• Parelbes, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Gaultheria mucronat

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Parelbes of Veenmytre, Gaultheria mucronata, een kleine heester met opvallende witte, roze, rode of lila vruchten. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Parelbes en wat zijn de beste Parelbes cultivars om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Gaultheria, Schaduwplant, Wintergroen

  Parelbes of Veenmytre

  Parelbes is een groenblijvende heester uit de heidefamilie of Ericaceae). De plant is afkomstig uit Chili en Argentinië waar de plant onder andere in Patagonia is te vinden helemaal tot in het zuiden in Vuurland (Tierra del Fuego) waar de bessen voor de Yamana en de Tehuelche indianen een belangrijke voedselbron waren. Vooral boven de boomgrens vormen ze uitgebreide velden. 

  4301d996db304522d1ea05836799e91d_medium.

  Parelbes is in Groot-Brittannië ook verwilderd te vinden in heidegebieden. Vanwege de prachtige, grote, felgekleurde bessen wordt Parelbes vaak in kerststukken gebruikt.

  Etymologie Gaultheria mucronata

  De botanische benaming van Parelbes is Gaultheria mucronata. De geslachtsnaam Gaultheria is afgeleid van de Canadese arts en botanist Jean-François Gaulthier die samen met Linnaeus planten bestudeerde in Canada. De soorttoevoeging Mucronata is afgeleid van het Latijnse “mucron” of “punt” leidend tot “mucronatus”: “puntig” of ‘’van een spitse punt voorzien” en verwijst naar de puntige blaadjes. Soms wordt Parelbes nog aangeboden onder de oude naam Pernettya mucronata. 

  d92acc95572af7c537d1f8487c349458_medium.

  In het engels heet de plant Prickly Heath, in het Frans wordt Parelbes gaulthérie mucronée genaamd en in Duitsland gebruiken ze de namen Pernettya en Torfmyrte.

  Is Gaultheria mucronata winterhard?

  Wilde Parelbes is winterhard tot ruim 20 graden Celsius onder nul. De talloze cultivars zijn vaak minder winterhard. In het voorjaar gekochte planten kunnen meteen in de tuin worden geplant maar in het najaar gekochte planten kun je het beste het eerste jaar binnen overwinteren en pas na de ijsheiligen buiten planten.  

  6b1746f32638a5d1cb13ea66c03d7a5a_medium.

  Is Parelbes giftig?

  De plant zelf is niet eetbaar maar de vruchten zijn dat wel. Ze zijn heerlijk sappig maar hebben een wat flauwe smaak. Ik gebruik ze zelf wel eens in vleessauzen, als onderdeel van een fruitsalade of in de yoghurt. Er zijn berichten dat de bessen giftig zijn en zelf dat ze hallucinerende effecten hebben maar beiden kan ik niet bevestigen.

  Beschrijving Parelbes

  Parelbes is een laagblijvende heester met een kruipende groeiwijze. Ondergrondse uitlopers zorgen ervoor dat de plant zich langzaam verspreidt. De plant wordt maximaal tien tot vijftig tot vijfentachtig centimeter hoog. De takjes verhouten na het eerste jaar. De leerachtige bladeren zijn lancetvormig van vorm. Ze zijn donkergroen en glanzend en ongeveer 6 millimeter lang.

  57a072fbee19d5f242a6bfca07a27820_medium.

  In de periode mei - juni verschijnen de kleine, neerhangende, belvormige bloempjes die erg op die van bosbessen lijken. De bloemen zijn wit met een hint van roze. Parelbes is tweehuizig. Dit betekent dat je mannelijke planten en vrouwelijke planten nodig hebt om besjes te krijgen. Heb je beiden, dan verschijnen de relatief grote, witte, roze, oranjerode, rode of lila bessen die de hele winter aan de plant blijven hangen.

  Toepassing Parelbes in de tuin

  Parelbes is een plant die best in een kleine groep kan worden aangeplant. Parelbes is goed te combineren met andere zuurminnende planten zoals heide, Skimmia, Rododendron, Camelia of Heide. In kerststukjes zijn ze prachtig te combineren met Zilverstruikje en Bergthee. Mooie cultivars voor Nederlandse of Belgische tuinen zijn onder meer:

  • Gaultheria mucronata' Alba’, witte bessen
  • Gaultheria mucronata 'Bell's Seedling’, donker rode bessen
  • Gaultheria mucronata ‘Crimsonia’, lilaroze bessen
  • Gaultheria mucronata 'Mulberry Wine’, lilarode bessen
  • Gaultheria mucronata ‘Pink pearl’, zachtroze bessen
  • Gaultheria mucronata 'Stag River’, roze bessen, eenhuizig
  • Gaultheria mucronata ‘Thymifolia’, mannelijke plant
  • Gaultheria mucronata ‘Pink pearl’, grote, witte bessen

  e733cb988c8eb702814a34d862fc5491_medium.

  Standplaats en planten Parelbes

  Als bosplant is de Parelbes gewend aan vochtige, lichtzure tot zure grond en een plek in de volle zon of halfschaduw. Een standplaats in volledige schaduw niet goed want dan bloeien ze nauwelijks en krijgen ze ook geen bessen. Op kalkhoudende grond leidt Parelbes slechts een kwijnend bestaan. Heel goed voor Parelbes is de hortensia grond die in de handel te krijgen is. Gebruik deze voor de bovenste vijftien centimeter van de grond, parelbes wortelt heel ondiep, en meng er een vierde deel bladercompost door. Gebruik geen meststoffen, en mulch jaarlijks om de zuurgraad op pijl te houden.

  Parelbes snoeien

  Parelbes blijft erg laag en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Elk jaar in het voorjaar wat topjes wegknippen bevordert de verjonging van de plant maar is niet noodzakelijk. Daarnaast kun je eventuele bruine takken altijd wegknippen.

  a51c0385b2bea9f482e605ad5127a9b2_medium.

  Parelbes vermeerderen

  Parelbes vermeerdert zich door middel van kruipende uitlopers vanuit de wortelen. Door deze af te snijden en opnieuw op te potten krijg je tal van nieuwe plantjes. In het voorjaar kun je Parelbes ook gemakkelijk stekken. Als de bessen de hele winter aan de plant blijven verslijmen ze in het voorjaar waarna de zaadjes tevoorschijn komen. Deze kunnen gemakkelijk worden gezaaid. Zorg voor een iets aangezuurde zaaigrond.

  Parelbes

  Wintergroen plant met eetbare bessen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load