• Passiebloem, beschrijving, verzorging en vermeerderen, overwinteren en kopen van Passiflora caerulea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de klimplant Passiflora caerulea of Blauwe Passiebloem met de spectaculaire, grote bloemen. Hoe verzorg je Passiebloem, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze overwinteren en vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Klimplant Passiflora, Bijenplant

  Passiebloem of Passievrucht

  Passiebloem is een plant uit de Passiebloemenfamilie of Passifloraceae. Het geslacht Passiflora telt meer dan 500 soorten bloeiende klimplanten met ranken. Een van de mooiste soorten voor onze tuinen is de Passiebloem, Passiflora caerulea. Deze Blauwe Passiebloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en met name Argentinië, Chili, Paraguay, Uruguay en Brazilië maar wordt nu in andere landen in het wild gevonden. De plant kan bomen en struiken verstikken en wordt vaak als een onkruid gezien. Passiebloem wordt ook als kamerplant aangeboden, maar daarvoor wordt plant eigenlijk veel te groot.

  Etymologie Passiflora caerulea

  De wetenschappelijke benaming van de Passiebloem is Passiflora caerulea. De geslachtsnaam Passiflora is een samentreksel van het Latijnse “passio” of "passie" en “flos” ofwel “bloem" en betekent “passiebloem”. De soortnaam ‘caerulea: is afgeleid van het Latijnse ‘caeruleus’ of ‘blauw’. In het Duitsland wordt de Passiebloem ‘Christus-Krone’ genaamd, in Spanje ‘Espina de Cristo’, in Engeland ‘Passionflower’ en in Frankrijk ‘Passiflore bleue’ of ‘Fleur de la passion’.

  Etymologie Passiebloem

  Deze naam is een verwijzing naar vorm van de bloem die is ontstaan toen Spaanse missionarissen in de vijftiende en zestiende eeuw door Zuid-Amerika trokken en deze planten met hun unieke bloemen ontdekten. Ze zagen er een verwijzing in naar het lijden van Christus tijdens zijn laatste dagen en name de kruisiging. Ze legden de bloem als volgt aan de gelovigen uit:

  • De tien kroon- en kelkbladeren verwijzen naar de apostelen: dat waren er twaalf maar Judas was een verrader en Petrus onkunde ooit dat hij Jezus kende.
  • De vijf meeldraden verwijzen naar de stigmata, de wonden van Jezus.
  • De drie stempels verwijzen naar de spijkers die door zijn handen en voeten zijn geslagen.
  • De vijf helmknoppen verwijzen naar de vijf wonden van Jezus.
  • De helmdraden of filamenten verwijzen naar de doornen van de doornenkroon.
  • De stijl van de bloem verwijst naar de in azijn gedrenkte spons waarde de wonden van Jezus werden gewassen.
  • Het komvormige vruchtbeginsel verwijst naar Heilige Graal.
  • De ranken van de passiebloem verwijzen naar de gesels waarmee Jezus werd geslagen.
  • De kleuren wit en blauwe zijn een verwijzing naar hemel en puurheid.

  62cd9a6e4739970f84abaff11684876e_medium.

  Zo werd de passiebloem een hulpmiddel voor de kerkgangers om het lijden van Jezus te begrijpen.

  Beschrijving Passiebloem

  Passiebloem is een klimplant die maximaal zo’n tien meter lang of hoog wordt. De stengels kunnen bij ideale omstandigheden wel zes meter groeien in èèn seizoen. De diep ingesneden drie-, vijf-, zeven- of negenlobbige bladeren glanzen prachtig. Uit de bladvoet ontspringen ranken waarmee de plant zich vast slingert. De plant is semi-wintergroen, dit wil zeggen in zachte winters blijft de plant groen en in strenge winters verliest de plant alle bladeren. De bloeiperiode van de Passiebloem loopt van juni tot en met oktober. De grote witte bloemen zijn zeer opvallend door de lange, lilablauwe helmdraden en de groen-paarse stampers. Na de bloei verschijnen de vruchten. De vrucht, zogenaamde Passievrucht is een grote oranje bes die ongeveer zes centimeter lang is en drie centimeter breed.

  b829f6f0e1e59bf8379a623b0adf6882_medium.

  Is de Passiebloem Winterhard?

  De gewone Passiebloem Passiflora caerulea, alsmede de cultivar Passiflora caerulea ´Constance Elliot’ zijn winterhard tot minimaal tien graden Celsius onder nul. Voor de kuststreek is dat meer dan voldoende, in het binnenland kan het kouder worden en kun je de plant het beste afdekken met dennentakken of met stro. Jonge planten dienen de eerste twee jaar altijd afgedekt te worden. Daarna zijn ze doorgaans sterk genoeg. Passiebloemen in potten geplant dienen in de winter altijd naar binnen te worden gebracht.

  Toepassing Passiebloem in de tuin

  Passiebloem is een klimplant en kan daarom langs schuttingen en muren worden geleid, mits er een draadpaneel is of klimrek. Ook voor pergola’s is deze plant zeer geschikt. Passiebloem kan ook worden gebruikt onder hoge bomen om de stam te bedekken.

  Verzorging en grondsoort Passiebloem

  Hoewel Passiebloem graag een zonnige standplaats heeft bloeit de plant ook in de halfschaduw. Passiebloem houdt niet van natte voeten en heeft daarom een goede gedraineerde grond nodig. Zorg ervoor dat de grond goed omgespit is, alvorens een Passiebloem te planten. Zo kan de plant goed diep wortelen, belangrijk bij droogte maar ook om de winter te overleven. Gebruik niet teveel meststoffen: de plant zal groeien als een gek, maar weinig bloemen produceren.

  Passiebloem snoeien

  Passiebloem groeit enorm hard, als ze eenmaal goed geworteld is, tot wel zes meter per jaar. Wil je de plant in zijn groei beperken dan is één keer per jaar vormsnoei voldoende.

  e58b5cac4aa09fbfb6e97560c056aad5_medium.

  Passiebloem ziektes en ongedierte

  Passiebloem is een sterke plant. Het grootste probleem vormt wolluis. Lees hier hoe je wolluis biologisch kunt bestrijden.

  Vermeerdering Passiebloem

  Passiebloem is eenvoudig te vermeerderen door stekken te nemen of door middel van afleggers. Daarnaast kan de plant worden gezaaid. Wil je meer weten over deze technieken, lees dan dit artikel over vermeerderen van planten.

  Passiebloem kopen

  We komen de Passiebloem, Passiflora caerulea, regelmatig tegen in tuincentra en plantenzaken. Let op welke cultivar je koop. Geschikt voor de tuin en winterhard zijn:

  • Passiflora caerulea, Blauwe Passiebloem
  • Passiflora caerulea ' Constance Elliot’, witte Passiebloem
  • Passiflora caerulea ‘Grandiflora’, megagrote blauwe bloemen

  Minder winterhard maar ook mooi zijn:

  • Passiflora caerulea ‘Chinensis’, lichtblauwe bloemen
  • Passiflora caerulea ‘Regnellii’, met superlange helmdraden

  Passiebloem

  3b0b8d3159265a55b5e601f59e2a3914_medium.

  Passiebloem is een sterke klimplant met geweldige bloemen die

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load