon penningkruid. Op de foto beneden zie je een groene meerkikker die bijna wegvalt tegen de achtergrond van dit kruid.

  3f8d455488053b9852289667d37c27e9_medium.

  Penningkruid vermeerderen

  Penningkruid kan eenvoudig worden gestekt, gescheurd en gezaaid. Uitlopers hebben vaak wortels en deze groeien weer uit tot nieuwe planten.

  Penningkruid

  Penningkruid is een weinig eisende en dankbare plant die we in veel vijvers terugzien. Een aanrader!

 • End of content

  No more pages to load