• Parelkruid of Steenzaad: beschrijving, verzorging en vermeerderen van Lithodora diffusa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over deze bodembedekker met hemelsblauwe bloemen: Parelkruid, Lithodora diffusa. Steenzaad is een wintergroene bodembedekker die in het voorjaar bloeit. Hoe en wanneer Steenzaad snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft Steenzaad nodig en hoe kun ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Lithodora, Bodembedekker, Rotstuin, Vlinderbloem, Heidetuin

  Steenzaad of Parelkruid

  Steenzaad of Parelkruid is een kleine, wintergroene, kruipende halfheester, die afkomstig is uit Zuidwest-Europa, met name Frankrijk, Spanje en Portugal. Het is een plant uit de ruwbladigenfamilie of Boraginaceae. Tot deze familie behoort onder meer het bekende Komkommerkruid

  5fb1e598f530cbb702c402085682a631_medium.

  Etymologie Lithodora diffusa 

  De botanische naam van Steenzaad of Parelkruid is ‘Lithodora diffusa ’. De plant werd oorspronkelijk beschreven als ‘Lithospermum diffusum’ door de Spaanse botanist Mariano Lagasca. De geslachtsnaam ‘Lithodora’ is samengesteld uit het Griekse ‘lithos’ of ‘steen’ en ‘doma’ of gift. De betekenis is letterlijk ‘steengift’, Deze naam refereert aan het feit dat de bloei van deze plant tussen een paar rotsblokken een echt cadeau is. De soortnaam ‘diffusa’ is afkomstig van het Latijnse ‘diffusus’ en betekent ‘verspreiden’. Deze naam verwijst naar de kruipende groeiwijze van de plant. 

  Beschrijving Steenzaad of Parelkruid

  Steenzaad heeft een gedrongen, kruipende groeiwijze. De hoogte is meestal niet meer dan vijftien, maximaal twintig centimeter. Parelkruid is een zogenaamde halfheester en dat betekent dat de kruidachtige stengels onderaan een houtige basis hebben. De lancetvormige bladeren zijn donkergroen en behaard, de bladstand is kruisgewijs tegenoverstaand.

  95b5c44eb853449ca9d409c5f08b4ab7_medium.

  Vanaf mei tot in juli verschijnt de betoverende bloei waarbij de planten veranderen in een tapijt van azuurblauwe bloemen. De bloemen zijn trechtervormig en hebben vijf kroonbladen. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Parelkruid in de tuin

  In het wild groeit deze plant op zanderige, zurige bodem, op zonnige plekken waar we ook bijvoorbeeld heide vinden. Bij ons thuis zijn ze dan ook het best thuis in een heidetuin. Ook zijn ze prachtig in potten voor op het terras.

  d219bee66f2a276e09cf7e121ba148d2_medium.

  Steenzaad of Parelkruid standplaats en grond

  Voor een goed bloei is een standplaats in de volle zon onontbeerlijk. De grond moet goed gedraineerd zijn. Voeg rijkelijk grit of zand toe aan de grond.  Turf. Zelf gebruik ik een mengsel van één derde zand, één derde compost en één derde turf. Water geven is alleen nodig in de eerste maanden, totdat de plant goed geworteld is.

  Snoeien Steenzaad

  Voor een goede bloei en een mooie compacte  vorm kun je dit heestertje het beste direct na de bloei voor maximaal één derde terugsnoeien. Deze jaarlijkse verjongingssnoei zorgt voor nieuw groen waardoor de plant er veel frisser uitziet. Tevens stimuleert dit de bloei voor het volgende jaar. 

  Steenzaad of Parelkruid vermeerderen

  Zaaien is eenvoudig maar de vermeerdering door te stekken is nog eenvoudig. De uitlopers van de Parelkruid vormen soms zelf al wortels, daar waar ze de grond raken. Gebruik deze uitlopers en snij ze af met wortel en al. Nog gemakkelijker is wortelstek: trek wat wortels los van de plant en pot deze op. Zaaien is ook mogelijk, maar het ontkiemen duurt één tot twee maanden.  

  b005147354941343ad2ea077e0f64e26_medium.

  Parelkruid kopen

  Er zijn een aantal cultivars te koop. Meestal treffen we Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’ aan in tuincentra. Mooie cultivars zijn

  • Lithodora diffusa ‘Alba’, witte bloemen
  • Lithodora diffusa ‘Cambridge Blue’, lichtblauwe bloemen
  • Lithodora diffusa 'Catlin's Giant’, grote azuurblauwe bloemen
  • Lithodora diffusa ‘Grace Ward’, paarsblauwe bloemen
  • Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’, azuurblauwe bloemen
  • Lithodora diffusa ‘star’, witte bloemen met een blauwe ster

  Steenzaad of Parelkruid

  Deze plant is opvallend mooi en bloeit elk jaar hemelsblauw!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load